Werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Hoe doe je dat?

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Hoe doe je dat? En wat zijn de beste manieren om het maximale uit jou persoonlijke ontwikkeling te halen? Vragen die ik vraag krijg. Vandaag de antwoorden!

Persoonlijke groei met persoonlijke ontwikkeling

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Voor de één is het hocus pocus en voor de ander een must. Als jij dit nu leest dan ga ik uit dat dit laatste op jou van toepassing is.

In de video hieronder leg ik uit waarom werken aan je persoonlijke ontwikkeling zo belangrijk is inclusief de 3 beste leerniveaus om dit te doen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

De basis van persoonlijke ontwikkeling begrijpen

Het klinkt misschien kinderachtig. Je moet weten wat je wilt voordat jij jou persoonlijke ontwikkeling echt naar een hoger niveau kunt tillen. Hoe kom je erachter wat je wilt?

Door doelen te stellen! Je kunt jezelf alleen maar ontdekken, ontwikkelen en verbeteren als je weet wat je wilt ontwikkelen.

Een doel zonder plan is niets meer dan een wens. Je wilt voor jouw doelen tijd vrijmaken. Wat is anders het nut van doelen stellen als je er toch geen tijd voor hebt?

Maak dus ook die tijd vrij. In de basis is het belangrijk om te kijken hoe goed jij bent in doelen stellen (1), timemanagement (2) en zelfdiscipline (3). Waar ben jij het beste en slechtste in? Welke van deze drie onderdelen zou jij meer willen ontwikkelen? Dan heb je meteen een mooi persoonlijk leerdoel!

Leerniveau 1: Gratis informatie

Persoonlijk gebruik ik veel ‘gratis informatie’ om mezelf te ontwikkelen. We denken bij het ontwikkelen van onszelf vaak aan het volgen van dure trainingen, seminars en coaching. Maar waarom niet beginnen met alle gratis informatie?

Voorbeelden zijn het lezen van boeken, luisteren naar podcasts en kijken naar video’s. Het meeste hiervan is gratis en anderen kosten misschien hooguit een tientje. Wat ik ook onder het gratis deel benoem.

Hieronder deel ik mijn top 10 zelfhulpboeken die mij enorm hebben geholpen en die jou mogelijk ook helpen om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling.

.

Het grote nadeel van leerniveau 1 is dat je veel tijd nodig hebt om alles zelf te doen. Daarnaast staat niet alles gestructureerd op één plek en op de juiste volgorde zoals bij een opleiding of training. Die structuur moet je dus zelf ontwikkelen door bijvoorbeeld aantekeningen te maken en zelf structuur aan te brengen.

Bonustip: luister tijdens het wandelen, sporten of autorijden naar podcasts. Zo kun je dingen die je toch al moet doen combineren met leren!

Leerniveau 2: Online en offline programma’s

Heb je minder tijd maar wel meer te besteden? En wil je sneller groeien? Dan kun je het beste een online of offline programma aanschaffen. Voorbeelden zijn het volgen van een specifieke opleiding, training of online programma.

Een groot voordeel is het feit dat deze programma’s vaak erg gestructureerd zijn. Dat scheelt een heleboel tijd en misschien ook wel het idee ‘dat je iets mist’ als je het alleen met de gratis informatie zou doen.

Ook hoef je nu niet alle informatie zelf te verzamelen. Het is direct voor je beschikbaar!

Leerniveau 3: Seminars, masterminds en coaching

Wil je nog sneller groeien? En nog meer impact halen en voelen uit jouw investeringen? Dan kun je op het hoogste leerniveau aan de slag met seminars, masterminds of coaching.

Dit zijn twee vormen waarbij de sfeer ook een grote rol spelen. Bij seminars en masterminds kom je in contact met gelijkgestemde mensen. En bij coaching kun je nog meer een persoonlijke benadering krijgen.

Bonustip: zoek goed uit wat het trackrecord (de successen) zijn van de persoon die het seminar of de mastermind organiseert. Heeft deze de resultaten geboekt die jij ook wilt boeken?

Specifieker werken aan je persoonlijke ontwikkeling

Wil je nog specifieker werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Bedenk je dan waar jij nu als allereerste op zou willen groeien.

Wil jij je business laten groeien? Verdiep je dan in business. Wil jij leren mediteren? Verdiep je dan in mediteren. Kies iets uit en verzamel daar informatie over. Wat wil je precies weten? En wat is je plan om dit in de praktijk toe te passen?

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel