8 Timemanagement tips: hoe je razendsnel 10x je productiviteit verhoogt

Timemanagement tips worden zwaar onderschat. Ze kunnen je niet alleen helpen om met meer focus en productiviteit te werken, maar met nog veel meer zaken. Ben jij vaak druk? Word je snel afgeleid? En heb jij altijd het gevoel tijd tekort te hebben? Ontdek de 8 timemanagement tips uit dit artikel! 

Wat is timemanagement? (+ betekenis en definitie)

Timemanagement is niets anders dan het vermogen om zo goed en effectief mogelijk met je tijd om te gaan. Tijd is het belangrijkste dat je ‘bezit’. Je kunt meer geld verdienen of meer vrijheid creëren, maar tijd krijg je nooit terug. Je kunt er niet ‘meer’ van maken.

Hoe kritisch kijk jij naar je eigen tijd? Vind jij van jezelf dat je teveel op social media kijkt? Teveel series kijkt? Te vaak je mailtjes checkt? Teveel het nieuws kijkt? De lijst van afleidingen is eindeloos. De vraag luidt: ‘hoe ga jij met die afleidingen om?’

In de video deel ik de beste timemanagement tips om het maximale uit jouw tijd te halen. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Het allerbelangrijkste wat we hebben is onze tijd

Aan het einde van je leven zal je – hopelijk – niet denken aan het aantal uren dat je verspilt hebt. Toch is de kans groot dat er ruimte voor verbetering is. Onderzoeken tonen dit constant aan. De grap is dat je hier geen onderzoek voor nodig hebt.

Je ondervindt het al aan de lijve. De één lijkt nog drukker te zijn dan de ander. Wat zou er gebeuren als jij één uur per dag extra zou hebben? Wat zou je dan met die tijd doen? En zou dit op de lange termijn een impact maken op de rest van je leven?

In dit artikel deel ik 8 krachtige timemanegement tools met je. Ze kunnen je verder helpen. Ik zeg helpen, niet oplossen. De oplossing is het dagelijks toepassen van de tips. Élke dag! En jij bent de enige persoon die daarvoor kan zorgen. Iedereen kan meer doen in minder tijd. Iedereen kan minder afleiding en meer focus krijgen.

Ik wens je heel veel tijd en plezier toe met de tijdwinst die je gaat creëren!

8 Timemanagement tips om je leven te transformeren

Een kleine waarschuwing. De timemanagement tips die ik hieronder met je deel zijn tips die uitzonderlijk zijn. Met uitzonderlijk bedoel ik dat je veel van deze timehacks niet in andere blogs of video’s vind. Ze kunnen op het eerste oog best apart voor je zijn, maar ze werken voor veel van mijn klanten en zeker ook voor mij. Hier komen ze!

Timemanagement tips [1/8]: De Persoonlijke Grondwet

Word jij geleefd door de plannen van anderen of door je eigen plannen? Het is opvallend hoe weinig mensen een plan hebben voor hun leven. Een levensplan. Een visie. Een strategie. Een doel. Een actieplan. Of zoals ik dit noem: een persoonlijke grondwet.

De persoonlijk grondwet is niets anders dan een verzameling van afspraken die je met jezelf maakt en wilt nakomen. En juist dit proces wordt zwaar onderschat.

‘’We besteden meer tijd aan het plannen van onze vakantie dan aan de planning voor ons leven’’.

Timemanagement en het vakantieplan

Vergelijk het eens met je vakantie. We doen onderzoek, kiezen een bestemming en boeken een ticket. Daarna pakken we onze koffer en zoeken de juiste gate, waar het vliegtuig komt om je naar je bestemming te vervoeren. Wat heb je nodig?

Een boardingpass en een ticket. Op die boardingpass staat waar je naartoe gaat, je bestemming. Je maakt een plan voor je reis en je kunt je nog steeds laten verrassen. Dat is hoe onze vakantie werkt. We zijn in vrij korte tijd in staat om een vakantieplan te maken. Alleen…… Waar is je levensplan?

Wat zijn je doelen voor dit jaar? Je gezondheidsdoelen? Relationele doelen? Mentale doelen? En wat ga je doen om te groeien als mens? Heb je dit voor jezelf op papier gezet?

.

Timemanagement en het levensplan

Negen op de tien mensen hebben hun doelen niet helder. En dat vind ik ongelofelijk. Voor onze vakantie weten we precies wat we willen en ondernemen we direct ACTIE. Maar voor ons leven…. Ho maar!

En wat is er nu belangrijker? Je vakantie of je leven? Vergeet alsjeblieft niet om ‘’denktijd’’ voor je levensplan te maken.

‘’Planning before living’’.

Dit boek heeft mij enorm geholpen met plannen, focussen en doelen stellen.

Uit de waan van de dag stappen

We worden vaak zo meegesleept in de waan van de dag dat we niet de tijd nemen om ons levensplan met de daarbij behorende doelen op te stellen. Eeuwig zonde. Werk eerst aan je leefstijl en dan aan je leven.

  • Plan jij regelmatig denktijd voor jezelf?
  • Hoe ziet jouw persoonlijke grondwet eruit?
  • Welke leefregels en afspraken met jezelf heb jij écht gemaakt?
  • En nog belangrijk: wat doe jij om ze na te komen?

Het klinkt zo simpel, maar het is niet makkelijk. Het gebeurt zo vaak dat we bijvoorbeeld willen stoppen met snoozen, maar het toch niet doen. Hetzelfde geldt voor afvallen, stoppen met roken en/of drinken, verminderen van social media tijd en deze lijst kun je eindeloos aanvullen.

Tijd nemen om je persoonlijke grondwet op papier te schrijven is de belangrijkste timehack waar je vandaag nog duidelijkheid over wilt hebben. Geen persoonlijke grondwet = geen focus = groot tijdverlies

Oefening: schrijf je persoonlijke grondwet op papier (inclusief je jaardoelen en leefregels)

Timemanagement tips tools technieken ---hoe-je-razendsnel-je-productiviteit-verhoogd-thumb-website-q1

 

.

Timemanagement tips [2/8]: Kompastijd

Vind jij van jezelf dat je meer zou mogen doorzetten op je doelen dan je nu doet? Kompastijd inbouwen is mijn favoriete timehack. Het is super simpel en krachtig tegelijk. En wat mij betreft dé manier om je plannen wél uit te voeren. Toch doet bijna niemand dit CONSISTENT.

‘’Plannen en uitvoeren zijn twee totaal verschillende werelden’’.

Misschien herken je het wel. Je hebt….

  • bepaalde plannen en ideeën die je wilt uitvoeren, maar je doet het niet.
  • duidelijk wat je wilt en hoe je het moet doen, en toch DOE je het niet.
  • zelfs een complete planning gemaakt en nog lukt het niet!

Het verschil tussen plannen en uitvoeren

Dus….. hoe voeren we onze planning dan wél uit? Wat werkt wel?  We willen het liefst 100 dingen doen op 1 dag. En 100 doelen tegelijk bereiken. Alles wat we doen moet ingepland worden. Of. We moeten altijd ‘’iets’’ doen. Je plant om….

  • na het werk te sporten, maar voelt je dan zo moe dat je deze overslaat.
  • de tijd voor jezelf te nemen, maar blijft continu anderen helpen op je geplande ME-time.
  • je allereerste blog te schrijven, maar laat je afleiden door social media.

Alle plannen zijn er, maar hoe doen we in hemelsnaam de uitvoering? Hoe gaan we meer DOEN dan DENKEN? Mijn antwoord is altijd hetzelfde: bouw kompastijd in.

Stilstaan bij wat je al hebt

Kompastijd is niets anders dan een afgebakende hoeveelheid tijd waarin je bezig bent met ‘jezelf op koers houden’. Je houdt jezelf als het ware een kompas voor en stelt jezelf de vraag: lig ik nog op koers? Het enige wat je in die tijd doet is stilstaan bij jouw doelen en successen.

Kompastijd is onder te verdelen in vijf verschillende momenten:

  1. Jaarplanning (1 dag)
  2. Kwartaalplanning (1 dagdeel)
  3. Maandplanning (2 uur)
  4. Weekplanning (1 uur)
  5. Dagplanning (5 minuten)

Al deze momenten kun je jaarlijks in de agenda noteren.

‘’De wekelijkse planning is het verschil tussen plannen en uitvoeren’’.

De wekelijkse planning als katalysator voor je timemanagement

Dit is ook de katalysator tussen korte en lange termijn doelen. Hoe beter je deze planning maakt des te groter de kans dat je het ook doet. Voer deze planning uit op een vaste dag en tijdstip. Bepaal heel concreet wanneer je dit gaat doen (dag en tijdstip).

Voorbeeld: ik maak mijn wekelijkse planning elke zondag van 20.00 tot 21.00.

De wekelijkse planning bestaat in de basis uit twee vragen:

  1. Wat heb ik de afgelopen week gedaan in de richting van mijn belangrijkste jaardoelen?
  2. Wat ga ik de komende week doen in de richting van mijn belangrijkste jaardoelen?

In 2013 hield ik mijn eerste jaarlijkse ‘kompas dag’ en sinds die tijd doe ik het ieder jaar.

Hoe minder doelen je stelt des te meer je er bereikt

Let op: de belangrijkste jaardoelen heb je eerder in je persoonlijke grondwet al uitgewerkt. Idealiter doe je dit jaarlijks in je jaarplanning (één van de vijf kompastijd momenten 😉). Vervolgens bepaal ik per dag één taak die ik wil afronden. Niet meer!

‘’Hoe minder doelen je stelt des te meer je er bereikt’’.

Hetzelfde geldt voor onze taken en acties. Hoe minder taken we opstellen hoe groter de kans is dat we ze ook bereiken. Nog beter leren focussen? Check dan ook deze 3 technieken!

Oefening: plan de kompasmomenten in je agenda mét dag en tijdstip en hou jezelf ‘on track’ met de wekelijkse planning.

In 2013 hield ik mijn eerste jaarlijkse ‘kompas dag’ en sinds die tijd doe ik het ieder jaar.

In 2013 hield ik mijn eerste jaarlijkse ‘kompas dag’ en sinds die tijd doe ik het ieder jaar.

.

Timemanagement tips [3/8]: Het informatiedieet

Jij en ik leven in een informatietijdperk. Vrijwel alles wat je wilt weten staat online. Dit is een droom én nachtmerrie tegelijk. De waarheid is dat heel veel van onze tijd verloren gaat aan de ‘verslaving naar informatie’. Ook wel infobesitas genoemd.

De psychologische term ‘the fear of missing out’ speelt hier een grote rol in. We willen…..

  • niets missen.
  • continu weten wat er in de wereld gebeurd.
  • overal van op de hoogte zijn.

Met als gevolg dat we teveel van onze tijd verliezen aan:

  • Het checken van social media
  • Het beantwoorden van berichten
  • Meerdere malen per dag je mail checken
  • Doelloos rondstruinen op het internet
  • Netflixen
  • Alle andere afleidingen (je kunt er zelf vast wel een paar bedenken! 😉)

De vraag is niet ‘hoe kom ik aan meer informatie?’ De vraag is ‘hoe verminder ik de hoeveelheid informatie waardoor ik meer gedaan krijg?

Van informatie naar actie

Het informatiedieet biedt hier een praktische oplossing voor. Tijdens dit dieet maak je afspraken met jezelf omtrent het onderwerp ‘informatie’. Dit dient heel specifiek te gebeuren. Dus niet: ik wil minder op social media kijken. Op deze manier is er nog steeds ruimte voor interpretatie.

Wat betekent ‘minder’? 1 uur minder per week? 1 uur per dag? 10 minuten per dag?

De basisregels van het informatiedieet zien er als volgt uit:

  • Neem het eerste uur van de dag geen nieuwe informatie tot je (oké, een inspirerend boek lezen is de enige uitzondering 😉)
  • Blok maximaal 1 uur per dag de tijd in om nieuwe informatie tot je te nemen (hier geldt: minder is beter). Bepaal EXACT van tijdstip tot tijdstip wanneer je dit mag doen. Let op: in deze tijd zit dus ook social media, nieuwsbrieven lezen enzovoort)
  • Neem het laatste uur van de dag geen nieuwe informatie tot je (een inspirerend boek lezen is opnieuw de enige uitzondering 😉)

Je kunt deze regels aanvullen met je eigen regels. Mijn tip is om dit pas te doen zodra je deze drie basisregels onder de knie hebt. Je wilt dit spel niet spelen zonder dat je de spelregels kent.

Pas de x3 regel toe

Verder kun je nog veel effectiever met je tijd omgaan wanneer je het volgende doet. Voor elk uur dat je informatie en/of inspiratie zoekt, neem je drie uur actie.

Voorbeeld: als je één uur Youtube video’s kijkt over het opzetten van je eigen bedrijf, dan wil je daarna drie uur actie ondernemen op die informatie (en dus drie uur besteden aan het opzetten van je eigen bedrijf). Met deze ‘X3 regel’ voorkom je dat je teveel blijft hangen in informatie, theorie en inspiratie zoeken. Ontdek hoe jij meer discipline krijgt in 1 minuut.

Oefening: schrijf de spelregels voor je eigen informatiedieet op en start in kleine stappen met de uitvoering.

Timemanagement tips tools technieken ---hoe-je-razendsnel-je-productiviteit-verhoogd-thumb-website-q2

.

 

 

 

Timemanagement tips [4/8]: Verdiepen en Vertragen

Verdiepen en vertragen is voor mij één van de belangrijkste vaardigheden om continu te blijven groeien. Ik noem dit ook wel de kracht van focus. Maar hoe werkt het? En hoe kun jij het in jouw voordeel toepassen?

We zijn geneigd om veel doelen, plannen en ideeën tegelijk te willen doen. Hoe leren we om onszelf beter te focussen? Wat werkt wel en wat niet? Ik noem dit ook wel het ‘’Verdiepen En Vertragen’’ principe.

Strategie 1: Verdiepen

Verdiepen is een strategie om het aantal doelen te beperken. Juist met die strategie hou je meer tijd over voor de belangrijkste doelen. Stel je voor dat jij ’s ochtends opstaat, je ochtendroutine doet en vervolgens naar het werk gaat. Klaar om te starten met de dag. Welke taken pak jij er als eerste bij? En hoe doe je dit?

We zijn geneigd om direct in de ochtend al teveel taken voor onszelf op te pakken. Zoveel taken dat we vaak van tevoren al weten dat we dit niet gaan halen. Bij het verdiepen draaien we dit juist om. We brengen alle doelen terug tot het allerbelangrijkste doel.

En dat is ook het enige doel wat we die dag hoeven te realiseren van onszelf. Verdiepen leidt tot meer focus.

Strategie 2: Vertragen

Naast het feit dat we vaak teveel dingen tegelijk willen doen, willen we ook te snel resultaat boeken.

  • Als we deze week een paar keer sporten verwachten we direct een paar kilo kwijt te zijn.
  • Als we vandaag een paar blogs schrijven verwachten we direct meer online zichtbaar te zijn.

Helaas werkt het niet zo. Vertragen betekent voor de volle 100% de tijd nemen voor je belangrijkste doelen. Vertragen betekent geduld hebben. Heb geduld met de dingen waar je nu mee bezig bent.

Alleen op die manier kunnen we op de lange termijn onze gewoontes veranderen en daarmee ook onze resultaten. Ik geloof dat het verstandig is om op regelmatige basis te kijken of jij nog aan het verdiepen en vertragen bent. Zo stel je de juiste doelen op én bereik je deze.

Hoeveel ben jij op dit moment aan het verdiepen? En hoeveel ben je aan het vertragen?

Oefening: pas het ‘Verdiepen En Vertragen’ principe toe op je doelen totdat je maximaal vier (grote) jaardoelen hebt en start met elke dag actie ondernemen op minstens één van deze jaardoelen.

Timemanagement tips tools technieken ---hoe-je-razendsnel-je-productiviteit-verhoogd-thumb-website-p2

Het ‘Verdiepen En Vertragen’ principe toepassen midden in de natuur van Chiang Mai, Thailand

.

 

 

Timemanagement tips [5/8]: De Monnikenmodus

Heb jij de focus van een aap of monnik? Om in deze tijd je focus te behouden, je niet te laten afleiden door 101 andere dingen en niet mee te gaan in de constante afleiding van het internet, social media en de waan van de dag moet je mentaal sterk zijn.

Zorg ervoor dat je niet de focus van een aap hebt. Deze apen zijn ”crazy”. Ze rennen, springen, vreten en bijten op alles wat ze tegenkomen. Hun FOCUS is zero…

Word niet die aap. Kies zorgvuldig je prooi en laat je niet afleiden. Doelen stellen + Focus = Goud waard. Maak de transformatie van aap naar monnik.

Heb jij de focus van een aap of monnik?

Bouw monnikentijd in voor jezelf. Bepaal wanneer jij 100% gefocust wilt zijn op je belangrijkste doel en doe niets anders dan werken aan dat doel op dat moment. De monnikenmodus is niets anders dan de tijd nemen voor jezelf zonder afleidingen.

Met de volgende vragen kun jij je eigen monnikenmodus creëren:

  • Hoeveel tijd wil én kun je in de monnikenmodus zijn?
  • Van welk tijdstip tot welk tijdstip duurt je monnikenmodus?
  • Op welke dag(en) wil je dit toepassen?
  • Waar wil je in de monnikenmodus werken?
  • Wat is de taak waaraan je in die tijd wilt werken?

Bij deze laatste vraag is het ook extreem belangrijk om te weten wat je na de monnikenmodus bereikt wilt hebben. Er is nog een belangrijke voorwaarde voor de monnikenmodus: je mag niet afgeleid worden door het internet, telefoontjes, mail, andermans vragen, social media of wat dan ook.

Ga 100% all-in op je doelen

Er is maar één ding wat telt: 100% de tijd nemen voor je belangrijkste doel. Zelf heb ik mijn monnikenmodus uitgebouwd van 1 naar 4 uur per dag. In die 4 uur voer ik mijn allerbelangrijkste taak voor die dag uit. Dit doe ik van 7 tot 11 uur in de ochtend. Na 11 uur weet ik dat ik het belangrijkste al heb gedaan. Alles wat ik dan nog extra doe in de middag is bonus.

Let op: probeer niet heel enthousiast direct 8 uur lang 100% focus te pakken op je belangrijkste doel wanneer je nu veel afgeleid word.

Dit zal alleen maar tegen je gaan werken. Bouw het langzaam op en maak er een uitdaging van om te kijken hoelang jij gefocust kunt zijn op één taak (nogmaals: ZONDER afleidingen) Wil je nog meer leren over de monnikenmodus en hoe je sneller in de juiste focusmodus komt? Lees dit timemanagement boek.

Oefening: bepaal de dagen en tijden wanneer jij in de monnikenmodus wilt zitten (en creëer je beste werk in die tijd)

Timemanagement tips tools technieken ---hoe-je-razendsnel-je-productiviteit-verhoogd-thumb-website-q3

.

 

Timemanagement tips [6/8]: De Tijdverdubbelaar

Wist je dat – onder alle afleidingen die je kunt hebben – jij vaak de ergste bent? I know. Best confronterend. Multitasken is misschien wel de meest onderschatte tijdverspiller die er is.

En het is zeker de meest onbewuste. We hebben het vaak niet door, maar iedere kleine switch is een brokje tijdverspilling. Maak de keuze om slechts een paar dingen heel goed te doen in plaats van heel veel dingen een beetje te doen.

Vervang multitasken voor singletasken

Stel duidelijke prioriteiten en focus al je tijd op deze prioriteiten. Vermijd multitasken. Het duurt gemiddeld 20 minuten voor we ons volledig op een taak kunnen concentreren.

Zorg er dus voor dat er geen afleidingen zijn als je aan jouw prioriteiten werkt. Verban mail, tv, mensen en telefoon in deze uren. Het zal je al snel één uur per dag tijdwinst geven.

Een kleine rekensom laat zien dat dit uitkomt op 1 uur * 5 dagen * 42 weken = 210 uur. Dat zijn meer dan 5 fulltime werkweken! Deze uren zijn zonder de tijd die je kunt winnen buiten de werkuren.

  • Wat kun je met 210 werkuren meer doen?
  • En hoeveel tijd kun je privé winnen wanneer je met deze strategie werkt?

Leer om taken te batchen

Bundel losse taken tot één geheel. Binnen de productiviteitswereld noemen we dit ook wel ‘het batchen van taken’. Veel mensen kijken om het halfuur op hun mail of mobiel. Dat is niet gek.

Uit onderzoek blijkt dat we van nature op zoek zijn naar afleidingen. Het blijkt dat we hetzelfde reageren op afleidingen als verslavingen.

In beide gevallen is een stofje aanwezig dat voor genot zorgt: dopamine. Kleine, directe prikkels zijn een genot voor onze hersenen en produceren zo extra dopamine. Ze zuigen ons richting de kleine prikkels in plaats van focus op de belangrijke zaken. Last van uitstelgedrag? 17 tips voor meer actie!

Begrijp de kracht van dopamine (en laat het voor je werken)

Wanneer je het op deze manier bekijkt, dan is dopamine een directe oorzaak van uitstelgedrag. Onze hersenen zijn mede hierdoor verliefd op onze mobiel. In het bijzonder wanneer we een mailtje of appje krijgen!

Bundel de mailtjes en bekijk deze op één tijdstip per dag allemaal tegelijkertijd. Alleen met deze verandering kun je al veel tijd winnen!

PS: je kunt deze timehack in elk onderdeel van je leven toepassen.

Probeer bijvoorbeeld tijdens een verjaardag of gesprek nul keer op je mobiel te kijken. Oefen jezelf in minder multitasken en meer singletasken. Mocht je nog een boekentip zoeken over dit onderwerp, lees dan dit boek.

Oefening: maak een lijst van taken die je meer kunt batchen dan je nu doet. Start vervolgens met de taak waar je de meeste tijd kunt besparen.

Timemanagement tips tools ---hoe-je-razendsnel-je-productiviteit-verhoogd-thumb-website-p3

Hiken, sporten en wandelen zonder mobiel zijn ook goede singletask oefeningen (Brasov, Roemenië)

.

 

Timemanagement tips [7/8]: De EAD-strategie

Productiviteitsstrategieën worden – als ik om me heen kijk – nog heel weinig effectief ingezet. Deze productiviteitsstrategie bespaarde mij duizenden uren aan tijd. Ik schaam me bijna over hoe simpel het kan zijn om productiever te werken. Toch is het ook weer niet zo makkelijk als het lijkt.

Een strategie kennen is één ding maar het toepassen is vaak van een heel ander niveau. Ik werk standaard met 3 stappen die ik doorloop om productiever te worden.

Stap 1: Elimineren van taken

Voor deze stap is het extreem belangrijk om de tijd voor jezelf te nemen. En rustig te kijken welke taken je allemaal te doen hebt.

  • Zijn ze echt allemaal even belangrijk?
  • Moet je ze echt allemaal doen?
  • Welke taken kun je elimineren?

Als je kritisch gaat kijken naar al jouw taken, dan ga je merken dat bepaalde taken totaal onbelangrijk zijn. Of beter gezegd: op dit moment totaal onbelangrijk!

Je kunt niet nu tegelijkertijd een boek schrijven, webinars geven, artikelen schrijven en een trainingsprogramma ontwikkelen. Kies wat nu prioriteit heeft. En zet de rest opzij voor later.

Komt de strategie die je hiervoor kunt gebruiken je nog bekend voor? Check de timehack ‘Verdiepen En Vertragen’ nog eens 😉

Stap 2: Automatiseren van taken

Na het elimineren kun je dingen gaan automatiseren. Let op de volgorde van de stappen. Het is niet handig om eerst dingen te automatiseren voordat je ze zou elimineren. Dan ben je compleet onnodige taken aan het automatiseren.

Zonde van jouw waardevolle tijd! Het automatiseren van taken kun je op twee manieren uitvoeren.

Ten eerste kun je systemen zo inrichten dat ze jouw werk makkelijker maken. Dit is het meest voorkomende voorbeeld. Een klantensysteem zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld niet alle klanten handmatig hoeft in te tikken.

Ten tweede kun je ook je eigen gedrag automatiseren door te werken aan jouw gewoontes. Welke gewoontes zou jij willen veranderen? Zodat jij ze daarna voor de rest van jouw leven in je voordeel kunt gebruiken?

Stap 3: Delegeren van taken

Moet jij echt alles wat er op jouw bordje ligt doen? Of kun je bepaalde taken ook uitbesteden? Zou je vaker nee kunnen zeggen dan je nu doet? Bekijk de taken die nu nog over zijn en vraag jezelf af: moet ik dit doen of kan iemand anders dit ook doen? En als ik het doe, wat kan ik dan niet meer doen?

Taken delegeren en uitbesteden vinden we vaak lastig om te doen. Toch is dit noodzakelijk als je extreem productief wilt worden. Maak er een gewoonte van om grenzen te stellen en vaker nee te zeggen! 

Dit is één van mijn favoriete boeken over dit onderwerp.

Wil jij stap voor stap productiever, slimmer en effectiever werken? Neem dan deze 3 stappen onder de loep. Blijf deze stappen continu herhalen.

 

Oefening: maak een lijst van al je taken en stel jezelf de vraag: wat kan ik elimineren, automatiseren en delegeren?

Timemanagement tips tools technieken ---hoe-je-razendsnel-je-productiviteit-verhoogd-thumb-website-q4

.

Timemanagement tips [8/8]: De 1 Minuutactie

Wanneer je mij al een poosje volgt, dan weet je dat ik een groot fan ben van dagelijks kleine stappen zetten richting je doelen. Ik geloof zelfs dat dit de enige manier is om op de lange termijn doelen te blijven bereiken. Er bestaat niet zoiets als overnight succes.

Deze kleine acties noem ik ook wel 1 minuutacties.Dit zijn hele kleine dagelijkse acties die je zet in de richting van je belangrijkste doel. Het principe is vrij simpel, en juist daarom zo moeilijk. We kunnen ons niet voorstellen wat 1 minuut met ons leven kan doen. Het lijkt zo simpel dat we er niet bij stilstaan.

Het geheim van stapelen is een zwaar onderschatte succesformule.

De kracht van stapelen toegepast in de praktijk

Wat ik je nu ga vertellen is een voorbeeld van wat 1 uur ‘anders omgaan met je tijd’ kan doen voor de rest van je leven. Stel je voor dat je 1 uur per dag minder zou kunnen slapen dan je nu doet. Dat betekent dat je 1 x 365 = 365 uur extra tijd per jaar krijgt.

En dat betekent dat je meer dan 9 fulltime werkweken (40 uur x 9 weken = 360 uur) ‘wint’ ten opzichte van andere mensen. Over 10 jaar is dat meer dan 2 jaar aan fulltime werkweken!

Timemanagement tips tools technieken ---hoe-je-razendsnel-je-productiviteit-verhoogd-thumb-website-p4

.

Dit heet de kracht van stapelen. Je kijkt naar welk verschil je vandaag kunt maken, en wat er over een jaar gebeurt als je dit elke dag blijft doen. Wat levert het op?

Stel jezelf de timemanagement vraag: wat levert het je écht op?

Natuurlijk levert het meer vrije tijd op. Maar persoonlijk vind ik iets anders veel belangrijker: focus. Je krijgt er veel meer focus voor terug.

Een persoonlijk voorbeeld: sinds een paar jaar sta ik elke dag om 6 uur op. Voordat ik begon met mijn ochtendritueel stond ik om 7 uur op. Dit betekende dat ik dus 1 uur tijdwinst boekte per dag. En ja, natuurlijk ging ik hierdoor mijn avond ook anders indelen.

Ik ging een uur eerder naar bed dan normaal! Waarom? Omdat ik normaal tussen 23:00 en 0:00 niets nuttigs deed.Het enige wat ik deed was een beetje zappen, en als het even kon pakte ik er nog een zak chips bij. Niet echt wat elke avond voor de rest van mijn leven wilde doen…..Meer focus, vrije tijd en discipline wel.

Mijn resultaten na de challenge? Ik kan niet meer stoppen met opstaan om 6 uur!

Timemanagement tips tools technieken ---hoe-je-razendsnel-je-productiviteit-verhoogd-thumb-website-p5

Tijdens mijn reis in 2015 startte ik op deze plek met mijn ochtendritueel (Tobameer, Sumatra)

.

 

 

Van avondmens naar ochtendmens in 1 minuut

Natuurlijk. Als ik een feestje heb, sta ik iets later op (maximaal 6 uur slaap). Maar verder niet. Dus ook in de weekenden sta ik zo vroeg op. Waarom niet? Ik heb nog veel leuke dingen te doen en daar wil ik graag tijd insteken.

Stiekem vind ik het ook gaaf dat ik ten opzichte van mensen die 8 uur slapen 365 uur, of 9 fulltime werkweken, extra vrije tijd per jaar heb. En op mensen die 9 uur slapen zelfs meer dan 18 fulltime werkweken per jaar!

Timemanagement voorbeelden

Nog belangrijker: ik heb nu meer focus, vrije tijd en discipline om mijn leven in te richten zoals ik dat wil! Maak het niet groter dan het is. Start gewoon met kleine stapjes. Op de volgende pagina vind je een paar voorbeelden van hoe je meer uit je tijd kunt halen door elke dag een kleine stap te zetten.

Voorbeeld 1: Wil je meer vrije tijd? 

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld meer dan 3 uur op hun mobiel kijken. Wat zou er gebeuren als je elke dag 15 minuten, een halfuur of 1 uur minder op je mobiel kijkt? Kijk je 1 uur minder op je mobiel per dag dan levert dit je 1 x 365 = 365 uur extra vrije tijd op per jaar!

Voorbeeld 2: Wil je een eigen bedrijf oprichten? 

Denk dan niet aan ALLES wat je moet doen. De kans is groot dat je nooit begint. Denk liever: wat is de eerste stap die ik NU kan zetten? Bijvoorbeeld je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel, elke dag 1 pagina schrijven voor je businessplan of elke dag minimaal 1 potentiële klant bellen.

Voorbeeld 3: Wil je afvallen? 

Ga niet ALLES radicaal veranderen. De kans is groot dat je terugvalt in oud gedrag. Denk liever: welke gewoonte kan ik NU veranderen om op de lange termijn een gezond lichaam te ontwikkelen? Begin met die eerste stap. Dat kan van alles zijn: elke dag 1 glas water extra drinken, 5 minuten mediteren of 2 yoga oefeningen doen.

Voorbeeld 4: Wil je geld besparen? 

Rokers die een pakje per dag roken (ongeveer 7 euro), kunnen veel geld besparen: 7 x 365 = 2.555 euro! Dit geldt voor alles waar je op kunt besparen. Sommige mensen drinken elke dag ergens een kop koffie voor 3 euro, en dat is op jaarbasis 3 x 365 = 1.095 euro!

Denken in kleine stappen kan dus niet alleen meer tijd maar ook meer geld en vrijheid opleveren. Door de jaren heen heb ik veel vragen gekregen over boekentips rondom deze kleine stappen. Daarom deel ik hieronder een paar van deze waardevolle boeken met je:

Ben je nieuwsgierig naar mijn complete boekenlijst? Ga dan via deze link naar mijn ‘Aanbevolen Boekenlijst’

Oké, ik hoop dat je genoeg voorbeelden en inspiratie uit dit artikel hebt gehaald en dat het waardevol voor je was. Je hebt alles wat je nodig hebt om het maximale uit je tijd te halen.

Ga ermee aan slag.

Succes!

Oefening en afsluiting: welke eerste kleine stap ga jij zetten om een grote verandering in gang te zetten?

Timemanagement tips tools technieken ---hoe-je-razendsnel-je-productiviteit-verhoogd-thumb-website-q5

.

 

‘Het geheim van stapelen
is een zwaar onderschatte succesformule’

.

Timemanagement tips toepassen in de praktijk

Het zou onverstandig zijn om alle timemanagement tips in één keer toe te passen. Daarom raad ik je aan om dit stap voor stap te doen. Één van de timemanagement tips hierboven past hier uitstekend bij 😉

De genoemde timemanagement tips toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel