Top 10 Autobiografie Boeken – Inspirerende Verhalen

Je bent opzoek naar inspiratie en voorbeelden die door hard werken veel wisten te bereiken. Laat je inspireren door de top 10 autobiografie boeken!

1 De lange weg naar de vrijheid – Nelson Mandela

Het is een dik boek (563 pagina’s), maar zeker de moeite waard om te lezen. Mandela laat zien dat je ook na 27 jaar gevangenisstraf geen wraak hoeft te hebben. Focussen op eigen kracht. Één van de meest indrukwekkende en inspirerende autobiografieën die ik ooit heb gelezen.

Voor mij is dit boek de echte nummer 1 van de top 10 autobiografie boeken.

2 De zin van het bestaan – Viktor Frankl

Tijdens mijn zoektocht door de persoonlijke ontwikkeling literatuur stuitte ik op het boek van Frankl. Ik heb dit boek jaren geleden gelezen en sindsdien niet meer geopend. Desondanks maakte het een enorme indruk op mij. Frankl was een Oostenrijks psychiater en overlevende van de holocaust.

Tijdens het leven in de concentratiekampen zag en voelde hij de ontberingen die de mensen en hijzelf doormaakten. Hij zag een opvallend patroon tussen mensen die stierven en overleefden. Dit patroon heeft veel te maken met zingeving en noemde hij de logotherapie. Frankl stelt dat iedereen zoekt naar betekenis in het leven en dat deze betekenis tot motivatie leidt.

Zelfs in de meest erbarmelijke omstandigheden konden de nazi’s één ding niet van hun afpakken: de menselijke vrijheid om te kiezen. Een meeslepend en ontroerend verhaal van mentaal ijzersterke man.

3 Waar het om gaat – Jack Welch

Bij de top 10 autobiografie boeken kan een boek van de beste manager van de 20ste eeuw niet ontbreken. Jack Welch wordt gezien als één van de grootste selfmade managers aller tijden.

In zijn boek beschrijft hij de keiharde zakenwereld en het belang van prioriteiten. Jack Welch leidde meer dan twintig jaar lang General Electrics op het hoogst mogelijk niveau. Hoe kreeg hij dit voor elkaar?

4 Cristiano Ronaldo

Bij mij kan een topsporter op de lijst niet ontbreken. Wil je weten hoe je met hard werken aan de top koomt? Dan is Cristiano Ronaldo het perfecte voorbeeld. Als kleine jongen groeide hij op in een achterstandswijk. Op 11-jarige leeftijd verliet hij zijn gezin om naar de grote stad Lissabon te gaan om te voetballen. Uiteindelijk schreef Ronaldo geschiedenis en werd hij één van de beste voetballers aller tijden.

5 De autobiografie van Benjamin Franklin

Franklins levensverhaal staat in het teken van discipline. Hij is een selfmade man die met een ijzeren discipline van de onderste lagen van de samenleving omhoog is geklommen.

Franklins autobiografie is wel het eerste zelfhulpboek genoemd. Terecht, omdat hij zo praktisch en nuchter is ingesteld. Hij is bezeten door de maakbare kant van het leven. Zo stelt hij een schema op voor de ideale dagindeling, waarin vooral tijd is ingeruimd voor zakelijke activiteiten en ‘zelfonderzoek’.

Zo stel hij zichzelf elke avond voor het slapengaan één belangrijke vraag: welke goede dingen heb ik vandaag gedaan?’ Franklins boek is bepaald geen simpel ‘willen is kunnen’-zelfhulpliteratuur.

6 Faster than lightning – Usain Bolt

Hij werd de snelste man op aarde en pakte vele Olympische titels. Zijn weg ernaartoe was allesbehalve makkelijk. Andere leeftijdsgenoten hadden meer talent en zelfvertrouwen dan hem, maar hij wilde ten koste van alles winnen. Een verhaal over discipline, trainen en de wil om de beste te worden.

7 De autobiografie van Barack Obama

De eerste zwarte president van Amerika. Ook Obama kwam zoals veel inspirerende voorbeelden uit een arm gezin. Toen hij de mogelijkheid kreeg om te studeren in Amerika pakte hij zijn kans. Dit boek neemt je mee in zijn jaren voor zijn presidentschap, en dat maakt het boek bijzonder. De weg ernaartoe wordt beschreven.

8 Sir Martin Luther King

De ‘I have a dream’ speech is de bekendste speech aller tijden. Als jonge dominee komt hij op voor de rechten van de zwarte mensen. Hij is bereidt te sterven voor zijn volk. Een verhaal over waardigheid, nederigheid en dienstbaarheid.

9 Elke seconde telt – Lance Armstrong

Mag het wel of mag het niet? Lance Armstrong is de man van de doping, maar ook een man met karakter en een overwinnaar van kanker. In dit boek word je meegezogen door zijn strijd tegen de ziekte en zijn wil om deze te overwinnen. Tegenslag op tegenslag weet hij niet alleen te overwinnen. Hij wint er ook de Tour de France mee.

10 Rafael Nadal

Talent tegenover hard werken zijn vaak de verhalen die centraal staan in inspirerende boeken. Dit is net zo’n verhaal. Nadal, de harde werker, neemt het op tegen zoveel verschillende tennissers met meer talent dan hem. Toch werkt hij zichzelf op tot één van de beste tennissers van zijn generatie.

Meer inspiratie

 

Wat is jouw favoriete autobiografie boek?