Waar betaal je belasting als digital nomad? Zo ziet het grijze gebied eruit!

Waar betaal je belasting als digital nomad? Het is één van de meest gestelde vragen van digital nomads. En terecht. Dit is namelijk een ingewikkelde kwestie waarbij veel verschillende factoren een rol spelen. In dit artikel krijg je hopelijk iets meer duidelijk over hoe dit precies werkt en wat jij kunt doen!

Hoe werkt digital nomad belasting voor Nederlanders?

Het eerste waar je een onderscheid in wilt en moet maken is waar je wel of niet ingeschreven staat en waar je belastingplichtig bent. Dit zijn twee verschillende dingen. Je kunt dus bijvoorbeeld ingeschreven staan in een land, maar belasting betalen in een ander land.

Om een beter beeld te krijgen van digital nomad belastingen kijken we eerst even naar waar je staat ingeschreven. In Nederland is er wettelijk een regel waarin je maximaal 8 maanden per jaar ergens anders mag wonen.

Blijf je langer weg? Dan moet je dit officieel doorgeven aan je gemeente en word je in principe uitgeschreven. Er zijn uitzonderingen op deze regel. Bijvoorbeeld wanneer je een rondreis maakt, maar die laten we voor hier even buiten beschouwing omdat het afwijkt van ons onderwerp.

In de video hieronder ontdek je meer over het leven als digital nomad. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Moet jij je dus wel of niet als digital nomad uitschrijven uit Nederland?

Officieel hoef je je dus alleen uit te schrijven wanneer je verwacht om meer dan 8 maanden per jaar uit Nederland te zijn. Het gaat hier om het reizen en wonen per kalenderjaar (wat dus niet achtereen gesloten hoeft te zijn). Blijf je langer weg, dan zal jij je officieel moeten uitschrijven.

Het is echter nog steeds een grijs gebied en daarom zijn er ook veel Nederlandse digital nomads die ervoor kiezen om ingeschreven te blijven staan in Nederland. Wanneer jij gewoon netjes en correct je belasting betaald in Nederland, dan zal de belastingdienst je verder niet controleren en is er niets aan de hand. Dit is de gedachtegang.

Uiteraard blijf je bij deze tweede optie altijd het risico houden dat je wel wordt gecontroleerd. Die kans is voor een digital nomad net zo groot als voor iemand die woont en werkt in Nederland. Wanneer je alleen kijkt naar het inschrijven of uitschrijven in Nederland, dan heb je dus de volgende opties om over na te denken:

  1. Ben je van plan om minimaal 4 maanden per jaar in Nederland te blijven? Dan hoef je niets te doen en kun je gewoon ingeschreven blijven in Nederland.
  2. Ben je van plan om minder dan 4 maanden per jaar in Nederland te blijven? Dan moet je je officieel uitschrijven tenzij je in aanmerking komt voor een uitzondering. Je kunt ook de onofficiële route volgen – met daarmee een klein risico op controle – en jezelf ingeschreven laten staan in Nederland.

Waar betaal je belasting als digital nomad?

Waar jij je belasting moet betalen heeft niet altijd te maken met waar jij ingeschreven staat. En hier wordt het ingewikkelder mede omdat hier een groot grijs gebied om de hoek komt kijken. In principe betaal je belasting in het land waar je minimaal 183 dagen woont/werkt. Ontdek hier meer over hoe je exact een digital nomad kunt worden.

.

De meeste digital nomads blijven echter niet zo lang op één plek. Wil je het helemaal correct wilt doen, dan zou je de dagen die jij in een bepaalt land woont daar belasting moeten betalen. Je begrijpt het al: dit is administratief niet te doen.

Daarom wordt er veelal gekeken naar twee zaken: waar jij fysiek werkt en woont (dit hoeft dus niet de plek te zijn waar je ingeschreven staat) en waar jij je inkomen verdient. Laten we iets dieper in deze twee zaken duiken.

Onderdeel 1: waar jij fysiek werkt en woont

De belastingdienst zal kijken waar jij fysiek de meeste activiteiten hebt lopen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de volgende zaken:

  • Waar ga je naar de tandarts?
  • Waar heb jij je meeste sociale contacten?
  • In welke plek zit je huisarts?
  • Waar heb jij je telefoonabonnement afgesloten?

Dit zijn een aantal vragen die jou een richting geven van waar jij ‘’fysiek’’ woont volgens de belastingdienst. En op basis van die antwoorden kun jij alvast een algemeen beeld vormen van waar jij als digital nomad belasting moet betalen. Er is echter nog een andere component aanwezig die ook invloed heeft.

 Onderdeel 2: waar jij je inkomen verdient

En hoe jij je inkomen verdient – als ondernemer of werknemer – zou daar nog een stap voor moeten zijn. Als werknemer zou je dit eerst eens kunnen informeren met jouw werkgever. In dit stuk gaan we  ervan uit dat je ondernemer bent.

De grote vraag hier is: waar komen je klanten vandaan? Komen zij vrijwel allemaal uit Nederland of heb je juist veel internationale klanten? Kortom: waar komt jouw inkomen vandaan? Ook dit kan een belangrijke factor spelen voor het bepalen van waar jij officieel je digital nomad belasting moet betalen.

Iedere situatie rondom digital nomad belasting is maatwerk

Dit artikel is absoluut niet leidend voor waar jij je digital nomad belasting moet betalen. Het is bedoeld als een leidraad en met die kennis kun jij eventuele vervolgstappen zetten. Het is daarom erg verstandig om een expert in te huren die met jou kan mee kijken naar jouw specifieke persoonlijke situatie.

Ben jij nog in het proces van wel of geen digital nomad worden? Digital nomad worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel