Uitstelgedrag voorkomen? Voorkomen is belangrijker genezen. Dat geldt ook voor uitstelgedrag. Maar hoe blijf je uitstelgedrag de baas? Stop met uitvluchten en excuses bedenken. Kom in actie met de volgende 5 tips!

‘Procrastination is, hands down, our favorite form of selfsabotage’
– Alyce Selby

Een geruststelling: iedereen heeft er last van

Ja, echt waar. Iedereen heeft last van uitstelgedrag. Vroeg of laat lopen we er allemaal tegenaan. De administratie bijwerken, studeren, een groot project afronden of de huishoudelijke klusjes doen.

Wat gebeurt er als we uitstelgedrag voorkomen?

Uitstelgedrag voorkomen: 5 tips

Het overwinnen van uitstelgedrag doe je door uitstelgedrag te voorkomen. Preventie. De volgende 5 tips kun je direct in de praktijk toepassen:

Tip 1: Bereid je voor op grote tegenslagen

Uitstelgedrag wordt vaak veroorzaakt door de hoeveelheid werk die we moeten verrichten. We zien ergens tegenop en denken alleen maar aan de negatieve dingen van de uitgestelde activiteit.

De eerste stap in het voorkomen van uitstelgedrag is acceptatie. Accepteer dat het moeilijk gaat worden. Bereid je geestelijk voor op de moeilijke periode die gaat komen. Toen ik voor mijn eerste marathon trainde, wist ik dat ik veel fysieke pijn zou voelen.

Voordat ik ging trainen visualiseerde ik voor mezelf de pijn. Daardoor was ik tijdens de loodzware trainingen in staat om beter met mijn tegenslagen en pijn om te gaan. Deze visualisatieoefening hielp me bij het bereiken van mijn doel.

Tip 2: Werk met kleine doelen

Wil je uitstelgedrag voorkomen? Maak de taken zo simpel en eenvoudig als je kunt. Splits je grote doelen op in kleine doelen. Stel je bijvoorbeeld het schoonmaken van je kamer steeds uit? Met kleine doelen kom je sneller vooruit.

Ruim een enkele kast op, en neem jezelf voor dat je daarna mag stoppen met opruimen. Zet die eerste stap. Neem jezelf voor om daarna nog één kast te doen. Voor je het weet is je hele kamer weer schoon en netjes opgeruimd.

Tip 3: Elimineer verleidingen

Wil je belangrijke taken écht gedaan krijgen? Schakel alle afleidingen uit. Zet je telefoon op vliegtuigmodus, sluit je e-mailnotificaties, gooi de televisie uit het raam (figuurlijk bedoeld) en stop met social media.

Pak het belangrijke werk voor je. Neem jezelf voor dat je twee keuzes hebt: het belangrijke werk maken of helemaal nietsdoen. Aangezien we niet van nietsdoen houden zullen we eerder geneigd zijn om ons werk op te pakken.

Tip 4: Het waarom van uitstelgedrag

Verzin je zoveel mogelijk excuses om niet aan de slag te hoeven? Stel jezelf goede vragen. Wat is de reden dat je uitstelgedrag vertoont? Wat maakt dat je niet gewoon in actie komt? Wat houdt je tegen?

Breng je uitstelgedrag in kaart. Wat heb je nodig om geen uitstelgedrag te vertonen? Beantwoordt deze vragen voor jezelf, en ontdek waarom je geen motivatie, zin of tijd hebt.

Tip 5: Stop met denken en kom in actie!

Als je maar lang genoeg blijft nadenken, kom je nooit in actie. Denken verandert in piekeren. En piekeren leidt tot uitstelgedrag. Van uitstel komt afstel. Bij het afstellen ga je weer nadenken en vervolgens kom je weer niet in actie. Zo blijft het cirkeltjes doordraaien.

Het is tijd om uit die cirkel te komen. Stop met denken. Kijk naar je to do lijst. Wat wil je nu doen? Doe het nu. Volg de 7 strategieën om in actie te komen. Stop met het lezen van de laatste zinnen van dit artikel. Leg je mobiel of laptop nu aan de kant, en ga doen wat je nu eigenlijk wilt doen. Daarvoor bekeek je namelijk dit artikel. Succes!

Nu je toch verder leest

Ik waardeer het dat je verder leest, maar dat was natuurlijk niet de afspraak…. Nu je dat toch doet. Wat stel jij regelmatig uit? En wat doe je om uitstelgedrag te voorkomen? Plaats hieronder je reactie!

Meer uitstelgedrag tips

Boekentips artikel