Experiment: waarom ik 1647,1 kilometers liep in 1 jaar

Het is 1 april 2016. Na mijn droomreis door Zuidoost-Azië zoek ik een nieuwe uitdaging. Terug in Nederland weet ik heel goed wat ik wil, maar toch mis ik een zekere spanning. En die spanning vond ik terug in het hardlopen. Ik besloot in 1 jaar tijd 1647 kilometer te gaan hardlopen.

‘Running is the greatest metaphor for life, because you get out of it what you put into it’ – Oprah Winfrey

De motivatie achter het experiment

Ik hoor je al denken: die is gek! Nog nooit liep ik verder dan 8 kilometer in één hardlooptraining en liep ik hooguit twee keer in de week. Nu besluit ik voor het eerst in mijn leven verder te lopen dan 8 kilometer: 9 kilometer om precies te zijn.

Mijn motivatie is eenvoudig. Ik wil een positief, succesvol en gelukkig leven leiden. Dat klinkt misschien zweverig voor je, maar dat is het niet. Integendeel zelfs. Waarom zouden we dit niet willen?

Work hard, play hard

Laat ik het anders zeggen: hoeveel mensen ken jij die écht met plezier naar hun werk gaan? Die elke dag vol energie zitten? Die ’s ochtends opstaan en denken ‘yes, weer een mooie dag om te doen wat ik het leukste vind om te doen’?

Op verjaardagen, theekransjes en in koffiepauzes gaat het over het weer, nieuws, televisieseries of worden er sarcastische opmerkingen gemaakt. Eerlijk is eerlijk. Ik hoor er niet thuis. De gesprekken zijn voor mij te oppervlakkig. Ik wil niet meer met mensen praten die ‘blij zijn dat het weekend is’.

Dat betekent dus dat je vijf dagen in de week iets doet wat je niet leuk vindt om vervolgens twee dagen te ‘genieten’. Ik snap het niet, maar het is wel mijn motivatie. Het is mijn motivatie om mensen weer in beweging te krijgen. Te doen wat ze écht willen en het enthousiasme terug te brengen op de gezichten van mensen.

6:00 – hardlopen tijdens mijn vakantie op Ibiza

Practice what you teach

Waarom zouden mensen mij alleen geloven op mijn woorden? Dat is hetzelfde als een dikke motivatiespreker die tegen zijn publiek zegt dat ze moeten afvallen. Dat komt niet geloofwaardig over. En dat is waarom ik besloot om 1647 kilometer in 1 jaar te lopen.

Ik wilde mijn discipline en zelfvertrouwen vergroten door verder en dieper te gaan dan ik tot dusver ben gegaan. En niet onbelangrijk: ik had een doel. Alles begint bij een doel.

Mijn grootste doel van dat jaar was het lopen van de Marathon van Amsterdam. Dat wist ik overigens pas drie maanden voordat de marathon begon. Het was eerst niet mijn intentie om er één te lopen, maar ik zocht die spanning.

1647,1 kilometer hardlopen

Een ongelooflijk aantal. Ik weet nog dat ik vorig jaar begon met het idee om meer dan 8 kilometer te lopen. In april 2016 liep ik voor het eerst in mijn leven meer dan 8 kilometer: 9 km. Het was maar één kilometer meer, maar het voelde voor mij als een grote stap.

Vanaf die ene beslissing, dat kleine stapje, bouwde ik het aantal kilometers verder op. Een week later liep ik 10 km, weer een week later 11 en twee maanden later liep ik op mijn langste duurloop 19 kilometer!

Ik barstte van de energie. Soms kreeg ik kippenvel onderweg. Ik deed iets wat ik nog nooit eerder had gedaan. En om eerlijk te zijn had ik deze uitdaging nodig.

Hardlopen als keiharde discipline

Na mijn backpackreis, waar ik elke dag de bizarre en geweldige ervaringen meemaakte, was ik op zoek naar een nieuw doel. Zonder dat ik het op dat moment wist, werd dat het hardlopen.

Een week na de 19 kilometer liep ik mijn eerste halve marathon in Bovensmilde. Op de open vlaktes van het Drentse landschap waren er meer koeien dan mensen die me aanmoedigden. Het interesseerde me vrij weinig. Ik heb altijd voor mezelf getraind en niet voor anderen.

Mijn doel van het hardlopen is vrij ongewoon voor veel mensen: het ontwikkelen van discipline. Elke week loop ik minimaal vier keer meer dan dertig kilometer. Niet om fysiek sterker te worden. Wel om mentaal sterker te worden. Elke keer dat ik loop, word ik sterker. Of ik nu wel of geen zin heb. Ik ga. Ik moet.

Lopen voor mijn dromen

Ik moet omdat ik geen excuses wil opvoeren. Ik loop voor mijn dromen. Ik loop voor mijn discipline. Ik loop voor mijn conditie. Die drie zinnen herhaal ik altijd als ik mijn langste loop doe. Soms vragen mensen me waar mijn discipline vandaan komt.

Dan noem ik dit soort voorbeelden. Wat je ook wilt waarmaken, geloof dat je het kunt. Drie maanden na mijn eerste halve marathon liep ik de Marathon van Amsterdam. Ik trainde door op mijn vakantie op Ibiza omdat ik wist dat drie maanden weinig tijd was. Zeker voor een beginnend hardloper. Maar dit was mijn doel, en ik had een deadline te halen.

Het moment van de waarheid

Het werd één van mijn zwaarste en mooiste ervaringen tot nu toe. En die ervaring begon allemaal met de eerste stap. Die eerste beslissing. De beslissing om iets verder te lopen dan die 8 kilometer. Die 8 km werden er 9. Die 9 werden er 21. En die 21 werden 42,2 ellendig lange kilometers: de afstand van de marathon.

Na een jaar zitten er 1647,1 kilometer op en neem ik afscheid van mijn ‘oude’ hardloopschoenen. En dat alles begon met die eerste kleine stap. Onthoud dat, wat je ook wilt DOEN, de eerste stap het belangrijkste is.

Nog 2 meter en ik heb de marathon gelopen!

Van kleine stappen naar grote resultaten

Dat is waar ik mensen mee inspireer in de grootste persoonlijke ontwikkeling community van Nederland: de 1 Minuut Community. DOEN. Geen excuses meer hebben, maar DOEN. Het gaat om wat je in 1 minuut doet. De eerste stap. De definitieve beslissing om iets wél of niet te doen neem je in 1 minuut.

Voor ik het wist was het 1 april 2017. Ik bekeek mijn aantal hardloopkilometers en zag het ongelooflijke aantal van 1647,1 kilometer staan. Een jaar eerder liep ik nog niet verder dan 8 kilometer. Nu loop ik soms een halve marathon als hardlooptraining. Ik voel me sterker, fitter en zelfverzekerder. Eigenschappen die ik nodig heb om anderen te kunnen inspireren.

1 Minuut

Wat mijn 1 minuut beslissing was? De inschrijving voor de marathon. 1 minuut. En dan opeens moet je wel. Mijn reis was begonnen. En wat het ook mag zijn. Ik hoop dat jij aan jouw reis bent begonnen.

Het wordt tijd om een stukje te gaan lopen. De discipline roept me. Ik wens je het beste toe, en bedankt voor het lezen van dit verhaal.

Leroy.

P.S. Wil je een stok achter de deur om jouw doelen te bereiken? Wekelijks inspirerende masterclasses ontvangen om ook écht in actie te komen? En je volledige potentieel te benutten? Klik hier om VIP Lid te worden en de wereld een beetje mooier te maken. Te beginnen bij jezelf. Meer dan 1.500 leden gingen je voor.

Meer hardloopblogs

Boekentips artikel