Verdiepen en vertragen: de kracht van focus

Verdiepen en vertragen is voor mij één van de belangrijkste vaardigheden om continu te blijven groeien. Ik noem dit ook wel de kracht van focus. Maar hoe werkt het? En hoe kun jij het in jouw voordeel toepassen?

Teveel tegelijk willen doen

Het tegenovergestelde van focus is multitasken, ingaan op afleidingen én teveel tegelijk willen doen. Dit laatste komt vaker voor dan we denken. En het is iets wat zwaar onderschat wordt.

In de video leg ik de kracht van verdiepen en vertragen uit. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

We zijn geneigd om veel doelen, plannen en ideeën tegelijk te willen doen. Zonder te weten, of gewoon door te gaan terwijl we het weten, wat dit doet met onze focus. En daarmee ook de resultaten die we wel en niet boeken.

Hoe leren we om onszelf beter te focussen? Wat werkt wel en wat niet?

Verdiepen

Stel je voor dat jij ’s ochtends opstaat, je ochtendroutine doet en vervolgens naar het werk gaat. Klaar om te starten met de dag. Waar begin jij op het werk? Welke taken pak jij er als eerste bij? Hoe doe je dit?

We zijn geneigd om direct in de ochtend al teveel taken voor onszelf op te pakken. Zoveel taken dat we vaak van tevoren al weten dat we dit niet gaan halen.

Bij het verdiepen draaien we dit juist om. We brengen alle doelen terug tot het allerbelangrijkste doel. En dat is ook het enige doel wat we die dag hoeven te realiseren van onszelf.

Verdiepen leidt tot meer focus. En vanuit die focus creëren we ons onderscheidend vermogen. Simpelweg omdat we meer gedaan krijgen op het belangrijkste doel. De Magie van 1 Minuut is een geweldige methode om stap voor stap meer focus te krijgen.

Vertragen

Naast het feit dat we vaak teveel dingen tegelijk willen doen, willen we ook te snel resultaat boeken. Als we deze week een paar keer sporten verwachten we direct een paar kilo kwijt te zijn. Als we vandaag een paar blogs schrijven verwachten we direct meer online zichtbaar te zijn.

Helaas werkt het niet zo. Vertragen betekent geduld hebben. Heb geduld met de dingen waar je nu mee bezig bent. Alleen op die manier kunnen we op de lange termijn onze gewoontes veranderen en daarmee ook onze resultaten.

Zonder geduld raken we snel gedemotiveerd en teleurgesteld. Met als gevolg dat we helemaal niet meer in actie komen.

Stilstaan bij jezelf

Ik geloof dat het verstandig is om op regelmatige basis te kijken of jij nog aan het verdiepen en vertragen bent. Hoeveel ben jij op dit moment aan het verdiepen? Hoeveel focus heb je? En hoeveel ben je aan het vertragen? Hoeveel geduld heb je om jouw project te laten slagen?

Verdiepen en vertragen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel