Van onzekere jongen naar beste student in 1 minuut

Herken jij die momenten dat je dacht dat je iets niet kon, en ‘opeens’ kon je het? Dat is geen toeval. Je had een helder doel, werkte hard aan dat doel en toonde een enorme dosis doorzettingsvermogen. In dit artikel leg ik je uit hoe ik van onzekere jongen naar beste student van mijn opleiding ging en hoe jij je doelen kunt behalen met dezelfde methode!

Het beginpunt: een onzekere jongen

Dat is wie ik was: een onzekere jongen. Vraag me niet hoe of waarom. Ik heb geen idee. Vanaf het moment dat ik geboren werd, was ik een stil en verlegen jongetje.

Dit veranderde pas toen ik van de middelbare school naar het hoger onderwijs ging. Ik was toen al vrij oud, 19 jaar, aangezien ik na mijn HAVO (5 jaar) eerst nog VWO (extra 2 jaar) heb gedaan.

Op het hoger onderwijs vond ik dat de knop om moest. En dat deed ik…….

Angsten overwinnen

Mijn allereerste en grootste angst was de faalangst om te spreken in het openbaar. Ik overwon deze angst door mezelf te dwingen alle presentaties te doen. Dat besluit nam ik in 1 minuut.

Het was de minuut waarin ik mijn projectgenoten vertelde dat ik graag elke presentatie wilde geven. Dat vond iedereen natuurlijk prima. Hoefden ze zelf niet te presenteren!

Ik gaf tientallen presentaties in een korte tijd en overwon binnen een paar maanden mijn faalangst. Sterker nog: ik begon het zelfs leuk te vinden!

In het artikel ‘1 super simpele methode om je faalangst te overwinnen’ leg ik uitgebreid uit welke methode ik toepas om faalangst te overwinnen en hoe jij dit kunt gebruiken.

Kleine successen uitbouwen

Gesteund door mijn grootste persoonlijke succes aller tijden wilde ik mezelf ook verbeteren op andere vlakken. Ik was nog steeds erg stil, maar ook ambitieus.

Die ambitie hielp me om tijdens mijn studie iedere projectgroep te leiden. Iedere keer besloot ik deze positie af te dwingen door in 1 minuut te vertellen wat ik wilde doen en waarom ik de leider wilde zijn.

Ik had een duidelijk doel: mijn leidinggevende- en communicatievaardigheden verbeteren. Dat lukte. Het was mijn tweede grote stap om aansturing te geven aan projectgroepen. Later bouwde ik deze succesmomenten uit.

Zo werd ik toegelaten tot meerdere gespecialiseerde vakken over persoonlijke ontwikkeling (mijn passie) en wist ik mijn afstudeerstage te doen bij FranklinCovey, bekend van het bestverkochte managementboek aller tijden (De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap). Wederom wist ik dit te bereiken door in 1 minuut een duidelijke beslissing te nemen.

Het eindpunt: uitgeroepen tot beste student

Het kwam voor mij als een complete verrassing. Ondanks het feit dat ik goede cijfers haalde,  waren er overduidelijk studiegenoten die slimmer waren dan ik. Sommige studiegenoten leken alles zo simpel te doen. Niet normaal.

De teammanager begon met haar toespraak. Omdat dit meestal saaie en nietszeggende toespraken zijn, was ik al aan het wegdromen toen ze opeens mijn naam riep. Ik werd uitgeroepen tot Beste Student van mijn opleiding!

Over de laatste drie jaar van de opleiding had ik een gemiddelde van 7,9 bereikt. Ongekend hoog. Voor mij was deze overwinning het teken dat je met hard werken je doelen kunt waarmaken. Ik had dit nooit bereikt als ik niet vanaf het begin aan mezelf had gewerkt.

1 minuutacties

De 1 minuutacties, die ik nu in de 1 Minuut Community aan anderen leer, helpen me om iedere dag een stap in de juiste richting te zetten. Alleen op die manier kun je je focus vasthouden en met discipline aan je doel werken.

En dan kun je geweldige resultaten neerzetten J

Wat is jouw grootste persoonlijke succes geweest? En welke invloed heeft dit nu nog op je leven? Ik ben benieuwd naar jullie reacties, die kun je onder dit bericht plaatsen!

Wil je een stap voor stap gids om uitstelgedrag te overwinnen? Van uitsteller naar aanpakker veranderen? Leren hoe je meer focus, balans en discipline kunt ontwikkelen?

Start direct met onze gratis training ‘1 Minuut Challenge’

 

Boekentips Artikel