Vroeg naar bed: 3 oefeningen die werken!

Vroeg naar bed kan voor ons een hele opgave zijn. Bankhangen lijkt één van onze favoriete bezigheden te zijn. Vaak besteden we op de avond meer tijd aan social media en televisie kijken dan we willen. En je komt later op bed. Maar wat kun je er tegen doen? Ontdek de 3 oefeningen om vroeger naar bed te gaan!

‘Strive to make everyday the best day of your life, because there is no good reason not to’  – Hal Elrod

Wie vroeg opstaat moet vroeg naar bed

Stel je voor dat je ’s ochtends om vijf uur opstaat. Je pakt een glas water en ziet het ochtenddauw nog op het gras liggen. Terwijl de stad nog slaapt, doe jij aan mediteren, lezen, schrijven en sporten.

Klinkt geweldig toch? Ik vind van wel. Er is echter één probleem met deze ideale ochtend: je moet eerder naar bed. En dat is een prijs die we niet graag willen betalen.

Zelf sta ik iedere ochtend tussen half zes en zes uur op. Toen ik dit voor de eerste keer deed, merkte ik gelijk dat ik eerder naar bed zou moeten om dit te bereiken. Als je vroeger op wilt staan, moet je eerder naar bed.

Zo eenvoudig is het. ’s Ochtends gaat je wekker, je staat op en begint aan de rest van je dag. De échte uitdaging is vroeg naar bed gaan. Dus hoe krijg je dat voor elkaar? Hieronder drie oefeningen die je morgenvroeg direct kunt toepassen!

Life S.A.V.E.R.S: deel 1

Hal Elrod beschrijft in zijn boek ‘The Miracle Morning’ zes krachtige, effectieve oefeningen om iedere ochtend geweldig te beginnen. In dit artikel volgen de eerste drie oefeningen en dit artikel vind je de volgende drie tips.

Allereerst moeten we ons één ding realiseren: je moet écht eerder willen opstaan voordat je vroeg naar bed kunt. En daarom zijn de volgende drie oefeningen gericht op de voordelen van vroeg opstaan, én waarom je dus vroeg naar bed wilt gaan:

1. Silence (stilte)

Stilte is de eerste oefening van de Life S.A.V.E.R.S. Het kan weleens één van de belangrijkste gebieden zijn om in onze drukke omgeving tot rust te komen. We zien de laatste tijd dat mediteren en yoga grote, opkomende sporten zijn geworden. Wat als je iedere ochtend een paar minuten voor jezelf kunt nemen?

We beginnen de dag vaak gehaast, gestrest, chaotisch, langzaam of lui. Wat als je hier andere woorden voor kunt gebruiken zoals rustig, dankbaar of energiek? Volgens Elrod is stilte dé manier om dit te doen. En het is ook één van de beste manieren om stress te verminderen, ons zelfbewustzijn te vergroten en onze dag te richten op prioriteiten.

Onderzoek na onderzoek toont aan dat meditatie effectiever kan zijn dan medicatie. Er is niet één manier om tijd in stilte door te brengen. Je kunt bidden, mediteren, je concentreren op waar je dankbaar voor bent en zelfs diep nadenken is een vorm van stilte. Een goede reden om vroeg naar bed te gaan!

2. Affirmations (affirmaties)

Een affirmatie is een soort ‘leugentje’ dat je voor jezelf formuleert. In een affirmatie omschrijf je hoe je zou willen dat de realiteit was. Dit kan een zin of een alinea zijn. Meestal is het een korte en krachtige motivatiespeech richting jezelf.

Dat kan over van alles gaan, je gezondheid, je werk, je relaties of hoe jezelf zou willen zijn. Door een krachtige affirmatie regelmatig te herhalen beginnen je hersenen te geloven dat je ook echt zo word. En daardoor ga je gedrag vertonen die past bij hoe je wilt zijn of wat je wilt hebben.

Krachtige affirmaties zijn iets anders dan positief denken. Je kunt affirmaties gebruiken om jezelf zo te programmeren dat je zelfvertrouwen hebt en succesvol bent in alles wat je onderneemt, gewoon door jezelf steeds weer te vertellen wie je wilt zijn, wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat bereiken.

Je omringt jezelf met positieve energie. Beroemdheden als Will Smith, Muhammad Ali, Oprah Winfrey, Jim Carrey, Cristiano Ronaldo en Tony Robbins passen allemaal affirmaties toe. Een goede tweede reden om vroeg naar bed te gaan en de ochtend anders te beginnen!

3. Visualization (visualisatie)

Visualiseren is een techniek die je helpt om je dromen concreet te maken. Tot een doel die je in beweging zet. Visualiseren is nog niet zo makkelijk. Je moet sterk in jezelf geloven, en dat is voor ons een flinke opgave. Iedereen vindt het soms lastig om achter eigen ideeën en plannen te blijven staan. Vooral als het moeilijk wordt.

Een droom is de start, de vonk van inspiratie. Visualiseren richting je doel is een schop onder de kont, een manier om dagelijks aan jezelf te blijven werken, een positief zelfbeeld aan te nemen.

Mensen als Bill Gates, David Guetta, Arnold Schwarzenegger, Beyoncé en Tiger Woods beweren dat visualisatie een belangrijke bijdrage leverde aan hun succes. En wat hebben ze nog meer gemeen? Ze gaan allemaal vroeg naar bed en staan vroeg op!

Vroeg naar bed gaan: 3 oefeningen

Volgens mij lukt het ons alleen om vroeg naar bed te gaan als we weten waarom we vroeg naar bed willen gaan. Wil je meer slapen? Meer rust? Meer positieve energie? Waarom wil je eerder naar bed toe? De volgende drie oefeningen kunnen een motivatie voor je zijn om vroeger naar bed te gaan:

  1. Wil je graag leren mediteren? Ga eerder naar bed zodat je de volgende ochtend tijd kunt besteden aan deze korte meditatie oefening.
  2. Wil je meer zelfvertrouwen en geloof in jezelf ontwikkelen? Besteed elke ochtend tien minuten aan deze krachtige affirmaties en start de dag met meer zelfvertrouwen.
  3. Wil je meer actie ondernemen op je dromen? Start de dag met deze visualisatieoefening. Herhaal de oefening iedere dag en je zult merken dat je steeds sneller en effectiever in actie komt.

Wat is je belangrijkste reden om vroeg naar bed te gaan? En wat houd je tegen om dit te doen? Laat hieronder een reactie achter en inspireer anderen met je verhaal!

Meer ochtendritueel tips

Boekentips artikel

[/fusion_text]