Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met snoepen? Volg deze 8 stappen!

Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met snoepen? Je kent vast wel iemand in jouw omgeving die hier last van heeft. Of misschien heb je dit zelf wel. Maar hoe kom je nu van al dat gesnoep af? Volg deze 8 stappen!

First things first: waarom is het zo moeilijk om te stoppen met snoepen?

Stoppen met snoepen is – net als vele andere gewoontes – voor veel mensen lastig. Dit heeft best een logische verklaring. Bij het stoppen met snoepen hebben we het over een gedragsverandering.

De kans is aannemelijk dat jij al heel veel teveel snoept. Misschien doe je dit bijvoorbeeld al jaren. Vervolgens wil jij deze gewoonte veranderen en verwacht je dat in één week of maand ‘’wel even te doen’’. En dat is waar het vaak misgaat.

Gewoontes zoals het stoppen met snoepen en afvallen kosten tijd, geduld en doorzettingsvermogen. En juist van die dingen lijken we steeds minder te hebben. Dat is één van de grootste oorzaken waarom het zo moeilijk is om te stoppen met snoepen.

Het goede nieuws is dat je gewoontes kunt ombuigen en dat het dus wel degelijk mogelijk is om te stoppen met snoepen. Check ook onderstaande video voor het ultieme stappenplan. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Stoppen met snoepen en afvallen in 8 stappen!

Nu je weet waarom het zo moeilijk is om te stoppen met snoepen kun je doorgaan met de stappen om daadwerkelijk te stoppen. Hieronder 8 stappen die je direct verder helpen!

Stap 1: Ken je motivatie

Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met snoepen voor jou? Het is belangrijk om te weten waar ‘’waarom gevoel’’ vandaan komt. En waarom wil jij stoppen met snoepen? Deze tweede vraag kan je helpen om jezelf extra te motiveren.

Bedenk zoveel mogelijk antwoorden en redenen waarom jij wilt stoppen met snoepen. Wil je afvallen? Er beter uitzien? Gezonder leven? Meer energie hebben? Wat zijn jouw redenen? Pas wanneer je heel duidelijk weet wat jouw redenen zijn kun je door naar de volgende stap!

Je motivatie terugvinden? Check ook deze 3 praktische adviezen.

.

Stap 2: Weet hoe gedragsverandering werkt

Het kan enorm helpen om meer kennis over gedragsverandering en psychologie te hebben. Hoe beter jij weet hoe gedragsverandering ontstaat des te groter de kans dat je het minder onderschat.

En juist die onderschatting is van cruciaal belang om op de lange termijn écht tot een duurzame verandering te komen. Dus niet een paar weken of maanden knallen en weer terugvallen in oud gedrag. Liever kleine stapjes zetten, gewoontes langzaam veranderen en op die manier makkelijk en simpel stoppen met snoepen.

Stap 3: Stop met jezelf verleiden

Mensen die niet kunnen stoppen met snoepen en/of moeite hebben met afvallen laten zichzelf vaak te veel en te snel verleiden. Stop daarmee. Zo kan het bijvoorbeeld al heel erg helpen om veel projecten of dingen om de armen te hebben zodat je niet echt hoeft na te denken over het snoepen.

Stap 4: Verander je directe omgeving

Deze stap ligt in het verlengde van de derde stap. Zorg ervoor dat je in je directe omgeving wordt gestimuleerd. Dat kan door jouw doel te delen met vrienden en familie. Zij kunnen jou op die manier beter ondersteunen. Ook mensen zoeken met hetzelfde doel kan enorm helpen.

Daarnaast kun je ook zelf al veel doen. Zorg ervoor dat je geen snoep in huis hebt, dan kun je het ook niet eten. Hoe jij je boodschappen doet speelt dus ook een belangrijke rol.

Stap 5: Maak een helder plan

Een doel zonder plan is niets meer dan een wens. Alle stappen in dit artikel kunnen je enorm helpen om een duidelijk plan te maken. Een mooie opdracht voor jezelf is om na dit artikel direct een plan te hebben waarmee jij aan de slag kunt gaan!

Stap 6: Start héél klein

Zoals al eerder aangegeven: liever klein beginnen en doorzetten dan groots starten en snel opgeven. Dit tweede gebeurt vaak. Het eerste is hoe je het wilt doen. Start met hele kleine acties.

Als je nu iedere avond een koek eet probeer dan eens om minimaal één avond in de week géén koek te eten. Dit klinkt misschien extreem klein, maar als je dat weet vol te houden en het wordt een gewoonte dan kun je daarop voortbouwen. Vervolgens kun je daar een nieuwe stap aan toevoegen. En zo leiden alle kleine stappen tot één groot resultaat: het stoppen met snoepen.

Leer hier hoe jij je gedrag in slecht 1 minuut kunt veranderen (gouden formule).

.

Stap 7: Blijf je focussen op de kleine stapjes

Dit is één van de grootste uitdagingen voor het stoppen met snoepen. Blijf bij die kleine stapjes. Wanneer je te veel te snel wilt zal je zien dat je jezelf gaat demotiveren. Het gaat dan namelijk hoe dan ook gebeuren dat je het een keertje niet haalt.

En wat gebeurt er dan? Je gaat jezelf omlaag praten, krijgt er minder vertrouwen in en dat alles zal leiden tot minder motivatie. Met als resultaat dat je terugvalt in oud gedrag. Exact hetgeen je niet wilde doen!

Stap 8: Check je oude en nieuwe gedrag

Laten we bij die koek blijven. Stel je voor dat jij dit doel na één maand iedere keer bereikt hebt. Dit is dus 4 weken op rij minimaal één avond geen koek eten. Vanaf daar kun je een extra stap toevoegen. Misschien wil je er wel twee keer per week van maken? Ga dan dat de komende maand opnieuw checken.

Lukt het juist nog niet? Doe dan een stap terug. Maak je acties nog kleiner (want blijkbaar was het nog niet klein genoeg) en probeer het opnieuw. Hou minimaal één maand aan als succesratio, maar zelfs twee of drie maanden zou geen slecht idee zijn. Ga daarna pas door naar een volgende acties.

Stoppen met snoepen en afvallen makkelijker maken

Lagere verwachtingen én doelen helpen enorm om te stoppen met snoepen en/of eventuele vreetbuien te verminderen. Er zijn twee grotere redenen waarom het normaal gesproken juist niet lukt om te veranderen.

Ten eerste stellen we onze doelen te groot. Dat werkt op de lange termijn alleen maar demotiverend. En ten tweede willen we vaak te veel tegelijk doen. Hierdoor raken we sneller afgeleid en ook dit vermindert de kans op succes.

Stoppen met snoepen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel