Tijd voor jezelf nemen: 5 slimme tips

Tijd voor jezelf nemen wordt steeds lastiger. We hebben het allemaal nodig, en tegelijkertijd vinden we het lastig om te doen. In dit artikel vind je 5 slimme tips om meer tijd voor jezelf te nemen!

‘Invest in as much of yourself as you can,
you are your own biggest asset by far’

– Warren Buffett

Jij bent belangrijk

Alleen zijn is belangrijk. Als je geen tijd voor jezelf maakt, ga je dat merken in je hoofd. Je geeft je studie, werk, vrienden, familie, sport en allerlei andere dingen meer tijd dan jezelf.

Bekijk deze video om te zien hoe tijd voor jezelf nemen werkt voor meer focus en balans. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Wat er gebeurt als je dit doet? Je ontwikkeling komt stil te staan. Je wordt onrustig, onzeker, minder gelukkig. Je bent niet langer de beste versie van jezelf. Je hebt meer stress, klaagt meer en raakt snel vermoeid. En als je niet oppast brandt er een draadje door.

Andere dingen om je heen zijn geweldig. Maar tijd voor jezelf is dat ook. Zoals voldoende beweging, gezonde voeding en nachtrust belangrijk zijn voor een gezond lichaam, houden relaties, discipline én jezelf terugtrekken je mentale kracht op niveau.

Maar tijd voor jezelf vinden is soms lastig. Zeker als je hard werkt, veel sociale contacten onderhoudt en nog heel veel andere dingen tegelijk wilt doen. Dus laten we eens kijken hoe je het voor elkaar kunt krijgen.

1 Maak jezelf het belangrijkst

Want jij bent het belangrijkste. Als je geen tijd aan jezelf besteed, doe je dingen die door je omgeving zijn bepaald. Met als gevolg dat je alleen maar dingen voor anderen doet. Dat gaat je op de lange termijn energie kosten.

Minder energie leidt tot vermoeidheid en uiteindelijk tot een ongelukkig leven. En dat is niet de bedoeling. Je kunt dit best lang volhouden, langer dan je denkt, maar de kwaliteit van je leven zal achteruit gaan.

Vergelijk het met ongezond eten. Je kunt lang ongezond eten zonder dat jij de gevolgen merkt. Langzaam maar zeker ga je er op achteruit. Je wordt moe en krijgt steeds minder zin om dingen te doen. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de kwaliteit van je prestaties, zowel persoonlijk als zakelijk.

Veel mensen vinden het moeilijk om alleen te zijn. Dat is ook niet gek. Kijk eens om je heen. Overal zie je mensen constant in contact met mobieltjes. We zijn het niet meer gewend om zonder prikkels te leven. Het is best eng om tijd voor jezelf te nemen.

En misschien nog wel lastiger om tijd voor jezelf te vinden. Dat hoeft niet lastig te zijn. Ontdek hoe je in 1 minuut 365 uur meer vrije tijd krijgt.

Het is belangrijk dat je alleen kunt zijn. Jezelf kunt leren waarderen. Dit geeft je meer zelfvertrouwen, zelfkennis en wilskracht in vrijwel alle gebieden van je leven. Dus maak het een prioriteit, net als gezond eten. Tijd voor jezelf nemen is goed voor jezelf zorgen om een gebalanceerder, gelukkiger en succesvoller leven te leiden.

2 Bepaal je eigen agenda

Ben jij iemand die je agenda helemaal vol plant? Of staat je agenda al vol voordat je er iets aan kunt doen? Daar heb ik een simpele truc voor. Maak eerst een ‘afspraak met jezelf’ en maak dit je hoogste prioriteit. Andere dingen mogen niet tussendoor komen. Slimmer werken doe je met de magische 80-20 regel.

Kinderachtig? Misschien. Maar weet je wat nog veel kinderachtiger is? Zeuren dat je overspannen bent omdat je zo weinig tijd voor jezelf hebt gehad. Terwijl jij er zelf voor kiest om je agenda helemaal vol te boeken.

Als je iets wilt, dan moet je er tijd voor maken. En door een afspraak met jezelf in te plannen doe je dat. Je zult merken dat je opeens tijd krijgt waarin je even niet meer weet wat je moet doen. Geniet van dit moment.

Het is de tijd dat je kunt doen wat jij maar wil. Misschien wilde je altijd al een keer Spaans leren, trainen voor een Marathon of je eigen bedrijf opstarten. Je kunt er nu tijd voor maken.

3 Maak het onderdeel van je dag

Wordt het lastig om echt tijd voor jezelf te maken, bijvoorbeeld omdat je studeert, werkt, een relatie hebt en ook nog eens met vrienden moet afspreken? Dan kun je kleine ‘IK-blokken’ integreren in je dagelijks leven.

Bijvoorbeeld door even alleen boodschappen te doen, een (lunch)wandeling te maken of simpelweg een kop koffie te drinken in de stad.

Als het lastig is om tijd voor jezelf te vinden, benut dan de kleine momenten. En als dat niet lukt, dan blijf je gewoon wat langer op het toilet zitten. Heb je ook tijd voor jezelf. Of je leert hoe 1 minuut eerder opstaan je leven veranderd.

4 Gebruik je tijd voor groei

Als je alleen maar Breaking Bad of House of Cards kijkt tijdens de momenten voor jezelf, dan kom je natuurlijk niet vooruit. Zet deze momenten om in tijd die de rest van je leven beter maakt. Tijd die jou laat groeien.

Dit kan moeilijk worden. Als je al lang niets meer voor jezelf hebt gedaan, dan wil je misschien niets liever dan een foute film kijken met een zak chips (inclusief chocolade, wijn en een schuldgevoel achteraf).

Maar wanneer je regelmatig tijd voor jezelf neemt, wordt het waardevoller om je tijd te richten op je doelen, dromen en bucketlist activiteiten. Enkele voorbeelden:

  • Leren mediteren
  • Meer sporten
  • Meer inspirerende boeken lezen
  • Schrijven in je dagboek
  • Nadenken over je doelen en dromen, over wat je wilt met je leven
  • Toffe ideeën uitvoeren die op je ‘Ooit nog eens te doen lijstje’ staan
  • Manieren verzinnen om meer geld te verdienen
  • Een nieuwe taal leren
  • Kijk een leerzame documentaire
  • En, ahum, de beste tips van allemaal: lees mijn artikelen en pas de tips écht toe! 😉

Dit zijn zaken waar je nauwelijks aan toe komt als je geen tijd voor jezelf neemt. En dat is zonde. Onthoud deze quote:

‘How you spend your time is how you spend your life’

Als je alleen bent, word je je bewuster van je tijd. En dan kun je die tijd beter benutten om je leven leuker en mooier te maken. Start je eigen groei.

5 Jij gelukkig, anderen gelukkig

Precies. Je doet dit niet alleen voor jezelf. Uiteindelijk hebben de mensen om je heen er ook veel baat bij als jij tijd voor jezelf krijgt.

Tijd voor jezelf maakt je een beter mens. Je wordt rustiger, vrolijker, energieker, groeit en ontwikkelt jezelf, waardoor je de mensen om je heen uiteindelijk meer te bieden hebt. En als jij je prettig voelt, dan straal je dat ook naar anderen toe. Enthousiasme werkt aanstekelijk.

Je komt letterlijk beter in je vel. Zo kun je met meer focus, geluk, energie en succes met mensen omgaan. Maak bewust tijd voor je eigen succes en geluk.

Mooi werk.

Nu is de tijd

Wil jij stoppen met uitstellen en starten met aanpakken? Meer tijd voor jezelf leren nemen? Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

 

Inspiratie uit dit artikel is gebaseerd op het SoChicken artikel over ”tijd voor jezelf” pakken.

.PS: 

Boekentips artikel