Verantwoordelijkheid Nemen Voor Jezelf | Keuzes Maken

Wat is het geheim van Starbucks, IKEA, Apple en Walt Disney? Wat maakt deze organisaties succesvol? Tijdens mijn studie bedrijfskunde en een verdieping in leiderschap lijkt het antwoord voor de hand te liggen: het gaat om de leiders! Succes is geen toeval. Wat is het geheim van deze leiders en wat doen zij anders dan anderen? En wat kunnen je van ze leren als het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor jezelf?

Eigen verantwoordelijkheid nemen

Vind jij het lastig om keuzes te maken? Om die ene beslissing te maken die jouw leven voorgoed kan veranderen? Ik wel. Ik vond het soms bijzonder lastig om keuzes te maken. Op deze ‘piekermomenten’ vrat ik mezelf helemaal op. Soms begon ik dan letterlijk te vreten….. Nu gaat het steeds beter om keuzes te maken!

Keuzes maken. Dat is iets wat succesvolle mensen constant doen. Ze nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen leven. Keuzes maken begint met het grote plaatje: de omgeving en organisatie. Hoeveel van jouw beslissingen zijn écht jouw beslissingen? En hoeveel van deze keuzes worden (in)direct beïnvloedt door de mensen om je heen? Covey (2005) beschrijft dit in zijn managementbestseller De zeven eigenschappen tot effectief leiderschap hoe twee cirkels ons helpen om effectiever keuzes te maken; de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid.

Elke keuze die je maakt, bepaalt de koers van je leven

De cirkel van betrokkenheid is de invloed die de omgeving op onze beslissingen en stemmingen heeft. Stel je voor dat je op de fiets zit richting het werk. Opeens begint het te regenen met als resultaat dat jij druifnat op het werk aankomt. In welke mate bepaalt deze regenbui hoe jij de rest van de dag doorbrengt?

En wat als je jezelf voorneemt om gezond te eten, maar ‘het toeval’ wil dat uitgerekend jij in het weekend een verjaardag hebt? Omringt met andere mensen zie je iedereen een taart eten. Opeens wordt jou de vraag gesteld wat voor taart je wilt hebben. Wat zeg je? In welke mate bepalen de mensen om je heen jouw keuzes? Neem je verantwoordelijkheid voor jezelf of ligt de verantwoordelijkheid bij iemand anders?

5Keuze2 foto

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf

De cirkel van invloed is alles waar wij als mensen invloed op kunnen uitoefenen. Wij kunnen niet bepalen of het gaat regenen. Wat we wel kunnen doen is onze stemming in perspectief plaatsen. Je kunt de regenbui je dag laten beïnvloeden of je kunt het als een gegeven beschouwen. Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf is een vaardigheid die je elke dag moet ontwikkelen.

De manier hoe je tegen een kleine gebeurtenis als deze aan kijkt, kan een groot verschil maken. De kunst is om te kijken hoe wij onze cirkel van invloed kunnen vergroten. Wat kunnen we wél doen om een verschil te maken? Als een relatie niet lekker loopt. Wat kan IK dan doen om dit te veranderen? Begin bij jezelf!

Dat is het toverwoord dat de meest succesvolle leiders in organisaties gebruiken:

‘BEGIN BIJ JEZELF’

Wat wil ik? Wat kan ik doen om te veranderen? Wat is mijn visie en waarom? Leiders gebruiken zelfkennis als bron tot succes! Altijd maar met die ene vraag: wat wil je écht?

Ontdek Meer

Boekentip Artikel