Het verkleinen en versimpelen principe

Verkleinen en versimpelen is één van de belangrijkste technieken om grote doelen behapbaar voor je te maken. Stel jij regelmatig grote doelen? En soms zo groot dat je juist daardoor niet in beweging komt? Pas dan het verkleinen en versimpel principe toe!  

Grote doelen kleiner maken

Hoe groter we onze doelen stellen des te groter onze angst wordt. Het is alsof je naar een bergtop kijkt die zo hoog is dat je denkt ‘’dat ga ik nooit lukken’’. En wat gebeurt er dan? Je begint nooit met lopen!

Dat willen we natuurlijk niet hebben. In de video hieronder leg ik uit hoe het verkleinen en versimpelen principe grote doelen kleiner maakt. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inzichten.

.

Van langetermijndoelen naar kortermijndoelen

Persoonlijk start ik altijd met het opstellen van jaarlijkse doelen. Dit zijn vaak vrij grote doelen. In de loop van de tijd heb ik als coach veel jaardoelen van mensen voorbij zien komen. Een paar voorbeelden:

  • 000 euro verdienen met een eigen bedrijf
  • Een marathon lopen
  • 20 uur minder werken dan vorig jaar
  • 20 kilo afvallen
  • Stoppen met roken

Ook jij hebt je eigen jaardoelen. Het probleem van jaardoelen is vaak dat deze te groot zijn om op dagelijkse basis gemotiveerd te blijven. Daarvoor hebben we kleinere doelen nodig.

Van jaardoelen kun je kwartaaldoelen maken. Van kwartaaldoelen maak je maanddoelen. Vervolgens maak je daar weekdoelen van om te eindigen met dagelijkse doelen. Ik noem dit het ‘verkleinen’ van je doelen.

De Magie van 1 Minuut is een simpele en praktische methode om het principe van verkleinen in de praktijk te brengen.

Krachtige kleine doelen

Na het verkleinen bekijk ik al mijn doelen nog eens. Zijn de doelen zo eenvoudig en simpel opgesteld dat ik precies weet wat ik moet doen?

Alleen het doel ‘meer geld verdienen’ is niet voldoende. Wat betekent meer geld verdienen? Hoeveel is dit voor jou? Wanneer zou je tevreden zijn? En wat heb je nodig om dit te bereiken?

Een simpel doel kan zijn om deze maand bijvoorbeeld 10 euro aan passief inkomen te verdienen. Dat is heel helder en duidelijk. Zo kun je hetzelfde doen voor je andere doelen. Hoe simpeler het is des te groter de kans dat je er iets mee gaat doen. Dit noem ik het ‘versimpelen’.

De ultieme combinatie

Hoe zien jouw doelen er nu uit? Heb jij je grote doelen al kleiner gemaakt? Zijn ze zo simpel dat je weet wat je te doen staat? Dan staat de basis en kun je van start!

De combinatie van verkleinen en versimpelen is een krachtig hulpmiddel om jouw doelen sneller en effectiever te bereiken zonder dat het meer stress oplevert. Sterker nog. Kleinere doelen geven ons juist meer rust en overzicht waardoor we beter presteren.

Het verkleinen en versimpelen principe toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel