Wat zijn de 4 DISC profielen? Ontdek jouw persoonlijkheidsstijl!

Wat zijn de 4 DISC profielen en hoe kun jij die inzetten in jouw leven? Het DISC model is niet alleen handig om jouw persoonlijkheidsstijl beter te ontdekken of begrijpen, maar ook om andermans gedragsstijl te herkennen. In dit artikel alle informatie die je nodig hebt om de 4 DISC profielen beter te begrijpen én toe te passen!

Wat is het DISC model?

Het DISC model is niets anders dan een model om jouw persoonlijkheidsstijl in beeld te brengen. Ook is het handig te gebruiken om meer inzicht te krijgen in jouw gedragsstijl én communicatiestijl.

Het DISC model is opgesplitst in vier hoofdkleuren: groen, geel, blauw en rood. Je kunt deze kleuren opsplitsen in een kwadrant met twee verschillende hoofdlijnen. Enerzijds introvert/extravert en anderzijds taakgericht/mensgericht.

Verder heeft iedere kleur een eigen stijl met sterktes en valkuilen. Verderop in dit artikel leg ik dit meer uit. Wil je alvast een deep dive doen in de DISC profielen? Check dan de video hieronder! Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Wat zijn de 4 DISC profielen en hoe kun jij ze gebruiken?

Oké, het is tijd om naar de 4 DISC profielen te kijken! Wat zijn de 4 DISC profielen? Wat is jouw DISC profiel? Waar staan de DISC kleuren voor? En kun jij beter omgaan met iemand die ‘’blauw, groen, geel of rood’’ is? Let’s go!

Kleur 1: Blauw (structuur)

De blauwe kleur staat voor structuur, overzicht en routines. Iemand die blauw als overheersende kleur heeft is vaak goed in nauwkeurig zijn. Deze mensen zijn altijd stipt op tijd, hebben hun zaken goed op orde en weten wat en wanneer ze dingen willen en moeten doen.

Door deze eigenschappen zijn ze vaak productief, gestructureerd en rechtlijnig. De blauwe kleur heeft een combinatie van introvert met taakgericht werken.

Kleur 2: Groen (stabiel)

Mensen met de groene kleur zijn stabiel, empathisch en zorgzaam. Zij cijferen zich liever weg voor anderen dan dat zij voor zichzelf opkomen. Deze mensen vinden het dan ook lastig om grenzen te stellen.

Daartegenover staat dat zij vaak echte teamspelers zijn en erg betrouwbaar zijn. Ze zijn geduldig, een luisterend oor en zullen er voor je zijn wanneer je ze nodig hebt. De groene kleur is introvert en mensgericht.

Kleur 3: Rood (dominant)

De rode kleur kun je best goed vergelijken met vuur in deze situatie. Mensen met deze kleur zijn dominant, competitief en erg gedreven. Zij zijn geboren leiders en zullen doen wat nodig is om hun doelen te bereiken.

Ze hebben er geen probleem mee om de spotlight te pakken, weten wat ze willen en doen gewoon hun eigen ding. Dit kan ten koste gaan van andere mensen. De rode kleur is een mix van extravert en taakgericht.

Kleur 4: Geel (energiek)

Gele mensen zijn energiek, inspirerend en impulsief. Ze houden van mensen, spontaniteit en doen gewoon wat hun gevoel zegt dat ze zouden moeten doen. Daardoor zijn ze vaak ook redelijk onvoorspelbaar. Niet alleen in hun doen en laten, maar ook in hun eigen emoties.

Deze mensen bepalen vaak de stemming in een groep (zowel positief als negatief). De gele kleur is een combinatie van extravert en mensgericht.

Hoe worden de 4 DISC profielen in de praktijk toegepast?

Het 4 DISC model is een model. Dit betekent bij uitstek dat het generaliserend is. Tegelijkertijd geeft het een goed inzicht in jouw persoonlijkheidsstijl en die van anderen. Daar kun je vervolgens beter gebruik van maken. Hier vind je meer voorbeelden en kernkwaliteiten van persoonlijke eigenschappen.

.

Iedereen heeft een dominante kleur. Als het goed is, is dat de kleur waar jij jezelf het meest mee kunt relateren. Toch is het goed om te vermelden dat je in verschillende situaties verschillende dominante kleuren kunt hebben.

Zo kan iemand die van nature heel zorgzaam is (groen) tijdens het sporten veranderen in iemand die ten koste van alles wil willen (rood). De DISC profielen zijn dus aanpasbaar aan verschillende situaties. Het is daarom interessant om de profielen vanuit verschillende situaties te bekijken.

Wat is jouw dominante kleur? En in welke situaties pas jij die DISC kleur toe? En wanneer juist niet? Heb je een tweede overheersende kleur kort achter je dominante kleur? En hoe zit dit met de mensen om je heen? Welke kleuren hebben zij en hoe kun jij het beste met hun communiceren nu je dit informatie weet?

De 4 DISC kleuren toepassen in de praktijk

Als je bovenstaande vragen beantwoord, ben je al begonnen met het toepassen van de DISC kleuren. Om het echt goed in je systeem te krijgen zou je veel moeten oefenen. Hoe meer je dit doet des te beter jij kunt communiceren met anderen (en jezelf!).

Werken en bezig blijven met de DISC kleuren mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel