Vaardigheden ontwikkelen? 7 Slimme stappen om ergens beter in te worden!

Vaardigheden ontwikkelen mag dan simpel lijken, maar dat is het lang niet altijd. En er zijn vaak ook veel betere en effectievere manieren om ergens beter in te worden. In dit artikel 7 slimme stappen om zo snel en goed mogelijk nieuwe vaardigheden te ontwikkelen!

Waarom nieuwe vaardigheden ontwikkelen?

Allereerst: het is hartstikke leuk! En natuurlijk heeft het vele andere voordelen. Het grootste voordeel van nieuwe vaardigheden ontwikkelen is dat je ergens in groeit. En groei betekent meer plezier, zelfvertrouwen, energie, motivatie enzovoort.

Daarnaast is het gewoon tof om bepaalde vaardigheden te hebben is het niet? Bij het ontwikkelen van vaardigheden denken we al snel aan zakelijk vaardigheden, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet het geval te zijn. Een nieuwe taal of sport leren is net zo goed een nieuwe vaardigheid aanleren.

Klaar voor het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden? Check dan ook even onderstaande video met daarin ook een voorbeeld van hoe ik mezelf nieuwe vaardigheden aan heb geleerd! Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Vaardigheden ontwikkelen: 7 Stappen voor meer succes

Ergens beter in worden begint vaak met de combinatie van iets leuks vinden en daar tijd voor vrij maken. Persoonlijk noem ik dit de ‘’vaardigheidsformule’’: passie + tijd = groei. Zonder passie en/of zonder tijd kun je simpelweg gaan nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

Stap 1: Ken je vaardigheden (en doel)

Wat voor vaardigheden wil jij verder ontwikkelen? Voordat je begint met het ontwikkelen van vaardigheden wil je natuurlijk wel weten WAT je verder wilt ontwikkelen. Het is dus belangrijk om bij je doel te beginnen.

Daarvoor kan het ook belangrijk zijn om te kijken wat je nu al goed beheerst door jezelf de vraag te stellen: ‘’wat zijn mijn vaardigheden?’’. Toch kan je doel een compleet andere vaardigheid zijn. Toen ik net begon met het starten van mijn eigen bedrijf wilde ik mezelf aanleren om goede SEO artikelen te schrijven.

Ik had hier nul ervaring mee. Mijn eerste doel werd om elke week een nieuw artikel te schrijven dat gevonden moest worden in Google. En zo begon ik langzaam de vaardigheid te ontwikkelen om blogs te schrijven, hoe deze op de website te plaatsen én hoe deze gevonden konden worden in Google. Hetzelfde heb ik later gedaan met het maken van video’s (je ziet er een paar in dit artikel) en podcasts.

Een compleet andere vaardigheid die ik ontwikkelde (en waar ik nul ervaring mee had) is het leren dansen. Check hier voor meer inspiratie en een duidelijk praktijkvoorbeeld mijn volledige Kizomba dansverhaal. 

.

Stap 2: Ken je motivatie

Waarom wil jij een nieuwe vaardigheid ontwikkelen? Kortom: wat is jouw motivatie? Zonder redenen om ergens beter in te worden, kan ik je nu al op een presenteerblaadje meegeven dat het niet gaat lukken. Wees dus helder over je motivatie. Maak bijvoorbeeld een lijst met alle redenen waarom jij een bepaalde nieuwe vaardigheid wilt ontwikkelen. Elke reden is daarbij een geldige.

Zo kan het zijn dat je beter in marketing wilt worden omdat je meer geld wilt verdienen. Of dat je een online bedrijf wilt starten zodat je alle vrijheid hebt om het werken en reizen te combineren. Of dat je Spaans wilt leren omdat je dit een toffe taal vindt of omdat je bijvoorbeeld door Spaanstalige landen zou willen reizen en graag wilt connecten met de lokale mensen daar. Het is allemaal goed zolang jij maar weet wat jou reden/motivatie is!

Ontdek wat je wilt met deze 2 geheimen.

Stap 3: Ken je leerstijl

Als je sneller ergens beter in wilt worden, dan helpt het enorm om te weten wat jouw leerstijl is. Leer jij het beste uit een boek? Door na andere mensen te kijken hoe zij iets doen? Door het zelf te doen? Wat is jouw leerstijl? Ontdek wat jouw leerstijl is en probeer die manier van leren zoveel mogelijk toe te passen op het ontwikkelen van je nieuwe vaardigheden.

Stap 4: Bepaal je strategie

Hoe wil jij nieuwe vaardigheden ontwikkelen? De eerste drie stappen kunnen je helpen om een duidelijke strategie te formuleren. Toen ik begon met het bloggen, was dat voor mij bijvoorbeeld elke dag minimaal 1 uur van 9 tot 10 uur schrijven. En dat consistent blijven doen.

En met het dansen trainde ik mezelf om elke dag minimaal 15 minuten mijn danspassen te oefenen. Ook daarbij is het weer belangrijk om het consistent te blijven doen. Zo creëer je meer zelfdiscipline in 1 minuut om ook écht consistent te blijven.

.

Stap 5: Maak ‘’vaker klein’’ belangrijker dan ‘’één keer groot’’

Voor de meeste vaardigheden geldt: oefening baart kunst. En hoe meer je oefent des te sneller je een bepaalde vaardigheid kunt ontwikkelen en ergens beter in kunt worden.

Hiervoor geldt: liever 3x per dag 15 minuten oefenen dan 1x per dag 1 uur. Dit is wel afhankelijk van de vaardigheid die je wilt ontwikkelen. Voor het bloggen zal het tweede beter zijn, maar voor veel andere vaardigheden zoals het leren dansen of een nieuwe taal leren werkt het eerst veel en veel beter. Hetzelfde geldt met vrijwel alles wat studie gerelateerd is.

Stap 6: Herhaal en optimaliseer

Wanneer je het voor elkaar hebt gekregen om consistent actie te ondernemen, dan is het een kwestie van doorpakken en volhouden. Je kunt vervolgens je strategie aanpassen waar nodig en zo verder blijven optimaliseren. Bij stap 4 kun je dus om de zoveel tijd kijken of je de huidige strategie moet of kunt aanpassen.

Stap 7: Reflecteer op de vaardigheidsstappen

Na een paar weken/maanden kun je jezelf de vraag stellen: hoe gaat het nu met het proces om een vaardigheid te verbeteren? Je kunt daarbij reflecteren op de eerste zes stappen uit dit artikel.

Daarna kun je op basis van die reflectie bepalen om door te gaan (je hebt de vaardigheid nog niet ontwikkeld zoals je wilde of wilt een nieuwe stap zetten om verder te groeien) of om een nieuwe vaardigheid te ontwikkelen.

Vaardigheden ontwikkelen met de geheime formule

Vergeet niet dat het ontwikkelen van vaardigheden alleen kan lukken wanneer je de eerder genoemde formule kunt toepassen: passie + tijd = groei. Zonder die combinatie wordt erg moeilijk om op de lange termijn tot veranderingen te komen.

Ik kon nooit beter worden in het schrijven van blogs als ik niet iets deed wat ik leuk vond (hobby/passie) én daar geen tijd voor zou hebben. Hetzelfde geldt voor het dansen en zoveel andere voorbeelden van vaardigheden die ik heb in de tussentijd heb ontwikkeld.

Nieuwe vaardigheden ontwikkelen vergt veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel