Uitstelgedrag aanpakken tips. Iedereen kan van tijd tot tijd een paar goede tips gebruiken. Zeker voor dingen waar we excuses voor maken, verzinnen of bedenken. Ontdek twee van de beste technieken!

‘Procrastination is one of those excuses. Born of fear, that we use to keep ourselves stuck’ – Wayne W. Dyer

Stop met excuses verzinnen

‘Morgen is er weer een dag.’
‘Ik heb vandaag geen tijd.’
‘Daar ga ik ooit nog aan beginnen.’

Zomaar een paar zinnen die we allemaal herkennen. Wat is dat toch met uitstellen? Waarom doen we het? En wat kunnen we er tegen doen?

Uitstelgedrag komt voort uit een gebrek aan discipline. Discipline om onze gewoontes te veranderen. Want dat is het. Uitstelgedrag is een slechte gewoonte, en het is de kunst om hier een positieve gewoonte van te maken. Maar hoe doe je dat?

Uitstelgedrag aanpakken tips: hou jezelf voor de gek

Gewoontes worden gevormd door bepaalde omstandigheden. Als je een film kijkt, pak je een zak chips. Als je uit bed rolt, loop je door naar de badkamer. Als je van het werk komt, ga je avondeten. Als het 20:00 uur is, ga je televisie kijken. Als de eerste wekker gaat, ga je eerst nog twee keer snoozen.

Het zijn allemaal gewoontes. Soms komen ze van pas, en soms niet. Uitstelgedrag aanpakken kan. Je kunt jezelf voor de gek houden met twee simpele technieken:

1. Als-dan techniek

De als-dan techniek is een geweldige techniek om je brein voor de gek te houden. Ik paste het bijvoorbeeld toe in mijn 1-urige ochtendritueel:

  • Als mijn wekker gaat, dan sta ik in één keer op.’
  • Als ik mijn gezicht heb gewassen, dan drink ik eerst een groot glas water leeg.’
  • Als ik een groot glas water leeg heb gedronken, dan begin met mediteren.’
  • Als ik mijn meditatie heb gedaan, dan ga ik mijn krachtoefeningen doen.’

Op deze manier maakte ik van mijn ochtendritueel een goede gewoonte. Nu voer ik dit allemaal automatisch uit. Hieronder volgen nog een paar voorbeelden van andere mensen:

  • Als het 23:00 uur is, dan ga ik naar bed toe.’
  • Als ik mijn avondeten op heb, dan ga ik sporten.’
  • Als mijn werkdag er bijna op zit, dan maak ik een to do lijst voor morgen.’
  • Als ik in de ochtend iets belangrijks moet doen, dan zet ik mijn mobiel en mailbox uit.’

De eenvoud van de techniek is zo simpel dat we het overal kunnen toepassen. Het is een goede methode om afspraken met jezelf te maken. En afspraken heb je nodig om uitstelgedrag aan te pakken.

2. 1 Minuuttechniek

Dit is mijn persoonlijke favoriet. Het mag dan ook geen toeval heten dat mijn belangrijkste online programma de 1 Minuut Community heet. Deze techniek vergt veel discipline. Heb je de techniek eenmaal onder de knie, dan kun je met 1 minuut per dag je leven veranderen door je gewoontes te veranderen.

Uitstelgedrag is een gewoonte. En gewoontes worden gevormd door de dingen die je elke dag doet. Stel je voor dat je 1 minuut per dag werkt aan iets dat je wilt veranderen. Iedereen heeft 1 minuut per dag. Wat zou je dan doen met die 1 minuut?

Voordat ik de 1 Minuut Community oprichtte, besloot ik de techniek eerst zelf toe te passen. Zo wilde ik bijvoorbeeld elke ochtend om 6:00 uur opstaan. Ik merkte dat ik te weinig tijd nam om aan dingen te werken die ik graag wilde doen, zoals meer mediteren, lezen, schrijven en plannen maken. Van 6:00 tot 7:00 wilde ik hiermee aan de slag gaan.

Vanaf dat moment besloot ik mijn slechte gewoontes, laat naar bed, teveel slapen en drie keer snoozen, op te geven. Ik schreef mijn 1 minuutactie op papier:

‘De komende 30 dagen sta ik elke dag binnen 1 minuut om 6:00 op.’

Dat deed ik en het werkte. Na die 30 dagen wilde ik niet meer terug. Mijn slechte gewoonte werd een goede gewoonte. Zonder uitstelgedrag. Sindsdien blijf ik de techniek dagelijks uitvoeren en train ik andere mensen om de 1 minuuttechniek onder de knie te krijgen. Bovendien hebben ze binnen de 1 Minuut Community een stok achter de deur.

Lijkt dit je ook wat? Je kunt je hier simpel en gemakkelijk aanmelden voor de 1 Minuut Community.

Er is altijd meer te doen

Namens de 1 minuutleden en mijn persoonlijke ervaringen bleken dit twee van de beste technieken voor minder uitstelgedrag te zijn. Het zijn methodes die je een beetje voor de gek houden. De volgende oefeningen kun je voor jezelf doen:

  1. Wat voor ‘als-dan’ afspraken maak jij met jezelf?
  2. Wat voor goede gewoonte kun je aanleren met de 1 minuuttechniek?

Ik ben benieuwd wat jullie van deze twee technieken vinden. Heb je andere tips en oefeningen? Laat het ons in een reactie weten!

Meer uitstelgedrag tips

Boekentips artikel