Uitstelgedrag
Uitstelgedrag. Iedereen heeft er vroeg of laat weleens mee te maken. De één iets meer dan de ander. Maar we zouden allemaal wel iets minder uitstelgedrag willen hebben.
Oorzaken van uitstelgedrag
Wat zijn de oorzaken van uitstelgedrag? Hier is geen eenduidig antwoord op. Er zijn verschillende oorzaken van uitstelgedrag. Hieronder vind je een paar voorbeelden:
- Je stelt dingen uit omdat je er tegenop ziet om iets perfect te doen. En diep van binnen weet je dat het nooit perfect zal worden, omdat perfectie niet bestaat. Heel goed is ook goed genoeg en vaak nog beter om uitstelgedrag te overwinnen!
- De balans tussen denken en doen is uit evenwicht. Je denkt teveel na over de gevolgen en problemen waardoor je niet in beweging komt.
- Sterk verbonden aan piekergedrag. Bij twijfelen ligt de nadruk nog meer op onzekerheid. In beide gevallen denk je meer dan je doet. Je vindt het lastig om keuzes te maken.
- Je stelt dingen uit omdat je onzeker bent over jezelf. ‘Stel je voor dat ik dit ga doen, kan ik het dan wel aan?’ Onzekerheid kan je tegenhouden om in actie te komen.
- Niet weten wat je écht wilt. Eigenlijk doe je elke dag maar wat. Je haalt geen voldoening uit je dagen omdat het makkelijk is om belangrijke dingen uit te stellen als je niet weet wat belangrijk is.
Stoppen met uitstellen
Uitstelgedrag overwinnen start met bewustwording. Door je bewust te zijn van de oorzaken (welke oorzaken spelen bij mij een rol?) kun je aandacht besteden aan de vervolgstap. Ik verdeel de oorzaken van uitstelgedrag altijd in drie vormen:
- Gebrek aan doelen. Onze doelen zijn vaker dan we denken te vaag of te groot.
- Gebrek aan tijd. We hebben het drukker dan ooit en willen teveel tegelijk doen.
- Gebrek aan discipline. Volhouden, volhouden en volhouden is tegenwoordig lastiger dan ooit door alle prikkels die we om ons heen ervaren.
Hieronder vind je meer leestips en veelgestelde vragen over uitstelgedrag.