Uit je comfortzone komen is belangrijk als je meer uit jezelf wilt halen. Om jezelf te motiveren, stimuleren en groeien helpt het om een voet buiten je bekende cirkel te zetten. Maar hoe pak je dat aan? Trek je eigen plan met de volgende 3 stappen!

‘Love the life you have while you create the life of your dreams. Don’t think you have to choose one over the other’ – Hal Elrod

Comfortzone verlaten: ja of nee?

Het is fijn als alles zeker en voorspelbaar is. Je leven gaat rustig verder zonder dat je grote angsten hoeft te overwinnen. Zo kunnen we allemaal ons leven inrichten. Niet teveel nieuwe dingen, onverwachte uitdagingen of spannende momenten creëren. Maar, zo’n leven is saai.

Toch willen we naast zekerheid ook enige variatie hebben. We gaan ons anders snel vervelen en leven een saai leven. Sterker nog, een leven met alleen maar zekerheid zuigt juist de energie uit je leven. Dit noemen we ook wel een zombiemodus.

Door uit je comfortzone te komen, blaas je nieuw leven in de dag. Je hart gaat sneller kloppen, de adrenaline wordt verhoogd en je bloed gaat sneller stromen. Door je comfortzone te verlaten, kom je angsten en onzekerheden tegen. En door die te overwinnen groeit je zelfvertrouwen.

De 95% realitycheck

We vinden het allemaal lastig om soms buiten uit onze comfortzone te stappen. Op het einde van ons leven realiseren we vaak dat we meer hadden kunnen doen, dan we hebben gedaan. Dat is onnodig en zonde. Hal Elrod schrijft in zijn boek The Miracle Morning over de 95% realitycheck.

Volgens hem is het de grootste uitdaging in de geschiedenis van de mensheid om geen excuses te accepteren en je uiterste best te doen om je leven tot een 10 te maken. De verschillen tussen arm en rijk wordt veroorzaakt het geloof in eigen kunnen. Volgens Elrod gelooft slechts vijf procent van de mensen écht in een leven zonder grenzen.

Hij stelt in zijn boek een interessante vraag: ‘wat kunnen we nu doen om ervoor te zorgen dat we straks bij die vijf procent zitten?’

Uit je comfortzone tips: 3 stappen

Het feit dat je dit artikel leest, laat zien dat je meer uit je leven wilt halen. Er zijn drie simpele stappen om uit je comfortzone te komen:

1. Erken de 95% realitycheck

We moeten begrijpen dat het grootste deel van onze bevolking de dingen blijft doen die ze doen. Veranderen is nu eenmaal lastig. We worstelen met overgewicht, stress, depressies, angst, frustraties, slapeloosheid, vermoeidheid en schulden.

Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat we nu kunnen veranderen. Dat verandering op ieder moment mogelijk is. Het is geen geheim dat de meeste mensen onder hun kunnen presteren. Als we dat eenmaal erkennen, moeten we ontdekken waar die worstelingen vandaan komen. Pas daarna kun je uit je comfortzone komen.

2. Bepaal waar de 95% realitycheck vandaan komt

We willen allemaal wel iets aan onszelf verbeteren of veranderen. Zoals we hebben gezien, is dat een goed teken. Groei leidt tot meer zelfvertrouwen en met meer zelfvertrouwen haal je meer voldoening uit je dag. Die voldoening leidt weer tot geluk. En dat is waar we niet genoeg van kunnen hebben. De belangrijkste redenen voor niet uit je comfortzone komen:

  • Het achteruitkijkspiegelsyndroom. Alle gedachten die we vandaag de dag hebben, zijn voortgekomen uit ons verleden. Onderzoek toont aan dat een mens rond de 50.000 gedachten per dag heeft. Omgerekend is dit ongeveer vijftig gedachten per wakkere minuut. Het punt is dat 95% van die gedachten dezelfde zijn als die we de dag ervoor hadden, en de dag daarvoor, en de dag daarvoor. Alles wat we nu doen, bepaalt wat we morgen doen.
  • Doelloosheid. Als je een gemiddelde persoon vraagt wat zijn levensdoel is, kijkt hij je vreemd aan of antwoordt iets als: ‘weet ik veel’ of ‘ ik heb geen idee’. Stel dat je dit aan jezelf vraagt? Wat zou je dan antwoorden? We kunnen ons levensdoel, onze waarom, vaak moeilijk onder woorden brengen.
  • Gebrek aan goede gewoontes. Één van de meest voorkomende oorzaken binnen de realitycheck is de gebrekkige aandacht voor gewoontes. Je kunt bijvoorbeeld denken dat het niet erg is als je een keer niet gaat sporten, een bepaald project uitstelt of ongezond eet, omdat je het morgen toch weer goed kunt maken. Maar niets is minder waar. Elke keer dat je de makkelijke weg kiest in plaats van de juiste, vorm je je identiteit en word je de persoon die liever doet wat makkelijk is dan wat juist is. Eerst maken we onze gewoontes, en daarna maken onze gewoontes ons.

3. Trek je eigen plan

We weten nu wat er voor nodig is om buiten onze eigen comfortzone te komen. En nog belangrijker: wat we dagelijks moeten doen om tot persoonlijke groei te komen. Maak een plan en leef je leven op jouw voorwaarden.

Uit je comfortzone komen: oefeningen

  • Wees je bewust van je eigen realitycheck. Wat voor excuses heb jij voor jezelf?
  • Stel jezelf de volgende drie vragen: wat zijn de drie gedachten waar ik het meeste op een dag aan denk? Wat is jouw levensdoel? En wat voor goede gewoontes kun je ontwikkelen?
  • Wat is je plan om meer uit je comfortzone te komen?

Uit je comfortzone komen lijkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Wat wordt je eerste stap om meer buiten je comfortzone te komen? Laat je reactie hieronder achter!

Meer zelfvertrouwen tips

Boekentips artikel