Wat is het verschil tussen een lijder en een leider in het leven?

Wat is het verschil tussen een lijder en een leider in het leven? En waarom is het zo belangrijk om dit onderscheid duidelijk te maken? In dit artikel alle informatie die je nodig hebt!

Kan iedereen een leider zijn?

Natuurlijk! Bij een leider denk je misschien al snel aan bekende mensen of managers, maar dat zijn zeker niet de enige leiders. Iedereen kan een leider zijn. Het is daarom belangrijk om eerst te kijken naar de definitie van een leider en onszelf de volgende vraag te stellen: wat is de definitie van een leider?

Een leider is iemand die de regie neemt over zijn of haar eigen leven en daar de volledige verantwoordelijkheid voor draagt. En dit kan letterlijk iedereen doen. Ja, iedereen groeit anders op en in een andere omgeving, maar er zijn in iedere situatie keuzes te maken.

In de video leer je meer over het verschil tussen een lijder en leider én hoe je stap voor stap meer een leider kunt worden. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Wat is een lijder?

Een lijder is iemand die het tegenovergestelde doet van een leider: een lijder pakt niet de regie over zijn of haar eigen leven en neemt niet de verantwoordelijkheid. Zij nemen de slachtofferrol aan. Iedereen heeft dit weleens in zijn of haar leven gedaan.

Je geeft externe factoren op de schuld van iets zonder dat je naar jezelf kijkt. Het weer, familie, vrienden, onzekerheden en onduidelijkheden zijn een paar voorbeelden. Je bent bijvoorbeeld niet wezen sporten omdat het regende (een externe factor).

Wanneer je de verantwoordelijkheid over jezelf neemt, dan had je je ook kunnen kleden tegen de regen om toch te gaan óf op een later moment kunnen sporten. Dit laatste voorbeeld is die van een leider. Zo word je direct beter in meer verantwoordelijkheid nemen.

.

Wat is een leider?

Je hebt in het begin al kunnen lezen wat een leider is: iemand die zich vooral focust op zichzelf. De interne cirkel is belangrijker dan externe cirkels. Een leider denkt altijd in opties en keuzes. Wat kan Ik doen om de situatie te verbeteren?

Een leider zijn betekent echter ook weten wanneer iets buiten jouw macht ligt. Het weer is een factor die altijd aanwezig is en die jij niet kunt veranderen. Jouw gedachten over het weer kun je wel veranderen. En dat is waar een leider zich op zal focussen.

Je kunt je leiderschap ontwikkelen en verbeteren door meer te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Daarbij kun je denken aan doelen stellen, werken aan een goede structuur en positieve gewoontes ontwikkelen.

energie veelal gefocust is op de buitenkant. Iemand met feminiene energie is veel beter in staat om met zijn of haar gevoelens om te gaan en dingen los te laten waar zij geen invloed op hebben.

Hoe je 1 ding doet is hoe je alles doet

Wil jij jezelf meer en meer ontwikkelen van een lijder in een leider? Dan valt en staat alles met het ontwikkelen van meer goede gewoontes. En die zijn er veel soorten en maten. Zo kan alleen al een dagelijks reflectiemoment helpen om jezelf meer verantwoordelijk te houden voor wat je dagelijks doet.

Meer en meer een leider worden en goede gewoontes ontwikkelen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel