Uitgerust wakker worden: 10 Tips voor een frisse start van je dag

Wat doe jij als eerste in de ochtend? Koffie drinken? Facebook checken? Dat kan anders. Met deze 10 tips begin je je dag lekker fris – ook als de koffie op is.

‘No matter how good or bad your life is, wake up each morning and be thankful that you still have one’ – John Spence

Mehhh – de ochtend is begonnen

De wekker gaat – je wordt er niet blij van. Je snoozed één, twee of zelfs drie keer. Je zucht nog eens diep, en verzamelt alle moed bij elkaar. Je bereikt het punt dat je lijf verticaal wordt geplaatst.

Eén been uit het bed. Een tweede been. De dag is begonnen.

Je gaat naar de badkamer en je begint gehaast aan je dag. Snel douchen, ontbijten, aankleden en jezelf opmaken. En hop, de deur uit.

Je voelt je allesbehalve fris en fruitig. Je voelt je duf en moe – alsof je hoofdpijn hebt. Pas na de eerste koffiepauze, en na een paar koppen koffie, ben je aanspreekbaar.

Oké, dat kan ook anders…

Vind jij het ook zo lastig om elke dag vroeg uit je bed te komen? Bekijk deze video over het veranderen van jouw ochtendritueel. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Uitgerust wakker worden met deze 10 waardevolle tips!

Hoe kun je uitgerust wakker worden? Of waarom word je juist niet uitgerust wakker? Hieronder 10 tips om je slaapkwaliteit te verbeteren!

1 Leer beter slapen

Een paar dingen:

  • Stop met snoozen als je merkt dat je er alleen maar moe van word. Zet je wekker aan de andere kant van de kamer om jezelf te dwingen uit bed te stappen.
  • Beweeg elke dag. Dat helpt je om beter te slapen. Doe je laatste beweging twee uren voordat je gaat slapen om een energiekick te voorkomen.
  • Slaap voldoende. De meeste mensen hebben gemiddeld 8 uur slaap nodig. Per persoon verschilt dit tussen de 6 en 9 uur.
  • Een betere slaap leidt tot een frissere start van je dag.
  • Lees hoe een ochtendritueel je leven kan veranderen.

2 Drink water

Een glas water helpt je meteen het vocht aan te vullen dat je gedurende de nacht bent verloren door transpiratie en nachtmerries. Dit vochttekort leidt snel tot een erg duf gevoel, en het heeft tijd nodig om deze aan te vullen.

Uitgerust wakker worden doe je met een glas water. Hoe eerder je begint met drinken, hoe sneller je van je duffe gevoel afkomt. En het scheelt weer een kop koffie.

3 Eet gezond

Slechte voeding staat gelijk aan een slechte nachtrust. En dan word je wakker als een zombie.

Eet daarom gezond. Zorg dat je voldoende granen, groente en fruit binnen krijgt. Verdiep je in gezonde voeding als je nu een slechte nachtrust hebt. Dit gaat je slaapkwaliteit veel goeds doen.

4 Begin je dag met een ochtendritueel

Een goed ochtendritueel kan je helpen elke dag fris te beginnen. Begin bijvoorbeeld met een groot glas water drinken. Of neem een gezond ontbijt voor uitgerust wakker worden. Ontdek de 9 tips voor krachtige kleine doelen.

Door een goed ochtendritueel stap je makkelijker je bed uit. Je weet namelijk meteen wat je moet doen, en je kunt er zelf voor zorgen dat dit iets leuks word. Wat dacht je van mediteren, hardlopen, schrijven of lezen in de ochtend?

5 Ken je doel

Opstaan wordt makkelijker als je weet wat je die dag wilt bereiken en doen. Uitgerust wakker worden kan al met een heel simpel doel: een cadeautje voor iemand kopen of een begin maken met je eerste boek. Het kan ook een persoonlijk doel zijn:

  • Jezelf overtreffen. Misschien wil je leidinggeven aan een mooi project of een reis maken door onbekende landen. Dit laatste deed ik om mezelf te overtreffen. Dingen buiten je comfortzone doen geven je meer zelfvertrouwen en voldoening.
  • Als je voor jezelf werkt, is het nog belangrijker om je doelen samen te stellen. Een goede voorbereiding is de helft van het werk.
  • Misschien werk je niet en krijg je het gevoel nutteloos te zijn. Bedenk dan zeker een doel voor jezelf. Zoals het huis schoonmaken, een groep taken afwerken of een afspraak maken met een vriend(in).

Als je weet wat je wilt bereiken, voel je je gemotiveerder om er een geweldige dag van te maken. Het is jouw dag.

6 Sta eerder op

Vroeger opstaan geeft je een geweldig gevoel. Buiten ruikt het lekker en je weet dat de meeste mensen nog slapen. Maar jij bent al op. Dat geeft een fijn gevoel!

Terwijl andere mensen nog slapen, heb jij al ontbeten, gesport en wat werk gedaan. Hoe zou dat voor je voelen?

Wil je meer lezen over de kracht van vroeg opstaan? Lees dan het artikel ”Hoe 1 uur eerder opstaan je leven verandert”

 

.

7 Schrijf een inspirerende missie op

Hoe ziet jouw ideale leven eruit? En welke stap zou je vandaag kunnen zetten om iets dichter bij je ideale leven te komen? Schrijf het voor jezelf eens op papier.

Maak er een inspirerende missie van, en bekijk die missie elke dag. Het voordeel van een inspirerende missie is dat het je energie en motivatie geeft. Precies die dingen die je nodig bent om uitgerust wakker te worden.

Je wilt vooruit in het leven. Een inspirerende missie vinden kan moeilijk zijn. Schrijf daarom iets op wat je in ieder geval leuk lijkt om te doen, zodat je een begin maakt.  Uitgerust wakker worden met een missie geeft je leven richting, een gevoel van betekenis en een sterk gevoel van groei en voldoening in de ochtend.

Wil jij je missie ontdekken? Lees dan deze artikelen:

8 Stop met cafeïne

Heb je een kop koffie (of energydrink) nodig om op gang te komen ‘s ochtends? Uitgerust wakker worden doe je niet met koffie. Overweeg te stoppen. Pas de andere tips in dit artikel toe om je energieboost op een andere manier te krijgen.

Ja, cafeïne geeft je een boost. Maar als je er eenmaal aan verslaafd bent, kom je er moeilijk vanaf. En die leiden op de lange termijn juist tot een duf gevoel.

Drink je veel koffie? Met kleine stappen kom je sneller vooruit. Drink elke dag een kopje koffie minder. En na een week doe je dit nog een keer, net zolang totdat je lichaam gewend raakt aan cafeïne vrij leven.

9 Beweeg als energiebooster

Van slapen word je stijf. Na 6 tot 9 uur slaap heeft je lichaam behoefte aan beweging.

Zorg dat je je hartslag een beetje verhoogt. Ik begin mijn dag regelmatig met een paar basis yoga stretches, jumping jacks en push-ups. Het helpt om minder stijf en echt wakker te worden.

Dus laat de koffie staan, en kom in beweging.

10 Start met mediteren

Wat is het eerste dat je op een ochtend doet? Je stapt uit bed en de kans is groot dat je meteen gaat eten of het nieuws gaat kijken. De start van de dag begint meteen met allemaal prikkels om je heen.

Met mediteren zet jij jezelf buiten die prikkels. Je staat rustiger op en geeft je lichaam de tijd om te wennen aan de nieuwe dag. Geleidelijk aan heeft het lichaam de tijd om uitgerust wakker te worden. Een paar minuten is al voldoende.

Bovendien besteed je meer tijd aan je ademhaling, waardoor je zuurstoftoevoer beter verloopt. En hoe beter je zuurstof opneemt, hoe meer energie je krijgt. Doe een ontspannende en rustgevende ademhalingsoefening.

Dus laat de koffie nog een keer staan, en begin de dag met meditatie.

PS: wat doe jij om fris aan je dag te beginnen? Geef onderaan dit artikel jouw tips en inspireer anderen met jouw bericht!

Jouw ochtendritueel in de praktijk brengen

Oké, ik ben het met je eens. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Verandering kost nu eenmaal tijd. En dat is vaak het grote probleem: de tijd. Toch zijn we deze nodig om bijvoorbeeld te leren om elke dag eerder op te staan.

Lukt dit je nu nog niet? Maar zou je wel graag meer rust, dankbaarheid en focus in je ochtend willen?

Dan hebben we speciaal voor jou een stap voor stap gids om uitstelgedrag te overwinnen. Wil je van een uitsteller naar aanpakker veranderen? Leren hoe je meer focus, balans en discipline kunt ontwikkelen?

Start direct met onze gratis Ochtendritueel Challenge.

.

Boekentips Artikel