Van negatieve naar positieve gedachten in 1 minuut

Van negatieve naar positieve gedachten. Hoe doe je dat? Misschien herken je het wel. Dat stemmetje in je hoofd dat zegt ‘ik kan het niet’. En het wordt nog erger als we ook gaan geloven in dit stemmetje. Dat kan anders met een positieve 1 minuutactie!    

Waar komen negatieve gedachten vandaan?

Goed. Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten is niet iets wat we zomaar doen. Voordat we dit kunnen, moeten we eerst weten waar die negatieve gedachten vandaan komen.

Laat ik een voorbeeld geven. Wanneer we de dag beginnen met televisie kijken of social media zenden we negatieve energie uit naar onze hersenen.

Ons energieniveau wordt bepaalt door onze gewoontes. De informatie van sociale media en het nieuws zorgen zelden voor meer energie. Negen van de tien dingen op het nieuws is negatief. Dit kunnen we veranderen met deze positieve mindset oefeningen.

We horen dagelijks dezelfde dingen: oorlogen, bosbranden, moorden en armoede. Overal op het nieuws horen we hoe slecht het met de wereld is. Wat zou er met onze hersenen gebeuren als we elke dag starten met deze negatieve energie?

Negatieve gedachten doorbreken

Onbewust krijgen we alles mee. Ik noem het voorbeeld in de ochtend, omdat het herkenbaar is. Natuurlijk zijn er enorm veel andere voorbeelden van negatief denken:

 • Elke dag tegen jezelf zeggen dat je niet goed genoeg bent.
 • Elke dag nadenken over worst case scenario’s. Wat als……?
 • Het persoonlijk aantrekken van andermans kritiek op jou.
 • De dag starten en eindigen met ‘onschuldige activiteiten’ die negatief energie geven zoals social media en televisie (in de meeste gevallen gaat dit op, niet altijd).
 • Twijfelen en daarom geen keuzes durven maken.

Deze negatieve gedachten doorbreken doen we niet zomaar. Het is hard werken. Elke dag opnieuw. We kunnen het vergelijken met het opschonen van onze harde schijf.

Op die harde schijf staan al onze energie verslindende activiteiten. Social media, nieuws, kritiek van anderen en alle fouten die we hebben gemaakt. Dit patroon is moeilijk te doorbeken. Maar niet onmogelijk. De vraag is alleen……

Hoe doorbreek je negatieve gedachten?

Het antwoord is simpel, maar daarom nog niet makkelijk. We hoeven alleen maar onze negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten. Kortom: negatieve activiteiten vervangen door positieve.

In de video leg ik uit hoe we een positieve mindset ontwikkelen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Andere voorbeelden:

 • Vervang de mobiel voor een inspirerend boek, of een interessant gesprek.
 • Vervang het nieuws door iets te schrijven, of een antwoord te geven op de vraag ‘Waar ben ik vandaag dankbaar voor?’
 • Vervang verliezen voor successen. Denk vaker aan de dingen die je goed doet. Iedere keer dat je aan een verlies denkt, vervang je deze voor drie successen die je in het verleden hebt geboekt.
 • Vervang geen keuzes maken door heldere doelen te stellen.

En zo kunnen we eindeloos negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten. Vervang het één voor het ander. Blijf elke dag bewust letten op wat je doet.

Hoeveel negatieve gedachten komen er per dag bij je naar boven? Wat kun je doen om deze te verminderen? Welke eerste kleine stap kun je vandaag zetten om meer positieve gedachten te krijgen?

Denk rustig na over deze vraag. Schrijf de antwoorden op papier. Opschrijven leidt tot nieuwe inzichten. Met die nieuwe inzichten kun je vervolgens een plan maken. En met dat plan kun je actie ondernemen.

Van negatieve naar positieve gedachten: de 1 minuutactie

De actiestap is voor ons allemaal het lastigst te overwinnen. Het liefst zien we NU grote veranderingen. Helaas werkt het niet zo.

Grote veranderingen komen voort uit kleine stappen. En gewoontes doorbreken lukt alleen met dagelijkse toewijding, discipline en geduld. Lees hier hoe je snel meer discipline krijgt in 1 minuut.

De 1 minuutactie is een actie waarmee we minimaal 1 minuut per dag werken aan een gewoonte. Waarom 1 minuut? Omdat iedereen wel 1 minuut per dag kan vrijmaken.

‘If you don’t have 1 minute, you don’t have a life’

In de video leg ik uit hoe we onze harde schijf kunnen vullen met positieve gedachten. En dat in 1 minuut.

.

Elke dag een beetje positiever denken

Stel je voor dat jij in staat bent om elke dag iets positiever te denken. Dat kan met de oefening uit de video, of bijvoorbeeld op één van de volgende manieren:

 • Sta elke dag 1 minuut stil bij waar je dankbaar voor bent.
 • Noem elke dag drie persoonlijke successen op uit jouw verleden.
 • Schrijf 1 ding op die jij vandaag écht gedaan wilt krijgen.
 • Denk elke dag na over iets moois dat je graag wilt hebben.
 • Fantaseer elke dag bij een willekeurig persoon, die je ergens tegenkomt, wat voor positieve eigenschap hij of zij zou hebben.

Ook hier geldt weer: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Het is een kwestie van kiezen. Kijken wat goed bij je past. En dat uitproberen. Werkt het niet? Voel jij je er niet prettig bij? Probeer dan een andere oefening uit.

Dagelijkse training

Het belangrijkste is om elke dag BEWUST 1 minuut te besteden aan positieve gedachten. Dat is de uitdaging. Maak er een gewoonte van om altijd iets positiefs bij anderen én jezelf te zien.

Wil jij ook graag een positieve mindset creëren? Weten hoe je de kracht van 1 minuut in de praktijk toepast? Volg onze gratis 7-daagse online training 1 Minuut Challenge.

 

Boekentips artikel