Uitstelgedrag als burn-out oorzaak nummer 1

Uitstelgedrag en burn-out. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Veel! Wist je dat veel van de burn-outs voortkomen uit overmatig veel uitstellen? In dit artikel lees je er alles over!

Uitstelgedrag en burn-out

Je zou kunnen zeggen dat iedere vorm van een burn-out te maken heeft met uitstelgedrag. Wanneer je te lang iets doet wat je niet leuk vindt, dan ben je dit dus te lang aan het uitstellen. Op het moment zelf zien we dit natuurlijk niet.

In de video ontdek je meer tips om uitstelgedrag te overwinnen. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Uitstelgedrag oorzaken die leiden tot een burn-out

Wat voor oorzaken leiden nu precies tot een burn-out door uitstelgedrag? En wat zijn de belangrijkste oorzaken van uitstelgedrag? Hieronder deel ik de drie belangrijkste uitstelgedrag oorzaken met je:

Burn-out oorzaak 1: een gebrek aan doelen

Onduidelijke doelen leiden tot uitstelgedrag. Een goed voorbeeld is niet weten wat je écht wilt. Daardoor blijf je uitstellen. En wanneer dit te lang blijft doorgaan kan dit leiden tot een burn-out.

Burn-out oorzaak 2: een gebrek aan tijd

Het kan ook zijn dat je te maken hebt met teveel doelen. Je hebt het gevoel altijd alle ballen in de lucht te moeten houden. Ook hier geldt: ga je hier te lang mee door dan ligt een burn-out om de hoek.

Burn-out oorzaak 3: een gebrek aan discipline

Het tegenovergestelde van uitstelgedrag is zelfdiscipline. Hier valt ook onder de discipline hebben om nee te zeggen en grenzen te stellen. Doe je dit niet en ga je structureel over je grenzen heen? Dan is een burn-out onvermijdelijk. Discipline aanleren? Verander je gedrag in 1 minuut.

Zo kun je een burn-out voorkomen

Een burn-out ontstaat niet zomaar. Vaak is het een resultaat van (negatieve) gewoontes die erin slijpen en die je al jarenlang uitvoert. Jezelf evalueren en bewust worden van je eigen gewoontes kunnen goed helpen om een burn-out te voorkomen.

Ook het afleren van uitstelgedrag kan je hierbij helpen. Een burn-out voorkomen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel