Vroeg opstaan om de tijd te nemen om jezelf te verbeteren. Dat klinkt fantastisch, en dat is het ook. Toch blijft het voor ons moeilijk om dit ook écht te doen. Maak het makkelijker voor jezelf met de volgende 3 tips!

‘You are where you are because of who you were, but where you go depends entirely on who you choose to be’ – Hal Elrod

Laat naar bed gaan

Normaal gesproken heb ik, net als vele anderen, de neiging om laat naar bed te gaan en later op te staan. Of laat ik het anders zeggen: zo laat mogelijk. Het eerste wat ik deed voordat ik opstond was snoozen. En dat deed ik niet één keer. Of twee keer. Maar wel drie keer!

En dat is nu anders. Tijdens mijn backpackreis door Azië begon ik mijn eigen ochtendritueel te ontwikkelen. De wekker ging vaak een uur of meer eerder. Dat is ook niet verwonderlijk. In Azië wordt het nu eenmaal eerder licht, en het ritme ligt er anders.

Toch was ik vastbesloten om een succesvol ochtendritueel in te bouwen die óók in Nederland zou gebruiken. En dat lukte. Ik sta nu elke ochtend voor 6 uur op. Zelfs in de weekenden. In dit artikel lees je hoe mijn ochtendritueel er nu uitziet.

Vroeg opstaan: 3 tips die je niet wilt missen

Vroeg opstaan heeft talloze voordelen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vroeg opstaan én dit ook nog eens volhouden? Maak het vroeg opstaan makkelijker voor jezelf met de volgende 3 tips!

1. Waarom ben jij vanmorgen opgestaan?

Bam. Deze vraag kwam tijdens mijn studie hard binnen. Waarom ben ik vanmorgen eigenlijk opgestaan? Om te studeren? Om later een goed betaalde baan te krijgen? Waarom sta ik op?

In dezelfde periode, of moet ik zeggen zoektocht, ontdekte ik mijn passie. En sindsdien sta ik vroeg op omdat ik dat zelf wil. Deze vraag veranderde mijn manier van denken over vroeg opstaan. Ik weet het. Dat klinkt vreemd, maar toch was het zo. Schrijf het antwoord op deze vraag voor jezelf op: waarom ben jij vanmorgen opgestaan?

2. You snooze, you loose

Dit was de tweede wijsheid die me aan het denken zette over mijn ochtendritueel. Of eigenlijk het ontbreken ervan. Denk er maar eens goed over na: als je opstaan uitstelt tot je echt moet – dus als wacht tot het allerlaatste moment om je bed uit te komen en aan je dag te beginnen – verzet je je eigenlijk tegen je leven.

Elke keer dat je op snooze drukt, bied je weerstand tegen je dag, je leven, en tegen opstaan en je leven zo vormgeven als je zegt dat je het wilt hebben.

Denk aan de negatieve energie om je heen als je je dag met verzet begint, als je op de volgende manier op het geluid van de wekker reageert: ‘O nee, het is al tijd. Ik moet opstaan. Ik wil niet opstaan’. Het is alsof je tegen jezelf zegt: ‘Ik wil vandaag niet aan mijn dag, mijn leven, beginnen’.

De eerste tip is belangrijk voor deze tweede tip: stop met snoozen. Wees je bewust van de onbewuste gedachten, ‘ik wil mijn dag niet beginnen’, die normaalgesproken door je hoofd spoken als je blijft snoozen.

3. Precommitment

Als je vroeger wilt opstaan, dan heb je geweldige redenen nodig om het te doen. Goede redenen zijn niet genoeg. We vallen makkelijk terug in oud gedrag omdat we redelijke tot goede redenen bedenken om iets te veranderen aan onszelf. Geweldige redenen zetten je écht in beweging.

Precommitment betekent dat je al een afspraak met jezelf maakt voordat de situatie zich voordat. Begin daarom de dag voordat je vroeg wilt opstaan al met vroeg opstaan.

Maak voornemens voor je naar bed gaat. Waarom ga je morgenvroeg opstaan? Wat zijn je redenen? Wat ga je morgen anders doen dan vandaag? Waar kijk je naar uit? Je eerste gedachte ’s ochtends is meestal de laatste gedachte die je had voor je naar bed ging.

Herinner jezelf aan de voordelen

Je kunt je wekker aan de andere kant van het bed neerzetten, maar dan alsnog weer in bed duiken. Je intrinsieke motivatie, de motivatie die je diep van binnen voelt, is de doorslaggevende factor om écht vroeger op te staan.

De 3 tips maken het makkelijker om vroeg op te staan. Ik spreek uit ervaring. Nadat ik wist wat ik wilde doen, in mijn leven maar ook in mijn ochtend, veranderden mijn gedachten over vroeg opstaan. En die gedachten zorgden ervoor dat ik van een avondmens een ochtendmens werd.

Wat doe jij om vroeg opstaan makkelijk te maken? Laat hieronder een reactie achter en inspireer anderen met je verhaal!

Meer ochtendritueel tips

Boekentips artikel