Wat doen om te ontprikkelen? Zo kom je tot rust in een drukke omgeving!

Wat doen om te ontprikkelen? Tegenwoordig hebben we veel meer prikkels dan vroeger. Het internet. De telefoon. Social media. De druk van buitenaf om te ‘’moeten’’ presteren. De overload aan informatie en kennis die online ter beschikking is. Het is allemaal aanwezig en het is dan ook volledig te begrijpen dat dit soms teveel kan zijn. Maar hoe los je dit? Kortom: wat kun je doen om te ontprikkelen? 

Hoe ontstaat overprikkelen en wat doen om te ontprikkelen?

Overprikkeling ontstaat wanneer er teveel prikkels op je afkomen en je brein moeite heeft om hiermee om te gaan. Het gevolg is mentale uitputting, sneller moe worden en/of geen energie meer hebben om dingen te doen. Over het algemeen raken HSP’ers en introverte mensen eerder overprikkeld.

Toch kan dit ook het geval zijn bij extraverte mensen die bijvoorbeeld ‘’alles wel willen doen’’ en daardoor juist geen keuzes maken. Of ze proberen van alles te doen totdat het ook voor hun begint over te lopen.

Zo nu en dan overprikkeld raken is niet erg, maar als dit lang doorgaat ligt een burn-out of depressie om de hoek. En in mindere mate kun je ook gewoon minder energie krijgen om dingen te doen. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en af en toe de tijd te nemen om te ontprikkelen.

In de video leer je meer over ontprikkelen en verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Wat te doen tegen extreme overprikkeling? 5 Tips!

Nu je weet hoe belangrijk het is om jezelf te behoeden voor overprikkeling kun je daar actie op ondernemen. Hieronder ontdek je een paar handige tips om hier beter en makkelijker mee om te gaan!

Tip 1: Zoek de natuur op

De natuur opzoeken is een geweldige manier om tot rust te komen. Of het nu gaat om een boswandeling maken, hardlopen in het park, tegen een boom aanliggen of mediteren in het gras, de natuur geeft je weer even die stilte en ruimte om te ontprikkelen.

Tip 2: Zet je lichaam in beweging

Bewegen helpt om het brein even ‘’uit te zetten’’. Dit is één van de beste manieren van ontprikkelen. Eigenlijk is elke sport waarbij je veel moet bewegen een goede optie. Het belangrijkste doel voor ontprikkelen wat betreft het sporten is leven in het hier en nu.

Sporten dwingt je om gefocust te zijn. Er is geen ruimte om aan andere dingen te denken. En dat is precies wat helpt om beter te ontprikkelen. Deze 5 praktische tips maken je mentaal nóg sterker.

.

Tip 3: Sluit je af van het internet

Het internet is tegenwoordig misschien wel dé grootste oorzaak voor overprikkeling. Ook hier kun je zelf iets aan doen door duidelijke afspraken met jezelf te maken. Hoe vaak mag jij van jezelf op het internet kijken? Wanneer? En hoe lang?

Hoe duidelijker je dit voor jezelf hebt des te groter de kans op minder overprikkeling. Bovendien kun je die tijd gebruiken om bijvoorbeeld de eerste twee tips meer toe te passen (activiteiten zonder internet). Reset jezelf in 3 stappen met deze dopamine detox.

Tip 4: Onderneem ontspannende activiteiten

Onder deze tip kun je denken aan een dagtrip, saunabezoek of massage. Alles waarbij jij lekker kunt relaxen. Het lezen van een goed boek of het kijken van een toffe serie zijn ook opties. Kies iets uit waar jij van ontspant en go for it!

Tip 5: Word meer mindful

Bij mindfulness denken veel mensen dat het direct iets groots moet zijn. Het tegenovergestelde is echter waar. Je mindfulness trainen kan al met de kleinste dingen. Mindful eten – waarbij jij al je zintuigen gefocust hebt op het eten – is daar een voorbeeld van. Bij mindfulness gaat het erom dat jij je aandacht richt op slechts één ding tegelijk.

Ben je aan het sporten? Dan sport je. Ben je met iemand in gesprek? Dan ben je ook met al je aandacht bij het gesprek. Etcetera. Hoe beter je dit kunt des te beter het ontprikkelen gaat.

Ontprikkelen als gezonde gewoonte

De voordelen van ontprikkelen zijn enorm als je hier meer aandacht aan gaat besteden. Je zult merken dat je een hogere productiviteit bereikt, meer rust ervaart en betere beslissingen kunt nemen.

Ontprikkelen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel