Wat kun je doen om je zelfvertrouwen te vergroten? 4 Cruciale stappen!

Wat kun je doen om je zelfvertrouwen te vergroten? Onzekerheid en verlegenheid zijn twee dingen waar je niet eenvoudig vanaf komt. Het kost vaak veel tijd. Door elke dag een klein stapje te zetten kun je echter steeds meer zelfvertrouwen krijgen. In dit artikel 4 cruciale stappen om dit voor elkaar te krijgen!

Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

In dit stuk zal ik een persoonlijk voorbeeld met je delen van iets waar ik altijd onzeker over ben geweest (en hoe ik dat heb omgezet in zelfvertrouwen). Dit voorbeeld is toepasbaar op vrijwel ieder ander voorbeeld.

Vroeger had ik last van faalangst (meer specifiek ‘’spreken in het openbaar’’). Presentaties houden was misschien wel mijn grootste angst. En ik heb dit vooral weten te overwinnen door de stappen die ik hieronder met je ga delen. Meer uitleg vind je ook in de video.

Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Zelfvertrouwen terugkrijgen in 4 stappen

Laten we dus gelijk in die 4 stappen duiken voor meer zelfvertrouwen. Wat kun je doen om je zelfvertrouwen te vergroten? Welke stappen heb je nodig om dat te doen? En hoe heb ik dat zelf eigenlijk gedaan (en hoe doe ik dat nog steeds)? Let’s go!

Stap 1: Weet waarom het zo belangrijk voor je is

Ik kon mijn faalangst alleen overwinnen omdat ik op dat moment de droom had om in een leidinggevende functie te willen komen. Mensen helpen en inspireren was wat ik het liefste wilde doen en ik dacht dat dit het beste kon in een leidinggevende positie.

Één van de competenties in die functie is het spreken in het openbaar. Mijn grootste angst dus. Als jij jouw angst wilt aanpakken moet je heel helder weten waarom je het doet. En die ‘’why’’ moet zo groot zijn dat je die eerste stappen gaat zetten. Hoe eng die ook lijken.

Maak dus een eerste lijst met alle redenen waarom jij jouw angst wilt overwinnen. Die lijst wordt jouw motivatie en zal je sneller en effectiever helpen bij het vergroten van je zelfvertrouwen. Ontdek hier 3 levensvragen die je helpen te ontdekken wat je écht wilt.

.

Stap 2: Stel kleine doelen

Het is jammer dat de meeste mensen    grote doelen stellen en die vervolgens niet kleiner maken. Dat kan je tegenhouden om nieuwe stappen te zetten. Zo werd het mijn eerste doel om een presentatie te geven voor 1 persoon (!). Ik legde een vriend van mij uit wat ik wilde doen en vroeg hem of hij mij wilde.

Stap 3: Bouw voort op de bereikte kleine doelen

Zet je nog geen stappen op je kleine doelen? Maak die doelen dan nóg kleiner! Lukt het al wel? Bouw dan voort op je mini successen. Zo deed ik later meerdere presentaties voor 2 personen.

Toen ik vond dat ook dat goed ging, verlegde ik mijn grenzen verder en kon ik naar de laatste stap toe. Zelf noem ik die kleine stapjes ook wel 1 minuutacties. Lees hier alles over de 1 minuutactie (+ hoe je dit in de praktijk toepast).

Stap 4: Blijf je comfortzone vergroten

Zoals je al ziet werd mijn comfortzone steeds groter. Daardoor werd iedere volgende stap weer een beetje makkelijker. Zo kon ik langzaam maar zeker uitbreiden naar presentaties houden voor 5 mensen, 10 mensen en zelfs hele zalen vol (honderden mensen).

Op een gegeven liep het zelfs een beetje uit de hand en begon ik geld te verdienen met presentaties en lezingen. Ik denk dat dit een heel mooi voorbeeld is van hoe je dingen kunt bereiken door het stap voor stap op te pakken.

Deze 4 stappen kun je op vrijwel alles toepassen

Vergeet niet dat mijn voorbeeld slechts een voorbeeld is. Het is niet dat je het alleen maar met spreken in het openbaar kunt doen. Deze stappen kun je overal gebruiken om je zelfvertrouwen mee te verhogen. Van afvallen tot iets nieuws leren zoals en instrument bespelen of een nieuwe taal leren.

Je zelfvertrouwen vergroten mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel