Uit de ratrace stappen: van ‘’hard werken’’ naar ‘’hard ontspannen’’

Uit de ratrace stappen. Als jij dit nu leest dan is de kans vrij groot dat dit ook jouw doel is. Je ziet iets om je heen gebeuren waar jij je geen deelgenoot van voelt. Tegelijkertijd lijkt het erg lastig of zelfs onmogelijk om uit de ratrace te stappen. Hoe krijg je dit toch voor elkaar? En waar te beginnen? In dit artikel een paar handige stappen om je direct op weg te helpen!

Wat is de ratrace en hoe is dit ontstaan?

De ratrace is niets anders dan een cirkel van patronen die jij op dagelijkse basis uitvoert. Die patronen worden op een gegeven moment zo ingesleten dat je deze gevoelloos en gedachteloos volgt zonder dat je dit wellicht wilt. Je volgt dan onbewust jouw gewoontes op.

Dit patroon kan in iedere levensfase ontstaan, maar begint natuurlijk al vanaf de dag dat jij geboren wordt. In Nederland zie je bijvoorbeeld dat veel mensen het druk hebben wat kan samenhangen met de prestatiemaatschappij die we hier hebben.

Hier zijn een paar voorbeelden van situaties waarin jij het gevoel kunt hebben dat je in de ratrace zit:

  • Je werkt 40 uur per week en doet iets wat je niet echt leuk vindt om te doen.
  • Je moet vaak overwerken van je baas en daar lijkt nooit een einde aan te komen.
  • Het voelt alsof jij teveel sociale verplichtingen in je leven hebt waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt.
  • Je volgt de kudde maar voelt aan alles dat je een andere richting in wilt slaan.

En zo kun je zelf vast nog wel meer voorbeelden bedenken. Uit de ratrace stappen lijkt makkelijk, maar is in realiteit een heel proces. Check ook onderstaande video voor meer voorbeelden en tips. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Hoe kom je uit de ratrace? 3 Cruciale vragen!

Oké. Het is duidelijk. Je zit vast in de ratrace en wilt eruit komen. Hoe doe je dat precies? Deze 3 vragen kunnen je helpen om voorgoed uit de ratrace te stappen!

Vraag 1: In hoeverre zit jij nog in de ratrace?

Allereerst wil je weten hoe ‘’diep’’ jij in de ratrace zit. Onderzoek je huidige situatie. Welke dingen wil jij anders aanpakken dan je nu doet? Waar zit jij volgens jou nu ‘’vast’’? Pas daarna kun je verder kijken en antwoord geven op vraag 2.

Vraag 2:

Ik heb inmiddels het privilege gehad om talloze mensen te coachen en vele diepe gesprekken mogen voeren. Het valt me op dat zo weinig mensen echt doen wat ze willen doen. De één heeft geen tijd, de ander is te onzeker en weer een andere groep laat zich beïnvloeden door zijn of haar omgeving.

Beter met je tijd omgaan doe je door onder andere ook beter te worden in prioriteiten stellen, nee zeggen en grenzen aangeven. En natuurlijk begint dit bij jezelf. Wat wil jij? Hoe wil jij je tijd graag besteden? En wat kun jij doen om dát waar te maken? Luister eerst naar jezelf voordat je naar anderen luistert. Weet wat je écht wilt met deze 3 levensvragen.

.

Inzicht 3: Starten met lifestyle design is het beginpunt van timemanagement

Hoe wil jij graag leven? Wat is écht belangrijk voor jou? En wat vind je wel en niet leuk om te doen? Het zijn zomaar een paar vragen die onderdeel uitmaken van het ontwerpen van jouw eigen leefstijl. En laten we eerlijk zijn: waarom zou je niet zoveel mogelijk van je tijd doorbrengen met dingen waar jij energie van krijgt?

Toch gebeurt het nog veel te vaak dat het tegenovergestelde gebeurt. Mensen besteden een groot deel van hun tijd aan dingen die ze eigenlijk niet willen doen. En dat is erg jammer en zonde. Het kost je niet alleen meer energie, maar het zorgt voor meer negativiteit en motivatie. Dit omdraaien kan dus door je bezig te houden met lifestyle design.

De waarde van tijd begrijpen

Je weet nu beter waarom het managen van je tijd zo waardevol kan zijn. Uiteindelijk is het aan jou hoe jij die tijd wilt invullen en of je iets met die informatie kunt of wilt doen.

Je tijd goed managen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel