Vertrouwen in jezelf krijgen? Verander je taalpatroon!

Vertrouwen in jezelf krijgen, werkt positief. Het geeft je zelfvertrouwen en geloof in jezelf. Maar hoe ontwikkel je vertrouwen in jezelf? Vergroot je zelfvertrouwen met kleine veranderingen in je taalpatroon.

‘If you cannot do great things, do small things in a great way’
– Napoleon Hill

Vertrouwen in jezelf en communicatie

In ieders leven staat communicatie centraal. Of je dit nu wilt of niet. Er zijn twee vormen van communicatie: met jezelf en met anderen. De manier waarop je communiceert bepaalt hoe mensen op jou reageren en andersom werkt het precies hetzelfde.

De kwaliteit van de communicatie met jezelf is belangrijk voor de kwaliteit van vertrouwen in jezelf krijgen. In je gedachten ben je de hele dag met jezelf in gesprek. Ben jij de baas over die gedachten? Of laat jij je leiden door die gedachten? Welke gedachten heb je eigenlijk?

Een voorbeeld: het woord succes

‘Succes is het resultaat van de manier waarop je denkt’. Dit is de ondertitel van het boek Think & Grow Rich, één van de bestverkochte persoonlijke ontwikkeling boeken aller tijden. In het boek worden tips gegeven om vertrouwen in jezelf te kweken.

Bekijk het woord succes nu nog eens. Wat betekent succes voor jou? Veel mensen associëren succes met geld en rijk worden. Volgens de Van Dale betekent succes iets anders: ‘succes is een resultaat, datgene wat ontstaat door een min of meer doelgerichte handeling of werking, een goede afloop of positieve uitkomst’.

Vertrouwen in jezelf krijgen, kun je alleen doen door specifiek te weten wat jij met een woord bedoeld. Succes is voor mij bijvoorbeeld ‘de vrijheid hebben om te gaan en staan waar ik wil’. Iets heel andere dan veel geld verdienen of rijk worden. Wat betekent succes voor jou?

Van negatieve naar positieve taalpatronen

In Think & Grow Rich schrijft Michael Pilarczyk, mindsetexpert en de vertaler van het boek, over PMA: Positive Mental Attitude. Vertrouwen in jezelf ontwikkel je door anders te denken over jezelf. Met een positieve houding. Bekijk de verschillen tussen onderstaande gedachten van twee verschillende mindsets:

Negatieve mindset Positieve mindset
Falen Leren
Frustratie Fascinatie
Bang Oncomfortabel
Vastberaden Onoverwinnelijk
Goed Beter dan uitstekend
Gelukkig Extatisch

 

Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten is een belangrijke eigenschap om vertrouwen in jezelf te krijgen. Gedachten bestaan uit woorden. En de betekenis die je geeft aan woorden, bepalen hoe je je voelt.Zie je de verschillen in denkwijze? Hoe zou je je voelen als je meer woorden uit de positieve mindset gebruikt? Het vertrouwen in jezelf stijgt door je gedachten te veranderen.

Taalpatronen ontwikkelen

Je eigen taal veranderen is lastig. Dat kost tijd. Maar je weet nu wat je kunt doen om vertrouwen in jezelf te kweken. Let op je woordgebruik. Wat zeg je tegen jezelf als je iets verkeerd doet?

Zeg je dat je gefaald hebt, gefrustreerd bent of voor de volgende keer bang bent om het weer te doen? Of heb je geleerd, was je gefascineerd of gewoon oncomfortabel? Welke woorden gebruik je?

Oefeningen vertrouwen in jezelf krijgen

  1. Schrijf je eigen definitie van succes. Wat betekent succes voor jou?
  2. Welke negatieve gedachten heb je regelmatig over jezelf?
  3. Wat voor positieve gedachten kun je oproepen in deze situaties?

Meer Zelfvertouwen Tips

Boekentips Artikel