Verander je Leven op Vakantie: 4 Tips

Vakantie is er om uit te rusten en de tijd te nemen voor dingen waar je anders niet aan toe komt. Vakantie is het moment om inspiratie en nieuwe ideeën op te doen. Een goede vakantie kan je leven veranderen als je er even de tijd voor neemt!

‘The vacation we often need is freedom from our own mind’ – Jack Adam Weber

Neem de tijd voor reflectie

Op vakantie heb je tijd om na te denken. Je hebt jezelf uit de dagelijkse sleur gehaald. Je hoeft even niets te doen, er wordt niets van je verwacht en je hebt een heleboel vrije tijd die je zelf mag indelen. En dat is best even wennen.

Natuurlijk wil je op vakantie genieten. Je gaat andere dingen doen en daardoor ga je automatisch vanuit een andere hoek naar je leven kijken. Een frisse blik op het leven. In deze ontspannen en inspirerende toestand is het slim om te kijken hoe jij je leven anders zou willen inrichten.

Van idee naar plan gaan kun je het beste in deze toestand doen. Zo houd jij je inspiratie dichter bij je. Welke ideeën wil jij graag omzetten in een plan?

1 Laat je dagelijkse sleur los

Deze oefening zou je eigenlijk de eerste of tweede avond van je vakantie moeten doen. Zodra je bent aangekomen op je vakantiebestemming kun je de tijd nemen om meegebrachte problemen en gedachten op papier te zetten. Dit gaat je helpen om meer te genieten van je vakantie.

Pak pen en papier en schrijf hierop de vraag: ‘Wat houdt mij tegen om een gelukkig leven te leiden?’. Misschien voel je je wel gelukkig, maar wellicht zijn er toch dingen die je blokkeren om een ‘ultiem’ gevoel van geluk te ervaren.

Schrijf alles op wat er in je gedachten naar voren komt. Die vervelende collega op je werk, een onduidelijk project, je zieke vriendin, geldproblemen en alle andere negatieve dingen die je bezighouden.

In de video leg ik je uit hoe 2 lijstjes je leven al leuker en simpeler maken. Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Vragen stellen en de antwoorden opschrijven leidt tot helderheid. En met die helderheid krijg je zelfinzicht. Welke angsten houden je tegen? Wat veroorzaakt de meeste pijn? En hebben deze punten iets met elkaar gemeen (bijvoorbeeld stress of onrust)?

Neem een uurtje de tijd voor deze oefening. Het kan zijn dat je tijdens de oefening een ongemakkelijk gevoel in je buik krijgt. Een gevoel van spanning, onrust of frustratie.

Blijf doorschrijven en nadenken totdat dit gevoel verdwijnt. Je begint je lekkerder te voelen en je neemt afstand van de dagelijkse sleur. Nu ben jij je gedachten aan het loslaten en kun je echt genieten van de vakantie!

2 Neem de tijd voor jezelf

Is je iets opgevallen uit bovenstaande oefening? Misschien vind je dat je meer tijd wilt besteden aan je gezondheid. Na de vakantie wil je gezonder eten en meer sporten. Of misschien wil je juist minder tijd besteden aan je gezondheid en meer aan je werk om carrière te maken.

Wat het ook mag zijn, bepaal je focus. Wat wil je na de vakantie oppakken? Waar ligt je focus? Wil je gezonder leven? Wil je meer tijd voor jezelf vrijmaken? Schrijf op waar je focus ligt en wat je belangrijk vindt.

Probeer eens met je partner te praten over je leven, en hoe je het liever zou zien. Of wissel ideeën uit met een vriend of vriendin. Door je doelen en dromen uit te spreken wordt alles helderder voor jezelf (en voor de ander).

Bedenk dat je op vakantie alle tijd hebt om na te denken over wat je wilt. Je kunt er iedere dag een uurtje mee bezig zijn, of het gewoon lekker op de achtergrond laten borrelen. Dan schieten nieuwe ideeën je vanzelf te binnen.

3 Laat je inspireren

Geniet van je vakantie. Geniet van de omgeving en de ervaringen die je opdoet. Geniet van de inspiratie die je op deze prachtige plek opdoet. In je achterhoofd maak je leuke, nieuwe plannen, maar ondertussen vier je je vakantie zoals je dat zelf wilt.

De beste ideeën ontstaan wanneer je ontspannen en geïnspireerd bent. Geef jezelf de tijd en laat je gedachten stromen. Wat zijn je dromen? Als je alles aan jezelf kon veranderen, wat zou je dan willen veranderen? Welke doelen heb jij voor dit jaar?

Geef in gedachten je nieuwe, betere leven vorm zodat je precies weet waar je naartoe wilt. Je komt te weten wat je wilt door jezelf ‘moeilijke’ vragen te stellen, erover na te denken en veel te praten met andere mensen.

4 Maak doelen en blijf jezelf inspireren

Nadat je tijdens de vakantie met allemaal geweldige ideeën bent gekomen, is het tijd om iets met die ideeën te gaan doen. Schrijf de ideeën, als je dat nog niet gedaan hebt, op een velletje papier. Als je dit gedaan hebt, dan kijk je wat het belangrijkste idee is.

.

Wat is het allerbelangrijkste wat ik heb opgeschreven? Het is belangrijk dat je maximaal één idee kiest. Bepaal je focus.

Wil je bijvoorbeeld afvallen? Maak het doel concreet. Hoeveel kilo wil je wegen? Hoe wil je dat je lichaam eruit ziet? En wat is de deadline om dit te bereiken? Dit is een mooie eerste stap om jezelf te motiveren. Markeer de deadline en leg het op een plek waar je deze altijd kunt zien.

Een doel is pas echt krachtig als het nog concreter is. Welke acties moet je ondernemen om dit doel te bereiken? Schrijf alles op. Elk geschreven woord is een stap richting je doel. Daarna zet je de acties in de juiste volgorde om je stappenplan compleet te maken. Wat is je eerste actie richting je doel?

Aan de slag na de vakantie

Vakantie is een geweldige tijd om te reflecteren op je leven. Door de inspirerende vakantieplek komen ideeën sneller naar boven. Zodra je vakantie voorbij is, begint het dagelijkse leven weer en voor je het weet ben je alweer ‘toe aan vakantie’. Het stappenplan kan je helpen je leven ook na de vakantie te verbeteren. Zo blijf je ook na de vakantie geïnspireerd.

Wil jij in kleine stappen jouw mooiste doelen bereiken? Download hier ”De Magie van 1 Minuut” en ontdek hoe jij jouw mooiste doelen bereikt in 1 minuut.