Waarom veranderen mensen? Omdat verandering de enige constante van het leven is. De wereld verandert continu. Dus of je nu wel of niet wilt veranderen, veranderen doe je toch. Hoe kun je tóch veranderen en tegelijkertijd meer van jezelf worden?

‘Het gaat er dus niet om dat je iemand anders wordt. Het gaat erom dat je meer jezelf wordt, zoals je nu al bent op je beste momenten’ – Ben Tiggelaar

Persoonlijke verandering

In ‘Dromen, durven, doen’ speelt persoonlijke verandering een centrale rol. Waarom veranderen mensen? Verandering is een onvermijdelijk element in ons leven. Verandering hoort bij de mens.

In onze samenleving staan we voor grote uitdagingen als vergrijzing, individualisering en welvaartsbehoud. In bedrijven hebben we te maken met onderwerpen als globalisering, toenemende concurrentie en een grote behoefte aan ondernemerschap en innovatie.

En op individueel niveau maken we ons meer zorgen dan ooit om onze gezondheid, onze relaties, ons werk en onze persoonlijke groei. Bij al die veranderingen speelt gedrag een centrale rol.

De schakel tussen dromen en doen

Met name je eigen gedrag veranderen speelt een grote rol. Gedrag is namelijk dé schakel tussen plannen en resultaten. En in alle gevallen zul je eerst je eigen gedrag moeten ‘managen’, voordat je invloed kunt uitoefenen op anderen. Dat laatste doe je tenslotte ook door middel van je eigen gedrag.

Daarom is het belangrijk om inzicht te hebben in de werking van je eigen gedrag en dat van anderen én kennis van effectieve technieken voor doelgerichte zelfsturing en beïnvloeding te hebben. In deze Dromen durven doen samenvatting en Tiggelaars boek gaat het over het ‘hoe’ van deze inzichten.

Waarom veranderen mensen wél?

Volgens Tiggelaar is het voor een geslaagde gedragsverandering belangrijk om los te komen van beperkingen. Doelgericht leven is iets wat veel mensen bezighoudt. We willen graag dat ons leven ergens toe dient. Dat het zin heeft.

Daarvoor hoef je niet, zoals we vaak denken, één grote droom te hebben. Het is wel belangrijk dat je een besef van richting, een idee over wat je wél wilt en wat je graag wilt vermijden, hebt. Het is goed dat je een begin van een ‘waarom’ hebt. Een reden waarom je moeite gaat doen om je leven op een paar belangrijke terreinen actief te sturen.

Mijn advies is: houd het eenvoudig. Verken de dingen in je leven waar je warm voor loopt en de dingen in je leven die je teleurstellen. Of zoals Tiggelaar dat noemt: verken je JA-gebied en je NEE-gebied. Zet een globale richting uit en ga aan de slag!

Dromen

We kunnen dromen vanuit de negatieve ervaringen die we hebben, ons NEE-gebied. En we kunnen dromen vanuit de positieve ervaringen die we hebben, ons JA-gebied. Die vormen de bouwstenen voor positieve verandering en groei.

Vaak krijgt de negatieve kant meer aandacht dan de positieve. Door te focussen op die zaken waar we wél goed in zijn, ontstaat groei. Het gaat er dus niet om dat je iemand anders wordt. Het gaat erom dat je meer jezelf wordt, zoals je nu al bent op je beste momenten.

Dromen vanuit NEE

Negatieve gebeurtenissen werken sterker op ons brein dan positieve gebeurtenissen. Daarom hebben we van nature de neiging om meer naar de negatieve elementen te kijken dan naar de dingen die wél goed gaan.

Kijk eens willekeurig naar een nieuwsuitzending. Slecht nieuws houdt ons meer bezig dan goed nieuws. Het NEE-gebied van ons leven is handig om te overleven. Maar te veel aandacht voor het NEE-gebied belemmert onze ontwikkeling. Het is veel makkelijker om te blijven hangen in pessimisme, negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld.

Dromen vanuit JA

In het JA-gebied bevindt zich alle positieve energie en gedachten. Het gaat niet om ervaringen die je alleen een goed gevoel geven op de korte termijn, maar juist op de lange termijn. In het JA-gebied liggen onze mogelijkheden om ons verder te ontwikkelen. Dáár moeten we zoeken naar de oplossingen voor de problemen die vanuit het NEE-gebied op ons afkomen.

Bedenk jezelf het volgende: wat is effectiever? Twee uur achter elkaar klagen, of een halfuur klagen en anderhalf uur naar oplossingen zoeken? We besteden vaak te veel tijd aan het NEE-gebied in ons leven en te weinig tijd aan het JA-gebied.

Veranderen vanuit JA

We veranderen als mensen door onze aandacht te sturen naar het ‘waarom’ van onze verandering. Waarom veranderen mensen? Een positieve verandering ontstaat door jezelf uitdagende doelen te stellen. Daarvoor wil je eerst weten wat die doelen moeten zijn. Dromen helpt je hierbij.

Dromen stelt je in staat om beperkingen los te laten en in mogelijkheden te denken. De volgende vragen kunnen je alvast op weg helpen:

  • Waar word je blij van?
  • Waar ben je goed in?
  • Wat vind je zo leuk om te doen dat je er niet mee wilt stoppen?
  • Wat vind je belangrijk in het leven?
  • Waar ben je dankbaar voor?
  • Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen?
  • Wat zou je van dag tot dag doen als je 100 miljoen euro op de bank had staan?
  • Waarvoor zou je ’s morgens graag uit bed komen?

Vaak vergeten we écht de tijd te nemen om deze vragen voor onszelf te beantwoorden. Dat is zonde. Deze vragen helpen je om meer tijd door te brengen in het JA-gebied.

Waarom veranderen mensen zoals jij en ik? Wat voor JA en NEE-gebieden herken jij in je dagelijks leven? Laat het ons hieronder weten en inspireer anderen met je verhaal!

Meer verandering tips

Boekentips artikel