Waarom motivatie bullshit is, en wat wél werkt!

Vind jij het ook zo lastig om focus en discipline te houden? En val je snel terug in oud gedrag? Waarschijnlijk gebruik jij, zoals zovelen, motivatie om te veranderen. En dat is nu precies waarom motivatie niet handig is. Lees verder om te zien hoe we ons gedrag wél kunnen veranderen!

Motivatie zet je in beweging

Goed. Je bent nu aan dit artikel begonnen, en je denkt waarschijnlijk waarom motivatie bullshit is. Daarom eerst dit: er is niets mis met motivatie!

Sterker nog. We hebben het nodig voor gedragsverandering, en om in beweging te komen. Motivatie zet ons letterlijk in beweging.

‘Motivatie is een gevoel dat je in beweging zet.’

Motivatie is dus handig, maar het heeft ook één grote valkuil.

De valkuil van motivatie

Stel je voor dat we eerder willen opstaan. En we weten ook waarom we dit willen.

Vervolgens starten we. De eerste paar dagen gaat het lekker. We voelen ons goed en geïnspireerd. Maar na verloop van tijd, zoals dit bij 80% van de gedragsveranderingen het geval is, vervallen we terug in oud gedrag.

Het voelt alsof onze motivatie ‘opeens’ weg is. Wat gebeurt er dan? Wat doen we zodra de motivatie weg is?

En hier zit de valkuil van motivatie. Motivatie alleen zorgt nooit voor langdurige verandering, omdat het afhankelijk is van onze gevoelens. En onze gevoelens kunnen niet altijd geweldig positief zijn.

Bekijk in dit 1 minuut filmpje waarom motivatie bullshit is, en wat je eraan doet. Vond je dit een leuke video en wil je nóg meer gratis tips? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal.

.

Kortom: als we ons lekker voelen, dan is het een eitje om ons gedrag te veranderen (op dat moment lukt het ook). Voelen we ons een dag minder, dan slaan we het gedrag automatisch over. Gewoontes doorbreken doe je zo.

Hoe kan dit? En wat hebben we dan wél nodig om langdurige verandering tot stand te brengen?

De levensles van tandenpoetsen

Goed. Gedragsverandering lukt dus niet zomaar. Het is moeilijk. En daarom is het goed om een simpel voorbeeld te pakken: tandenpoetsen.

Heb jij er weleens bij stilgestaan waarom je elke ochtend en avond netjes je tanden poetst? Is dat omdat je elke dag zo ongelooflijk gemotiveerd bent om dit te doen?

Ik weet niet hoe dat met jou zit, maar voor mij gaat dat niet op 😉

En toch doen we het. Zelfs als we ziek zijn vinden we de ruimte om toch nog even onze tanden te poetsen. Hoe kan het dat we dit WEL elke dag volhouden?

Gewoonte houd je in beweging

We hebben gezien dat de motivatiestrategie niet opgaat. Dat betekent niet dat we niets aan motivatie hebben. Alleen is motivatie niet voldoende om ons gedrag te veranderen. Daar hebben we een andere strategie voor nodig: de gewoontestrategie!

‘Motivatie zet je in beweging. Gewoonte houd je in beweging.’

Een gewoonte is onbewust gedrag dat onze dagelijkse resultaten bepaald. Gewoontes zijn onafhankelijk van onze gevoelens. En dat maakt het zo krachtig.

Tandenpoetsen is hier een goed voorbeeld van. Het is iets wat we dag in dag uit hebben aangeleerd. Net als fietsen, schrijven en autorijden.

Nu is de vraag: hoe ontwikkelen we een gewoontestrategie die werkt?

De gewoonte formule: 3 regels

Wat ik nu met je ga delen, is top secret. Het is een formule die we ook gebruiken bij onze leden van de 1 Minuut Community. We noemen deze methode de DAGVASTLIJST formule. En deze bestaat uit drie regels:

Regel 1: Doe het DAGelijks.

Hier komt de kracht van herhaling om de hoek kijken. Hoe klein die herhaling ook is. Ik bedoel. Hoe lang duurt tandenpoetsen nu? 😉

Gewoontes ontwikkelen we door ze dagelijks te doen. Niet anders. Elke dag één push-up doen lijkt misschien niet veel. Maar over een maand is de kans groot dat je tien of twintig push-ups kunt. En over een jaar misschien wel honderd.

Door herhaling worden onze hersenen voor leren versterkt. Hoe vaker we dit proces herhalen des te sneller ons gedrag veranderd.

Het leuke is dat het daar helemaal niet om gaat. Veel belangrijker is dat we elke dag IETS doen! Zo trainen we elke dag onze mindset. Dat doen we met de 1 minuutactie.

Door elke dag iets te doen krijgen we meer zelfvertrouwen, en ontwikkelen ook direct onze discipline. Bekijk hier hoe je het motivatiedilemma uitschakelt en discipline ontwikkelt.

.

Regel 2: Kies een VAST tijdstip

Kies een vast tijdstip waarop je de gewoonte wilt uitvoeren. Onze hersenen houden van structuur en regelmaat.

Voorbeeld: ik ga elke dag om 6 uur 1 minuut mediteren.  

Dat is concreet en helder. Heb je afwisselende tijden? Dan kunnen we kiezen voor flexibele tijdstippen die activiteitsgebonden zijn. Dit zijn activiteiten die we dagelijks ondernemen. Hierbij valt te denken aan ontbijten, tandenpoetsen, douchen (als je dit elke dag doet), avondeten, slapen enzovoort.

Voorbeeld: ik ga elke dag na het ontbijt 1 minuut mediteren.

Deze manier voelt als een minder strakke structuur aan, maar leidt wel tot hetzelfde effect. Ideaal voor mensen die iets minder van vaste regeltjes houden. Door herhaling koppelt ons brein de activiteit aan de nieuwe gewoonte.

Regel 3: Houd een LIJST bij

Zelfbewustzijn is extreem belangrijk bij het volhouden van goede gewoontes. Vanuit de psychologie noemen ze dit vaak ‘self-monitoring’. Een soort zelfreflectie, maar dan gericht op een specifieke gewoonte.

Met een dagelijkse lijst, binnen de 1 Minuut Community werken we met het 1 Minuut Disciplineschema, ontwikkelen we ons zelfbewustzijn. Zeker als we deze aanvullen met een paar geschreven zinnen over onze voortgang.

Heb ik vandaag de gewoonte uitgevoerd? Wat ging er wel en niet goed? Hoe voelde ik me vandaag bij de verandering? Ging het soepel of moeizaam?

Het bijhouden van een lijst dwingt ons om kritische vragen te stellen over ons gedrag. Zulke vragen geven ons nieuwe inzichten. Deze 3 oefeningen vergroten snel je zelfinzicht.

Onderschat de kracht van gewoontes niet

Gewoontes veranderen kost tijd, en een zekere mate van discipline. Heb je weinig discipline? Dan is het extreem belangrijk om niet meer dan één ding tegelijk te willen veranderen. En deze taak het liefst ook zo klein mogelijk te houden voor jezelf.

Daarmee bedoel ik dat het beter is om ons gedrag op te splitsen. Als we 10 minuten per dag willen mediteren, en dat is tot nu toe nog niet gelukt, verwacht dan niet dat het nu wel lukt. Start kleiner. Bijvoorbeeld met 1 minuut per dag.

Onderschat de kracht van gewoontes niet. De kwaliteit van onze gewoontes, bepaalt de kwaliteit van ons leven. Gewoontes bepalen ons karakter, en daarmee ook onze mindset, focus en discipline.

Alles begint met de dagelijkse kleine stappen. Zij vormen onze gewoontes. Tandenpoetsen is daar het levende voorbeeld van.

De gewoontestrategie aanleren

Wil jij niet langer terugvallen in oud gedrag? En wil jij jezelf stap voor stap de gewoontestrategie aanleren? Volg hier onze gratis 7-daagse 1 Minuut Challenge.

Boekentips artikel