Hoe je balans houdt tussen verschillende doelen in het leven

Verschillende doelen in het leven en hier balans in houden. Hoe doe je dat? Ik denk dat iedereen vroeg of laat te maken krijgt met deze vraag. En vandaag leg ik hoe je dit kunt doen!           

Verschillende doelen in het leven bijhouden

Tegenwoordig zijn we drukker dan ooit. We hebben zoveel verschillende doelen en rollen die we moeten vervullen: kinderen, sporten, me-time, werken, huishouden, leuke dingen doen met je partner enzovoort. Maar hoe houd je de balans tussen deze verschillende doelen in het leven?

In de video leer je een methode die ik gebruik om de juiste balans te bewaren tussen verschillende doelen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

Het ultieme doelen stellen systeem

Jarenlang heb ik met verschillende doelen stellen systemen geëxperimenteerd. Wat werkt wel en niet om doelen te bereiken? En nog belangrijker: hoe kan ik aan mijn doelen werken zonder stress te voelen?

Na jaren van experimenteren gebruik ik nu standaard mijn 4G’s doelen systeem. Met dit systeem beperk ik mij tot vier verschillende belangrijke doelen per jaar. Die doelen zijn onderverdeeld in vier gebieden:

G1: Gezondheid

Onder gezondheid versta ik al jouw doelen op het gebied van beweging, voeding en ontspanning. Te denken valt aan sporten, afvallen, gezonder eten, meer rust pakken en boeken lezen.

G2: Geld

De rol van geld bestaat uit financieel management (inkomsten en uitgaven), financiële onafhankelijkheid (doen wat je leuk vindt en daar geld mee verdienen) en financiële vrijheid (je hoeft niet meer te werken voor geld). In dit gebied kun je denken aan je eigen onderneming, type werk dat je uitoefent en investeringsstrategieën.

G3: Geluk

Onder geluk valt alles wat te maken heeft met de 3F’s van het leven: fun, friends en family. Te denken valt aan vakanties, leuke uitjes en tijd besteden aan je kinderen.

G4: Groei

Onder geluk valt alles wat te maken heeft met kennis, tijd en gewoontes. Hierbij kun je denken aan een specifieke opleiding om je skills te verbeteren, timemanagement, minder tijd besteden aan social media en alle negatieve gewoontes die je wilt ombuigen in positieve gewoontes.

Balanceren tussen verschillende doelen in het leven

De meest praktische manier om jouw doelen onder te verdelen is simpel: schrijf alle doelen op die je hebt, verdeel ze onder de 4G’s en bepaal wat jouw allerbelangrijkste jaardoel is per G. Dat jaardoel kun je vervolgens opsplitsen in allerlei kleinere doelen. Maak je doelen super specifiek met dit 5 stappenplan.

.

Het grote voordeel van dit systeem is dat je beperkt wordt in het aantal doelen waar je aan kunt werken. Sterker nog. Dit zijn er slechts vier. Nu weet ik wat je denkt: ‘en al die andere doelen dan?’

Ook hier is het antwoord heel simpel, maar daarmee nog niet makkelijk. Die doelen kun je nu nog niet bereiken! We overschatten vaak wat we kunnen doen in één dag, en onderschatten vaak wat we kunnen doen in één jaar. Werk aan die vier doelen. Zodra je één van die doelen hebt bereikt kun je een ander doel stellen op dat gebied. Eenvoudig toch?

Tenslotte bevat dit systeem nog een groot voordeel. Het houdt je doelen in balans. Stel je voor dat jij heel veel tijd hebt gestoken in jouw relatie, maar je partner maakt het uit met je. Je kunt dan makkelijk in een zwart gat belanden als ‘geluk’ al die tijd jou enige ‘doel’ was. Maar als je ook doelen hebt gesteld op die andere gebieden wordt het makkelijker om je aandacht te verleggen op die doelen. Zo valt niet in één keer jouw hele leven om!

De uitvoering van verschillende doelen

De balans houden tussen verschillende doelen in het leven mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel