Toekomstplan maken? 4 Stappen om je leven zo in te richten zoals jij het voor je ziet!

Toekomstplan maken, hoe doe je dat precies? Lang niet iedereen vindt het makkelijk om een toekomstplan te maken. In dit artikel leer je 4 stappen om je eigen toekomst op papier te zetten.

Plan maken voor jezelf

Het klinkt eenvoudig om een plan te maken voor jezelf. Toch kost dit vaak meer tijd en energie dan je van tevoren zou denken. Zeker als het gaat om zoiets groots als een toekomstplan maken.

In de video leer je 4 stappen voor het maken van je eigen levensplan. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Persoonlijk toekomstplan maken in 4 stappen

Een persoonlijk toekomstplan maken kan je helpen om nu en in de toekomst betere keuzes te maken. Ook helpt een levensplan je met prioriteiten stellen. Hieronder 4 stappen en voorbeelden voor het maken van je toekomstplan.

Stap 1: Denk na over je nalatenschap

Je wat? Inderdaad. Je nalatenschap. Nadenken over je toekomst betekent ook dat je gaat nadenken over wat je wilt achterlaten op deze wereld. Dat klinkt groot, maar dat hoeft het niet te zijn. Wat wil jij graag achterlaten? Waar leef jij écht voor? En wat kun je doen om dit nu en in de toekomst te blijven doen?

Stap 2: Droom (globaal 5 jaarplan)

Stap 1 is de grootste stap. Je hoeft daar ook niet gelijk een antwoord op te weten. Wel raad ik je aan om alvast na te denken over je nalatenschap en hoe jij dit voor je ziet. Na die eerste stap kun je dingen al iets concreter gaan maken.

Maak bij deze stap een vijfjarenplan op. Waar wil jij over vijf jaar staan? Je kunt je doelen verdelen met het 4G-systeem voor doelen stellen.

Stap 3: Denk (concreet 1 jaarplan)

Het vijfjarenplan kun je kleiner maken tot een concreet jaarplan. In dat jaarplan kun je – volgens het 4G-systeem – vier doelen opstellen. Niet meer en niet minder. Een toekomstplan maken is leuk, maar het uiteindelijke doel is wel om actie te ondernemen op dit plan.

Stap 4: Doen (uitvoeren toekomstplan)

Bij deze laatste stap doe je twee dingen. Ten eerste maak je een gewoonte van de wekelijkse planning. In die planning noteer je acties die je die week wilt doen op jouw belangrijkste doelen.

Ten tweede neem je elke dag minimaal één actie op één van je vier jaardoelen. Zo kun je stap voor stap steeds meer stappen maken in het leven. Dit is hoe je meer actie onderneemt in kleine stappen (+ 17 tips)

.

Je persoonlijke toekomstplan uitvoeren

Bij de vierde stap is het de bedoeling dat het niet bij een plan blijft, maar dat het plan ook wordt uitgevoerd. Dat is vaak het grootste probleem. Met deze vier stappen mag dat niet meer gebeuren.

Een toekomstplan maken én uitvoeren mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel