8 Dingen Die Je Niet Leert Op School

Wat je niet leert op school maar wel moet weten voor de toekomst. Je leert van alles op school, maar wat gebruik je daar nu nog van? En nog belangrijker. Welke dingen leer je niet op school die je heel graag zou willen weten?

Children must be taught how to think, not what to think
– Margaret Mead

Wat je niet leert op school

Weten wat je echt wilt. Dat is moeilijk. Veel mensen vinden het verschrikkelijk om diep na te denken over wat ze echt willen. Het lijkt allemaal zover weggestopt. Hoe kan dat eigenlijk? Dat je niet weet wat je echt wilt? Dat is toch iets wat je op school hoort te leren?

In de video hieronder leg ik uit welke 8 dingen we niet leren op school maar wel moeten kunnen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Vijftien jaar lang heb ik de helft van mijn tijd gespendeerd in zowel het Basisonderwijs als het Voortgezet onderwijs. Vijftien jaar lang heb ik me op school als een klein kind kunnen gedragen.

Wat maakte het allemaal uit wat je ging doen? Je vervolgopleiding kon je gemakkelijk bepalen aan de hand van studiekeuzetestjes. Mooi makkelijk. Je vult een vragenlijst in en voilà: je weet precies wat je wilt. Het antwoord verschijnt letterlijk voor je in beeld. Jouw droombaan ligt dus voor het oprapen!

Nog een paar jaartjes studeren aan het MBO, HBO of de Universiteit, en je hebt het helemaal gemaakt. Je bent klaar om aan het werk te gaan. Euhm tja…… Wat voor werk ga je doen? Weet jij al wat je de rest van je leven wilt gaan doen? Er gaat hier iets mis. Waar gaat het mis?

Je leert van alles op school, maar wat gebruik je daar eigenlijk nu nog van?

Als ik heel eerlijk ben: weinig

Natuurlijk heb ik de belangrijke basis geleerd, zoals lezen en schrijven, en daar ben ik heel dankbaar voor, maar qua verdieping zat er voor mijn gevoel veel meer in. Wat ik interessant vond: vakken die niet op school gegeven werden.

Welke dingen leer je niet op school die je heel graag zou willen weten?

Ik had meer willen leren over het leven dat we elke dag leven en waar we soms mee vechten. Leren over de essentiële dingen die elke dag terugkomen. Denk aan het communiceren met elkaar, omgaan met geld, voeding, positief denken, jij als persoon, psychologie, het inzetten van creativiteit en geluk.

Geluk. Niemand heeft me op school verteld hoe ik erachter kom waar ik gelukkig van word. In al die jaren heeft er nooit iemand voor de klas gestaan die mijn klasgenoten en mij heeft gezegd: ‘Ik ben succesvol en gelukkig, en zo doe ik het!’ Nooit vertelde iemand ons: ‘Zo maak je wat van je leven!’

Wat we wel leren, zijn de dingen die nodig zijn om mee te doen in de economie. Een diploma, een baan, een inkomen….. Je moet er zelf maar achter komen hoe je succesvol en gelukkig wordt.

Wat je niet leert op school: 8 dingen

Dit zijn de 8 dingen die ik niet op school heb geleerd + de beste boeken over deze onderwerpen (voor het geval jij je hier ook in herkent. Je zult niet de enige zijn….)

Voordat je gaat lezen wil ik nog even vermelden dat de verantwoordelijkheid voor deze onderwerpen ook zeker bij de ouders ligt en niet alleen bij school. Zo had ik bijvoorbeeld van mijn vader graag lessen in vrouwen versieren gehad (just kidding en ook weer niet haha ;)).

1 Levenslessen in leren

Het is ongelooflijk belangrijk om te weten hoe belangrijk het is om te leren. Ik noem het investeren in de motivatie van jezelf. Om me heen zie ik verhalen voor me van grote voorbeelden die van leren hun leven maakten. Je dromen waarmaken is meer dan geluk alleen.

En dan de leermethoden. Is woordjes stampen wel de beste weg? Wat zijn de theorieën achter verschillende leermethodes en hoe zorg je dat je de omgeving creëert om goed en geconcentreerd te kunnen werken?

Dit zou mij veel tijd hebben gescheeld en ervoor hebben gezorgd dat ik nu meer wist van alles wat ik toen tot me heb genomen. Tip: lees meer over positieve en succesvolle mensen (bijvoorbeeld het verhaal van Nelson Mandela, en hoe hij zelfs tijdens zijn 27 jaar gevangenisstraf bleef leren)

2 Kennis over voeding

Wat is goed voor je en wat niet? Waar krijgen we op de lange termijn enge ziektes van en waar worden we fitter van? Hoe kun je langer blijven leven? Nu pas leer ik steeds meer over wat gezond eten en drinken is, omdat ik me er in verdiep. Wat je niet leert op school kan weleens heel belangrijk zijn voor de toekomst. Is dat niet gek? Tip: verdiep je in je eigen gezondheid. (leestip: De Voedselzandloper)

3 College in bestsellers, niet in saaie literatuur

Wat zijn de klassiekers op het gebied van fictie en non-fictie? We gaan de boeken met z’n allen lezen en er vervolgens lang over praten. Wat maakt dit zo’n goed boek en wat hebben we ervan geleerd? Hoe kunnen we dit toepassen op ons leven? Dat is een compleet andere manier van leren.

Als je succes wilt worden, bestudeer dan succes. Als je gezond wilt leven, bestudeer dan gezondheid. Wil je gelukkig zijn? Lees over geluk. En ga het vervolgens doen. (beste leestip voor de start van je persoonlijke ontwikkeling: De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap)

4 Luisteren & Lichaamstaal

Hoe kun je het beste naar iemand luisteren? Tegenwoordig hoef je maar met iemand te praten en ze praten over zichzelf. Misschien heb je net een leuk verhaal om te vertellen. Je bent net aan je verhaal begonnen en opeens komt er bij de ander een eigen gebeurtenis naar voren. Herkenbaar aan de zin ‘ja, dat heb IK ook een keer gehad….’, gevolgd door een ellendelang verhaal van de ander. Hoe vaak gebeurt dit in relaties en gesprekken?

Het begrijpen en je bewust worden van je luistervaardigheden en lichaamstaal maakt je wijzer over het gedrag van mensen. Het had me eerder geholpen om relaties te versterken en ervoor te zorgen dat ik de signalen kon verzenden die ik wilde verzenden. (Tip: Lichaamstaal van Patryk Wezowski)

5 Ontwikkelen Discipline & Wilskracht

Discipline is iets waar veel jongeren (en stiekem ouderen ook) moeite mee hebben. Hoe leer jij jouw gedrag in positieve zin te veranderen? Het gevecht met het eten van suikers en te veel calorieën, het constant checken van je mail en social media of gewoon op tijd naar bed gaan (of stoppen met snoozen). Hoe doe je dat? (Tip: Wilskracht – Roy Baumeister)

6 Positief denken en werken aan zelfvertrouwen

Een docent zelfvertrouwen leert je hoe je ervoor zorgt dat je voelt dat jij er mag zijn. Er bestaan geen fouten, alleen leermomenten. Ik zie een docent voor me die je complimenten geeft en het beste in de klas naar boven haalt met lessen in het kweken van zelfvertrouwen en positief denken.

Hoe kun je negatieve gedachten herkennen en deze vervolgens omzetten naar gedachten die je vooruit helpen. Hoe creëer je een positieve mindset? (tip: Think & Grow Rich van Napoleon Hill)

7 Zelfkennis: weten wat je echt wilt

Lessen in jezelf leren kennen. Wat zijn jouw talenten? Waar liggen je krachten en wat kun je daarmee? Wat zijn passies die je kan gebruiken om later geld te verdienen? Waar zie jij jezelf over 5 jaar staan? Wat doe je dan? Hoe ziet je omgeving eruit?  In deze lessen leer jij je zwaktes, krachten en dromen kennen (Tip: Je Ongekende Vermogens – Tony Robbins)

8 Planning en Timemanagement

Hoe deel ik mijn dag in? Hoe benut je je tijd optimaal en hoe verwerk je dat in een dag -en weekplanning? Hoe krijg je structuur en planning in je dagen en hoe blijf je de baas over jouw tijd? Vragen waar nog heel veel jongeren en volwassenen dagelijks mee worstelen. Allemaal vragen die onbeantwoord blijven op school (Tip: Nooit Meer Te Druk van Tony Crabbe).

Leren wat je niet leert op school

Één van de belangrijkste dingen die je niet op school leert is doelen stellen. Wat is jouw belangrijkste doel? Wat is je plan om deze te bereiken? En welke eerste kleine stap kun je vandaag zetten in de richting van jouw doel? Download hier gratis mijn E-book ‘De Magie Van 1 Minuut’ waarin je leert hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel