Voor jezelf opkomen: 3 do’s en don’ts!

Voor jezelf opkomen do’s en don’ts is een praktische checklist om met meer zelfvertrouwen te leven. Want alleen dan kunnen we beter omgaan met tegenslagen. En tegenslagen zijn er altijd. Lees de praktische checklist om voor jezelf op te komen!

‘Even without success, creative persons find joy in a job well done. Learning for its own sake is rewarding’ – Mihaly Csikszentmihalyi

Omgaan met tegenslagen

Tegenslagen. Hoe klein of groot ze ook mogen zijn. Ze horen bij het leven. Die droombaan die je niet hebt gekregen, een gebroken relatie of het overlijden van je hond. Het hoort er allemaal bij. En ook al denk je dat je soms de enige bent met tegenslag, iedereen heeft er last van.

Het gaat er niet om dat je geen tegenslag hebt. Het gaat erom hoe je omgaat met die tegenslag. En uiteindelijk bepaalt de omgang met de tegenslagen uit het verleden de resultaten voor je toekomst.

In de video hieronder leg ik uit welke 3 strategieën helpen om meer voor jezelf op te komen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Precommitment tonen

Één van de beste manieren om moeilijke tijden te overleven is jezelf mentaal voorbereiden op tegenslagen. Dit noemen we ook wel precommitment. Je ontwikkelt als het ware een strategie om te dealen met slechte momenten.

De strategie die je ontwikkelt, helpt je niet alleen om te gaan met tegenslagen. Juist in deze periodes kun je persoonlijk sneller groeien dan je denkt. Hoe beter je strategie voor moeilijke tijden werkt, des te makkelijker het leven je af zal gaan. Het zal eenvoudiger zijn om tegenslagen een plekje te geven en door te gaan met je leven. Je blijft eenvoudiger en simpeler in balans.

Iedereen ontwikkelt zijn eigen strategieën. De één luistert naar muziek, de ander gaat sporten en weer een ander duikt de kroeg in. Doorgaans helpt het om ‘leuke’ dingen te ondernemen, omdat je op die manier even je problemen van je afzet.

Voor jezelf opkomen: 3 strategieën

Deze strategieën zijn vaak tijdelijk en gericht op de korte termijn. We zijn daarom andere precommitment strategieën nodig om op de lange termijn leuke dingen te doen en de flow in ons leven te houden:

1. Het lot in eigen handen nemen

Voor jezelf opkomen begint met bewustwording. Je bent verantwoordelijk voor je eigen leven. Als je geen plannen maakt voor je eigen leven, word je geleefd door de plannen van iemand anders. Zodra je dit principe begrijpt, begrijp je ook dat je voor jezelf moet opkomen. Het is de enige manier om leuke en mooie dingen te creëren.

Daarvoor moeten we meer zelfvertrouwen krijgen. We ontwikkelen zelfvertrouwen door uitdagingen aan te gaan die buiten onze comfortzone liggen. Wat wil je graag aan jezelf veranderen? Wat wil je verbeteren? Schrijf voor jezelf één ontwikkelpunt op en ga daar direct mee aan de slag.

2. Balans vinden in je eigen doelen

Natuurlijk is het goed om je aandacht op jezelf te richten. De eerste strategie is daarom ook de belangrijkste. Hoe kun je anderen gelukkig maken als jij niet gelukkig bent? Pas nadat je lekker in je vel zit, kun je andere mensen helpen. Mensen die voor zichzelf opkomen, bewaken hun eigen tijd.

Zij richten zich op hun eigen doelen, maar zijn open genoeg om externe prikkels op te merken en zich daaraan aan te passen. Openheid stelt ons in staat objectief te zijn. Zij relativeren hun gedachten door een onderscheid te maken tussen hun doelen en de wensen van anderen.

Duidelijke doelen geven je richting. Keuzes maken wordt makkelijker als je weet wat belangrijker voor je is op een specifiek moment. Hoe sterker je doelen, des te beter je voor jezelf kunt opkomen.

.

3. Nieuwe oplossingen

Onze focus verandert als we met heldere en duidelijke doelen werken. We gaan nieuwe oplossingen zien. Stel je voor dat je meer tijd voor jezelf wilt nemen. Op een woensdagavond vraagt een vriendin of je mee wilt naar de bioscoop gaat. Nu heb je twee keuze: meegaan naar de bios of tijd nemen voor jezelf.

Opeens zien we twee keuzes niet meer als ‘de één is beter dan de ander’, maar meer als ‘wat past beter bij mijn doelen?’. Dat is een andere denkwijze. Je vraagt jezelf af ‘wat is belangrijker voor me?’ Nu is het van belang welke oplossing beter aansluit bij je doelen en bij welke optie je zo veel mogelijk van het leven kunt genieten.

Keuzes maken is de sleutel

Voor jezelf opkomen begint met het maken van keuzes. Ben je slecht in het nemen van beslissingen? Beslissingen nemen kun je leren. Oefen jezelf elke dag in het nemen van beslissingen. Begin bijvoorbeeld met iets kleins zoals ‘wat voor eten neem ik vandaag mee naar mijn werk?’ of ‘wat voor kleding doe ik vandaag aan?’.

Maak binnen dertig seconden een beslissing en blijf bij die beslissing. Zoals je nu weet bestaan er geen verkeerde keuzes. Niet kiezen is erger dan wel kiezen. Kies. Vervolgens kun je aan de slag met de 3 do’s en don’ts om met tegenslagen om te gaan.

voor jezelf opkomen do's en don'ts cursus training assertiviteit assertiever worden

.

Voor jezelf opkomen: 3 do’s

De do’s van de strategie kun je op de volgende manier toepassen:

  1. Verbeter jezelf op één vaardigheid. Kweek meer zelfvertrouwen door buiten je comfortzone te stappen. Dat doe je door iets nieuws te proberen of jezelf te verbeteren op één aspect van je leven.
  2. Stel je vier belangrijkste doel vast. Besteedt zoveel mogelijk van je tijd aan deze doelen.
  3. Stel jezelf de volgende vraag bij het maken van keuzes: ‘wat is belangrijker voor me? Keuze A of keuze B?

Voor jezelf opkomen: 3 don’ts

  1. Teveel dingen tegelijk willen. We zijn niet gemaakt om meerdere dingen tegelijk te doen. Vaak gaan we ons hierdoor juist meer zorgen maken dan minder. Verbeter één ding tegelijk.
  2. Geen doelen opstellen. Hoe kunnen de vraag ‘wat is belangrijker voor me?’ stellen als we niet weten wat belangrijk voor ons is?
  3. Overal ja tegen zeggen. Hoe kunnen we tijd voor onszelf nemen als we overal ja op zeggen? Niet meer doen dus.

Voor jezelf opkomen cursus

Leren om meer voor jezelf op te komen kan een levenslange training op zichzelf zijn. En zeker niet iets wat je ”zomaar” even veranderd.

Wil jij stap voor stap leren om meer voor jezelf op te komen? Binnen 1 minuut meer discipline krijgen? Download direct De Magie van 1 Minuut en leer hoe jij je doelen bereikt in kleine stappen.

.

Boekentips artikel