Meer Leven met Minder Facebook – Raap je leven bij elkaar
Oké, Facebook is best leuk. Ja toch? Soms. Maar soms ook niet. Soms doe je het gewoon omdat je het doet, en voordat je het weet ben je een halfuur aan het scrollen. Dat was niet je bedoeling. Facebook is voor veel mensen een gewoonte geworden. Een tijdrovende activiteit die je weinig oplevert. Tijd om je leven terug te pakken!
Ohh no – Surrounded by Facebook
Na het slapen open je je mobiel, even kijken of je nog een melding hebt gekregen. Bij het ontbijt open je Facebook, even checken wat mensen zoal doen vandaag. In je lunchpauze check je de app opnieuw. En ’s avonds zie je iets opmerkelijks op televisie. Je pakt je mobiel en verzint een tekst voor je Facebookpost.
Je hebt het zelf misschien niet door, maar Facebook is overal. Ook bij jou. En dat vreet aan je. Overal waar je gaat. Facebook hier, Facebook daar. Als je er niet op kijkt heb je het gevoel dat je iets mist. En dus open je de app maar weer eens, voor het slapengaan.
Vervolgens like je een vieze grap en maak je je druk om een politiek filmpje dat opeens opduikt in je timeline. Dat is waarom Facebook slecht is. Je wilt slapen maar de app blijft in je hoofd zitten. Nog één keer kijken dan.
Minder Facebooken = meer leven in het hier en nu
Bovenstaande tekst is iets wat ik elke dag om me heen zie. Haal je écht zoveel plezier uit Facebook? Je checkt het iedere dag, maar wat is de reden dat je dit doet?.
Facebook is een onderdeel van onze samenleving geworden. Van je leven. En ja, dat vreet aan je. Het is een gewoonte geworden om Facebook (of ander social medium) elke dag te checken. Iedere keer dat je kijkt, ontvang je een beloning. Je leest een grappig blog, weet wat je vrienden doen en bekijkt leuke filmpjes die je dag goedmaken.
Er is altijd wel ‘iets’ te beleven. En daardoor blijf je het checken. Je hersenen willen meer prikkels en houden van afleidingen. Prikkels geven je dopamine en dat geeft je een geluksgevoel. Het is net als drugs. Je blijft het gebruiken.
Beeldschermonderzoek
Ook wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat we dagelijks zien: de gemiddelde smartphone gebruiker heeft 150 keer per dag (!) de neiging om op zijn smartphone te kijken. Gemiddeld zijn we 3 uur en 16 minuten per dag bezig met onze mobiel. Gek genoeg heb je dit bij jezelf niet door. Voor je het weet ben je een halfuur verder.
Facebook en andere social media zijn een verslaving geworden, en dat is waarom Facebook slecht is. Hoe meer je ‘bezig’ bent met deze activiteiten, hoer minder je leeft in het hier en nu. En laat dat nu precies zijn waar je wilt zijn.
1. Weg met de app
Ja, ik weet het. Het is een open deur, en veel mensen zeggen ook dat ze het doen. Maar hoeveel mensen ken je die de app echt niet hebben? Facebook blijft natuurlijk leuk en handig om te hebben. Stel nu dat je net een berichtje krijgt, en dat je geen……
Oh, stop even. Dit gaat de verkeerde kant op. En dat je wat niet kunt doen? Een berichtje binnen vijf minuten kunt sturen? So what? Stort je relatie met je partner, vrienden en familie in als dat doet? Vergaat de wereld?
Begrijp me niet verkeerd. Ik denk niet dat mensen perse van Facebook af willen. Ik denk wel dat mensen van hun verslaving af willen. Minder Facebook, meer leven.
En daarom is de eerste stap naar meer leven heel simpel: stop met Facebook waar je dit het meeste doet. Voor veel mensen is dat de mobiele app.
Weg met de app.
Serieus. Pak je telefoon, ga naar de mobiele app en druk op verwijderen. Je wilt je tijd in het hier en nu besteden. Niet op je mobiel.
Dus weg met de app.
2. Waarom Facebook verslavend is
Hoe vaak heb je de neiging om je app te checken? Nu kom je erachter hoe verslaafd je eigenlijk bent. Je kunt nu niets meer lezen, checken of delen met andere mensen. Eindelijk de tijd om lekker voor je uit te staren.
En je merkt dat je je mobiel ook niet elke dag meer hoeft op te laden. Zo erg was je al heen. Heerlijk die vrijheid!
3. Richt je leven op het hier en nu
Hou je bezig met belangrijke zaken en richt je leven op dit moment. Eerst zal je een gevoel van angst bekruipen. Wat als ik niet op de hoogte ben van het laatste nieuws? Wat als ik niet binnen een uur reageer? Of niet weet wat een vriend van me doet?
Tja, dat heet persoonlijke leiderschap. De regie nemen over je eigen leven. Buiten je comfortzone stappen en je oude gewoontes doorbreken. Laat het verleden los. Jij richt je leven op, dat is belangrijker.
Maak het makkelijker voor jezelf
Denk aan de voordelen en positieve effecten van minder Facebooken:
- Je boekt tijdswinst. Heb je het altijd ‘druk, druk, druk’? Vaak tijdgebrek? Minder Facebooken bespaart je veel tijd, en die tijd kun je nu benutten door leuke dingen te doen of nieuwe ervaringen op te doen. Bijvoorbeeld mediteren of een marathon lopen.
- Je kunt je beter focussen. De neiging om 150 keer naar je mobiel te kijken, is er niet meer. Zo kun je meer ‘diep werk’ verrichten.
- Je ervaart meer rust. Je hoeft niet langer alles te delen of volgen.
- Je batterij gaat langer mee.
- Je begint persoonlijk contact nog meer te waarderen. Ieder mens heeft behoefte aan contact met anderen. Omdat jij jezelf uit Facebook hebt leeggezogen ontstaat de behoefte tot meer persoonlijke contact. Je maakt eerder een afspraak met die vriend waar je ‘al veel eerder’ mee zou afspreken.
- Je bouwt zelfdiscipline op. Eigenlijk doe je niets anders dan nee-zeggen tegen Facebook en ja tegen het leven. Dit kun je volhouden door het trainen van discipline.
- Je kunt Facebook nog steeds checken via je computer of tablet. Dit is een mooie drempel om niet constant het internet af te struinen op zoek naar nieuwtjes.
Je kunt nog steeds Facebook gebruiken. Het gaat erom dat jij je oude gewoontes wilt doorbreken. Je wilt minder Facebook en meer leven. Het liefst in het hier en nu, en daarvoor heb je je mobiel niet nodig. Vervolgens kun je bepalen hoeveel tijd je graag op Facebook wilt doorbrengen. Wat is acceptabel voor jou?
Facebook is niet goed of slecht. Laten we eerlijk zijn. Het blijft een handig middel voor als je bijvoorbeeld lang op reis bent. Als je echter merkt dat het de kwaliteit van je leven vermindert, dan wordt het tijd om in te grijpen.
Meer Focus Tips
Reacties