Top 10 Zelfhulpboeken Die Je Zeker Niet Mag Missen

Zelfhulpboeken zijn geweldig. Ze houden je een spiegel voor, drukken op de zere plek en toch hebben ze het beste met je voor. Boeken hebben sterk bijgedragen aan mijn ontwikkeling en inmiddels heb ik honderden boeken versleten. Dit is mijn top 10 zelfhulpboeken lijst!

1 De zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen Covey

Het eerste zelfhulpboek dat ik ooit heb gelezen. Dit is een boek die je de basisbeginselen van persoonlijke ontwikkeling bij brengt. Praktisch en eenvoudig.

Covey legt in simpele taal uit hoe moeilijk het eigenlijk is om makkelijke dingen te doen. Tijd voor jezelf nemen, een mission statement opschrijven en leven naar je waarden. Eerst communiceren met jezelf, voordat je kunt communiceren met anderen.

In de video hieronder vertel ik je over mijn top 10 zelfhulpboeken. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis boekrecensies, tips en inspiratie.

.

En daarna is er ruimte om aan je relaties te werken. Luisteren naar andere mensen, complimenten geven en verantwoordelijkheid overdragen. Eerst begrijpen, en dan begrepen worden. Alleen al dat hoofdstuk zou dagelijkse kost moeten zijn voor ieder mens. Ik heb het boek inmiddels al meer dan vijf keer gelezen.

Er zit verder geen volgorde in mijn top 10 zelfhulpboeken, maar als ik een boek op nummer 1 zou moeten zetten, dan is het dit boek 😉

De 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap

de 7 eigenschappen van effectief leiderschap covey

.

2 Je Ongekende Vermogens – Tony Robbins

Een boek van één van ’s werelds beste motivatiecoaches mag natuurlijk niet ontbreken. Tony Robbins is een man die doet wat hij zegt. Zijn programma’s trekken volle zalen. Hij is in staat om duizenden mensen voor veertien uur achter elkaar te boeien. En na afloop verlaten de deelnemers de zaal met meer energie dan dat zij erin kwamen.

In dit boek legt hij uit hoe jij je ongekende vermogens kunt aanspreken om de beste versie van jezelf te worden. Of het nu gaat om je gezondheid, je werk, je relaties of je persoonlijke ontwikkeling, na het lezen van dit boek wil je aan de slag met jezelf. Tony Robbins is één van mijn grootste voorbeelden.

Je Ongekende Vermogens

.

3 The Miracle Morning – Hal Elrod

Sinds mijn eerste backpackreis door Azie ben ik begonnen met het integreren van een vast ochtendritueel in mijn leven. Ik sta nu elke dag om 6 uur op. In die tijd liep ik tegen ‘The Miracle Morning’ aan. Dit boek heeft mij het laatste zetje gegeven om mijn ochtend productief en leuk te maken.

Nu besteed ik het eerste uur van mijn dag aan mediteren, visualiseren, dankbaarheidsoefeningen, beweging (push-ups, basis yoga oefeningen) en het lezen van inspirerende zelfhulpboeken. Het eerste uur van de dag geeft me de ruimte om tijd te besteden aan de dingen waar ik graag tijd voor wil maken. Nu doe ik het ook echt.

The Miracle Morning

 

4 Mini Habits – Stephen Guise

Sta jij er weleens bij stil dat een kleine verandering een groot verschil kan maken? Stel je voor dat je binnen een jaar een boek wilt schrijven. Waar moet je dan beginnen?

Volgens Stephen Guise bij de allereerste stap. Hij experimenteerde met technieken om gedragsverandering in de praktijk te brengen en ontdekte dat een kleine actie elke dag uitvoeren een groot effect had.

Hij verplichtte zichzelf om elke dag minimaal 50 woorden te schrijven. Dat kon hij binnen één minuut doen. Hij merkte echter dat hij, als hij begon met schrijven, langer bleef doorschrijven dan 1 minuut. Binnen een jaar schreef hij zijn bestseller Mini Habits. Stap voor stap kom je veel verder dan één keer veel doen.

Voor mij werkte het ook. Ik liep mijn eerste marathon, zorgde voor een productief ochtendritueel en startte mijn eigen online coachingsbureau. Mede door dit boek heb ik de 1 Minuut Community, inmiddels de grootste persoonlijke ontwikkeling community van Nederland, opgericht.

Gedragsverandering lukt alleen als je het een onderdeel van je systeem maakt. Dit boek vind je niet terug in veel top 10 zelfhulpboeken. Doe er je voordeel mee!

Mini Habits

mini habits

.

5 Think & Grow Rich – Napoleon Hill

Wat mij betreft één van de beste zelfhulpboeken. Hoe ontwikkel je geloof en vertrouwen in jezelf? Diep van binnen weet je wat je wilt, maar het komt er nog niet uit? Met dit boek ontwikkel je visualisatietechnieken om je gedachten anders te laten denken. Je ontwikkelt een positieve mindset.

.

De eerste keer dat ik het boek las, was het een ‘ver van mijn bed show’. Een paar jaar later las ik het boek opnieuw en werd ik me bewust van de kracht van je gedachten.

De boodschap van dit boek: je wordt wat je denkt. Je leven en geluk zijn maakbaar. Dit boek wordt door veel succesvolle mensen (waaronder Tony Robbins en Oprah Winfrey) gezien als één van de beste zelfhulpboeken ter wereld.

Think & Grow Rich

 .

6 The Power of Habits – Charles Duhigg

Resultaten komen voort uit je gedrag. En gedrag komt voort uit je gewoonten. Als je een andere resultaat wilt, moet je je gewoonten veranderen. Ontwikkel een ‘key habit’ en verander daarmee meerdere gewoontes tegelijk.

Toen ik ging trainen voor mijn eerste marathon wist ik dat ik mijn gewoontes moest veranderen. Ik ging elke dag extra oefeningen doen, en dat gaf me de motivatie om gezonder te eten en eerder naar bed te gaan. Mijn gedachten dachten ‘je bent nu toch al goed bezig, dus je kunt nu net zo goed doorgaan’.

Toen begon ik in het principe te begrijpen. Charles Duhigg houdt zich bezig met gedragsverandering en legt in zijn boek uit hoe jij aan je ‘key habit’ kunt werken.

The Power of Habits

 . 

7 Een werkweek van 4 uur – Tim Ferriss

Ik werk meer dan vier uur per week. Toch is de Werkweek van vier uur (Four Hour Workweek) voor mij een ontzettend belangrijke blauwdruk geweest. Het is niet mijn doel om vier uur te werken, maar wel om me vrij te voelen. Om zelf te bepalen hoeveel ik wil werken, waar ik wil werken en hoe vaak ik wil werken.

.

Dit boek heeft me op een pad richting vrijheid gezet. Mede hierdoor kan ik één maand per jaar reizen en kan ik mijn eigen werktijden indelen. En daarom mag dit boek niet ontbreken in mijn persoonlijke lijst van beste zelfhulpboeken.

Een werkweek van 4 uur

 .

8 Flow – Mihaly Csikszentmihalyi

Dit interessante boek van Mihaly Csikszentmihalyi, probeer de naam maar niet uit te spreken, was een grote inspiratiebron voor mij om anders tegen het woord ‘Geluk’ aan te kijken. In vergelijking met de andere boeken leest dit boek minder makkelijk weg.

.

Maar de boodschap komt glashelder binnen: geluk is maakbaar. Sterker nog, er zijn talloze wetenschappelijk bewezen manieren waarop je geluk kunt ‘trainen’. En dat legt Mihaly Csikszentmihalyi uit in zijn boek. Een inspirerend en sterk onderbouwd boek over de psychologie van de mens.

Flow

.

9 De monnik die zijn ferrari verkocht – Robin Sharma

Wat gebeurt er met iemand die alles heeft maar toch iets mist? Dit verhaal gaat over een succesvol man die op zoek is naar zichzelf. Hij verlaat zijn koninklijke status voor de back to basics van de monniken.

Een leerzaam en inspirerend boek. De schrijver laat je met korte stukjes inzien dat het nutteloos is om je overal druk over te maken. Dat bijna alle dingen waarover je je druk maakt klein zijn, en dat je liefdevoller, kalmer en gelukkiger bent als je dit dagelijks beseft.

De monnik die zijn ferrari verkocht

 

10 Feel the fear and do it anyway – Susan Jeffers

Susan Jeffers schrijft over het doorbreken van je angsten. De meeste mensen leven niet hun mooiste leven omdat een angst hun tegenhoud. Door velen wordt dit zelfhulpboek gezien als een boek voor vrouwen, maar ik denk juist dat dit boek ook voor mannen super waardevol kan zijn.

.

Vaak gaat het over onderwerpen waar we niet graag over nadenken, maar die ons uiteindelijk kunnen helpen om onze angsten en onzekerheid te overwinnen. Dit zelfhulpboek geeft je toegang tot simpele oefeningen om meer zelfvertrouwen en positieve energie op te bouwen.

Ze komen ontzettend dichtbij, en ze helpen je een nieuwe weg in te slaan richting kwetsbaarheid, zelfvertrouwen en authenticiteit.

Niet Durven, Toch Doen

 

Zelfhulpboeken leren, oefenen en herhalen

Boeken zijn één van de meest toegankelijke en beste manieren om je kennis te vergroten. Veel mensen realiseren het zich nog niet, maar tegenwoordig heb je toegang tot boeken waar schrijvers 30 jaar (!) onderzoek naar hebben gedaan.

top 10 zelfhulpboeken tips persoonlijke ontwikkeling inspirerende levenslessen

.

Dat geldt ook voor de top 10 zelfhulpboeken uit dit artikel. Je kunt een boek in een paar uur lezen en op een snelle manier het maximale uit boeken halen. Begin met een paar boeken uit de 100 aanbevolen boeken voor persoonlijke ontwikkeling. Of luister naar de 1 Minuut Podcast waarin ik onder andere mijn belangrijkste inzichten uit zelfhulpboeken met je deel.

Sta stil bij je eigen top 10 zelfhulpboeken en stop even met het lezen van nieuwe boeken. Lees de beste zelfhulpboeken opnieuw, maak aantekeningen en implementeer de beste adviezen. Gegarandeerd dat je daarmee je levenskwaliteit verhoogd 😉

Wil jij zelfhulpboeken leren toepassen in de praktijk?

We erkennen allemaal dat er in boeken heel veel goede dingen staan. En na het lezen van een boek wil je hier écht mee aan de slag. Alleen. Dan komt de waan van de dag je plan dwarsbomen. Je komt er niet aan toe.

Je leest wel meer boeken, maar de échte toepassing blijft uit. Uitstelgedrag ligt overal op de loer. Wil je uitstelgedrag overwinnen en doelen bereiken in 1 minuut? Download hier De Magie van 1 Minuut en bereik je mooiste doelen in 1 minuut.

Oké, en dan is het nu tijd voor wat frisse inspiratie. Welke non-fictie boeken raden jullie mij aan? Welke levenslessen hebben jullie uit welk boek gehaald? Laat het me hieronder weten in een reactie! 🙂