Wat te doen met teveel vrije tijd? 3 Slimme strategieën!

Wat te doen met teveel vrije tijd? Het lijkt bijna onmogelijk om teveel vrije tijd te hebben. Dat dacht ik zelf ook. Totdat er iets in mijn leven gebeurde waardoor ik me realiseerde dat ik veel meer tijd heb dan ik dacht. En dan komt de vraag: wat te doen met teveel vrije tijd? En hoe ga je daar het beste mee om? In dit artikel 3 slimme strategieën!

Van te weinig vrije tijd naar teveel vrije tijd

‘’Druk zijn’’ lijkt een bepaalde status te geven. Wanneer je druk bent zien mensen jou als iemand die het goed voor elkaar heeft. Toch is het ergens wel vreemd dat je daarvoor perse druk moet zijn.

Aan de andere kant hoor je maar erg weinig mensen zeggen dat ze teveel tijd hebben. Toch is ook deze groep aanwezig. Vaak komt het hebben van teveel vrije tijd voort uit één van de volgende voorbeelden:

  • Je bent met pensioen (en dit is ook waar het bekende fenomeen ‘’het zwarte gat’’ een rol kan spelen).
  • Je zit zonder werk (ontslagen of ontslag genomen).
  • Het kan ook zijn dat je in een burn-out of depressie bent beland waardoor je veel dingen moet laten en opeen veel meer tijd tot je beschikking hebt.
  • Je bent financieel onafhankelijk geworden en kunt daadwerkelijk alles doen met je tijd wat je maar wilt zonder verplichtingen.

Het gevaar van teveel vrije tijd hebben is dat het kan zijn dat je teveel gaat nadenken. En dat kan dan weer leiden tot meer piekeren of twijfelen. Iets wat je juist niet wilt. Het is dus zeker niet alleen maar handig om meer tijd te hebben.

Wat te doen met teveel vrije tijd? Check ook onderstaande video voor meer praktische strategieën. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Wat te doen met teveel vrije tijd? Pas deze 3 strategieën toe!

Mocht je teveel vrije tijd hebben, dan kan het handig zijn om hier actie op te ondernemen. Zeker als dit je het gevoel geeft dat het jou tegenhoudt zoals het piekergedrag, twijfelen of verveelt raken. Hieronder 3 dingen die jij in je vrije tijd zou kunnen doen.

Strategie 1: Ontdek én ontwikkel je passies

Passie is gelijk een groot woord, maar je kunt hierbij ook denken aan je hobby’s. Kortom: je wilt dus ontdekken welke dingen jij écht leuk vindt om te doen. En bij voorkeur wil je die leuke dingen meer en meer doen.

Hoe meer jij je gaat verdiepen in je passies/hobby’s des te meer energie en flow je zult ontwikkelen. Dit is ook waar het vaak ‘’moeilijker’’ wordt. Het is relatief makkelijk om een bepaald basisniveau te halen, maar als je ergens echt beter in wilt worden zal dit veel meer tijd (en moeite) kosten.

Ik heb zelf vrij veel voorbeelden waarin ik mijn passies voor langere periodes ben blijven ontwikkelen. En dit heeft mij altijd een beter gevoel opgeleverd dan iedere week veranderen van hobby. Check hier één van mijn voorbeelden: het ‘’Kizomba verhaal’’.

.

Strategie 2: Focus op zingeving

Wanneer je teveel vrije tijd hebt dan kan het erg makkelijk zijn om vooral makkelijke dingen te doen. Misschien wel dingen die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Gewoon om je tijd meer op te vullen.

Het focussen op zingeving – en dit kan al met de kleinste activiteiten – kan hierbij erg bevrijdend werken. Je kunt ‘’gewoon’’ een gesprek met iemand hebben, of je kunt er bijvoorbeeld volledig op gefocust zijn (beter luisteren, geen telefoon als afleiding etcetera).

Dit is maar een klein voorbeeld van iets kleins waar je meer zingeving uit kunt halen. Uiteindelijk is het aan jou hoe groot jij dit zelf wilt maken. Weet wat je écht wilt met deze 3 levensvragen.

Strategie 3: Leer iets nieuws

Iets nieuws leren kan veel nieuwe energie geven. Veel mensen stoppen met nieuwe dingen leren omdat ze daar te weinig tijd voor hebben, maar dat probleem heb jij juist niet. Maak daar dus gebruik van leer iets nieuws. Hieronder een paar voorbeelden ter inspiratie:

  • Probeer nieuwe recepten uit.
  • Volg een dansles.
  • Leer een nieuw muziekinstrument spelen.
  • Probeer een nieuwe balsport uit.
  • Leer mediteren.
  • Volg een nieuwe studie of cursus.

Uiteindelijk zijn er heel veel nieuwe dingen die je kunt uitproberen. Kies iets uit wat je al leuk leek om te doen of maak een bucketlist en kies uit die lijst iets om mee te beginnen. Have fun!

De ideale balans vinden tussen te druk zijn en teveel vrije tijd hebben

Uiteindelijk draait het allemaal om balans. En alleen jij kunt voor jezelf bepalen hoe die balans eruit moet zien. Hou jij van een druk leven? Dan heb je wellicht iets minder vrije tijd nodig. Zou je het juist graag wat rustiger aan willen doen? Dan wordt het tijd om te kijken hoe je dat meer voor elkaar kunt krijgen.

De ideale balans vinden tussen te druk zijn en teveel vrije tijd hebben mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel