Unshakeable boekrecensie – Tony Robbins

Unshakeable boekrecensie. De kans is groot dat – als jij dit artikel nu leest – een bovenmatige interesse hebt in financiën, beleggen en investeren. Wil jij meer uit jouw financiën halen? En vooral meer weten over indexbeleggen? Dan is Unshakeable het boek dat je zoekt!

Financiële vrijheid nastreven met indexbeleggen

Het boek Unshakeable is geschreven door Tony Robbins; door velen gezien als de nummer 1 coach ter wereld. Unshakeable gaat over het bereiken van financiële vrijheid door te investeren in indexfondsen. Verderop leer je meer over wat dit is.

In de video geef ik een Nederlandse boekensamenvatting met mijn 3 grootste inzichten uit het boek Unshakeable: Your Financial Freedom Playbook. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips, inzichten en boekenrecensies.

.

Mijn 3 belangrijkste financiële inzichten uit Unshakeable

Het boek is – op moment van schrijven – nog niet in het Nederlands verkrijgbaar. Gelukkig geldt dat wel voor deze review ;-). In deze Nederlandse boekreview deel ik mijn 3 belangrijkste financiële inzichten met je:

Inzicht 1: Begrijp het verschil tussen rijkdom en vrijheid

Tony Robbins begint zijn boek met de vraag ‘Waarom zou jij investeren?’. Wat is voor jou de reden dat jij meer uit jouw financiën wilt halen? In eerste instantie denk je misschien dat jij meer geld wil verdienen en daarmee leuke dingen kunt doen. Maar is dit ook echt zo?

In Unshakeable schrijft Robbins dat de echt rijke mensen rijk worden omdat hun anders is dan rijk worden. Een verwarrende zin? Laat het me uitleggen. De echte reden om meer geld te verdienen is om het gevoel van vrijheid te verhogen!

Zodra je dit principe begrijpt ga je anders naar jouw geld kijken. Wat is belangrijker voor jou? Meer vrijheid ervaren of in die ene dikke auto rijden? Jij kiest! Maar als je kiest voor die dikke auto is de kans kleiner dat je financiële vrijheid bereikt 😉

Inzicht 2: Investeer in indexfondsen

Vervolgens raadt Tony Robbins je aan om een bepaalt percentage van je inkomen opzij te zetten en dit te investeren in indexfondsen. Een indexfonds is niets anders dan een fonds die de markt volgt. Dit fonds bestaat uit een verzameling van aandelen waar meestal (afhankelijk van het fonds) duizenden bedrijven in zitten.

In de praktijk betekent dit dat jij een klein stukje aandelen koopt van die duizenden bedrijven. Het grote voordeel is dat jou risico enorm gespreid is. Zo kan het zijn dat je een fonds hebt waar bijvoorbeeld Apple voor 0,1% in zit. Stel je voor dat Apple nu failliet gaat, dan verlies je niet al jou geldt maar slechts 0,1%.

Een ander voordeel is een mindset voordeel. Door te besluiten een stukje van Apple te kopen word je aandeelhouder van Apple en profiteer je ook van hun winst. Je kunt financieel gezien beter een aandeel van Apple kopen dan een iPhone (wat alleen maar geld kost). Tony Robbins noemt dit de transformatie maken van customer (je betaalt iets maar krijgt er niets voor terug = uitgave) naar owner (je betaalt iets maar ontvangt ook rendement = investering).

Bouw een online passief inkomen op met de 4 beste verdienmodellen

.

Inzicht 3: Ken de Freedom Facts

Als je al meer financiële boeken hebt gelezen, dan is dit het inzicht waar Unshakeable zich in onderscheidt. Tony Robbins stoomt je met de Freedom Facts klaar voor hoe je echt kunt winnen met beleggen. En ja, het is eigenlijk super simpel maar tegelijkertijd ook weer niet.

Bij beleggen is het de kunst om jouw aandelen op de markt te laten staan ongeacht de periode. Er gebeurt echter iets vreemds wanneer het slecht gaat met de aandelen: we verkopen de aandelen! En juist daardoor maak je dikke verliezen. Maar hoe bescherm jij jezelf tegen het verkopen van aandelen? Ben jij mentaal sterk genoeg om voor even genoegen te nemen met bijvoorbeeld 50% verlies?

Volgens Tony Robbins wordt het makkelijker als je Freedom Facts kent. Dit zijn de feiten die Tony Robbins heeft verzamelt over de laatste 100 jaar van de aandelenmarkt (wat natuurlijk geen garantie is voor de toekomst maar wel goede indicaties geeft):

  1. Correct markets. De aandelenmarkt daalt over de laatste 100 jaar gemiddeld één keer per jaar met 10% daalt.
  2. Bear markets. Dit zijn grotere correcties die eens in de 3/5 jaar voorkomen en leiden tot een daling van 20% van de aandelen.
  3. Deze komen gemiddeld gezien één keer in de 15/20 jaar voor en dan zakken de aandelen met meer dan 40%.
  4. Door geld achter de hand te houden zorg je ervoor dat je in slechte tijden geen geld van jouw beleggingen af hoeft te halen (leidt tot grote verliezen!), maar dat je dit met jouw noodfonds kunt doen. Daarom is het ontzettend belangrijk om eerst te werken aan jou buffer.

Deze vierde stap is cruciaal als je geen verliezen wilt draaien op de markt. Voor jonge mensen geldt dat zij meer risico’s kunnen nemen omdat ze meer tijd hebben om een beurscrash op te vangen (en daarna weer winst te maken). Ben je al wat ouder? Dan kan het verstandig zijn om meer cash en obligaties aan te houden in plaats van alleen maar aandelen.

Samenvatting en boekrecensie Unshakeable

Dit boek is wat mij betreft vooral heel sterk in het benoemen van de mentale kant van investeren. Nog specifieker op de mindset van beleggen. Daarmee onderscheidt dit boek zich van andere boeken.

Tony Robbins gaat er niet vanuit dat de gemiddelde mens de markt zelf kan verslaan. Daarom raadt hij je aan om in indexfondsen te beleggen (die als doel hebben de markt te volgen in plaats van te verslaan). Vervolgens zijn de Freedom Facts extreem belangrijk om ook rendement uit je beleggingen te halen.

Onthoud wel: indexbeleggen doe je voor de lange termijn. Hoe langer je het geld voor jou laat werken des te meer het zal opleveren. Volgens Tony Robbins levert beleggen op de lange termijn het hoogste rendement op van andere investeringen zoals vastgoed. Maar ook hier geldt: investeer in hetgeen het beste bij jou past en waar jou interesses liggen.

PS: zelf investeer ik een maandelijks bedrag in het indexfonds VWRL De Giro. Dat deed ik overigens al voordat ik dit boek kocht. Unshakeable is een goed financieel boek voor iedereen die met beleggen wil starten.

Unshakeable toepassen in de praktijk

De strategieën uit het boek Unshakeable toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel