Waarom Goede Voornemens Niet Werken

Het is mei op het moment dat ik dit schrijf. Eigenlijk doet dat er niet toe. Het lenteweer begint al aardig door te breken. Hoe anders was dat toen je in januari vol goede moed begon aan jouw goede voornemens. Hoe zit het eigenlijk met jouw goede voornemens? Zit je op de goede weg? Of raak je ver achterop? Lees waarom goede voornemens niet werken en pak het anders aan!

This is your wake up call!

Onderzoek Goede Voornemens

Maarliefst 12 procent van de mensen die willen stoppen met roken houden dit ook daadwerkelijk vol. Bij het afvallen is het nog erger. Slechts 5 (!) procent lukt het om het jaar daarop minder te wegen. Nog opvallender is dat gemiddeld 80 procent van de mensen écht denkt het doel te behalen. Waar gaat het mis?

Wat begon als een goed voornemen

Tijdens een doodgewoon gesprek kwam ik erachter dat ook ik mijn goede voornemens niet altijd volhoud. Op één van mijn treinreizen door Nederland nam ik een pitstop, Starbucks, en sprak ik met een oude bekende. Deze vriend van me was nieuwsgierig naar mijn doelen en vroeg me hierna.

Tot mijn spijt realiseerde ik me onder het vertellen van mijn doelen dat ik met 2 van de 4 doelen op koers lig (en dus met 2 ook niet!). Één van die onbereikte doelen was het opruimen van mijn kamer (hoe ‘simpel’ wil je ze hebben!)

Begin kleiner

Vier voornemens/jaardoelen klinkt niet veel. Toch duikt hier het gezegde ‘schijn bedriegt’ op. De hoeveelheid doelen is vaak een belangrijke reden waarom goede voornemens niet werken.

Waarom denk je dat iemand die nog nooit heeft hardgelopen niet gaat hardlopen? Exact. De stap is te groot. Of beter gezegd: ze maken de stap voor hun zelf te groot.

We willen alles in één keer goed doen (mezelf voorop!).  Begin dus met kleine stappen. Ga eerst eens een stukje wandelen of fietsen. Zorg voor een basisconditie en bouw het daarna op naar een rustig jogrondje van 1 kilometer.

De reden dat ik voornemens niet haal is omdat ik teveel, te snel wil doen. Dom, want zo maak ik het me onnodig moeilijk.

Aan de slag met je goede voornemens

Er is niks mis met het stellen van een groot doel, zolang je deze maar opsplitst in kleine stappen. in mijn geval wil ik de hele kamer in 1 keer opgeruimd hebben én natuurlijk zo houden (geloof mij, een onmogelijk doel als je mijn kamer bekijkt…)! Daardoor heb ik geen startpunt. Waar begin ik? (ik kan overal wel beginnen…… Herkenbaar?)

Na het gesprek ben ik me weer op mijn gedrag gaan richten en weet ik weer waarom goede voornemens niet werken. Eens kijken of het me gaat lukken om bij één van die weinige mensen te horen die hun voornemens behalen!

Waar wacht jij nog op?

Lees meer over Gedragsverandering

 

Boekentip Artikel