Werken en reizen combineren als digital nomad, hoe doe je dat? 10 Tips!

Werken en reizen combineren als digital nomad en/of online ondernemer kan een enorme uitdaging zijn. En dan spreek ik uit eigen ervaring. Daarom in dit artikel 10 waardevolle tips om het combineren van werken en reizen makkelijker te maken! 

De uitdaging van werken en reizen combineren

De meeste mensen die werken en reizen combineren hebben een ideaal plaatje. Ergens onder een palmboom aan het strand werken. Of op de top van een berg. En dat kan ook allemaal, maar toch zit er ook een flinke uitdaging aan online werken en reizen.

Op al die mooie plekken moet er namelijk ook gewerkt worden. Niet alleen aan je online business, maar ook aan je sociale leven én de volgende reis. Vooral dit laatste komt er echt als een extra taak bij op het normale pakket. En dan heb ik het nog niet gehad over het settelen van jezelf op iedere plek waar je gaat!

Wil jij werken en reizen combineren? In de video deel ik hoe jij dit kunt doen. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Online werken en reizen combineren is simpeler

Ondertussen heb ik al een paar jaar het werken en reizen met elkaar weten te combineren. In die tijd heb ik ook veel anderen gesproken. Over het algemeen is de beste manier om werken en reizen vol te houden door zelf een online bedrijf te starten.

Ja, je kunt ook op iedere nieuwe locatie werk zoeken. En er zijn ook best wat mensen die dit doen, maar hierbij lever je vaak ook een groot deel van je vrijheid in. Je zit vaak gebonden aan een contract. Met je eigen online bedrijf kun je overal naartoe zonder contract!

Ontdek hier het geheim van succesvol online ondernemen (+ waardevolle inzichten).

Werken en reizen combineren met deze 10 tips

Er zit een grote uitdaging aan het werken en reizen combineren, maar dat maakt het ook juist super interessant. Voor degenen die zich graag goed willen voorbereiden heb ik hieronder 10 tips op een rij gezet:

Tip 1: Bepaal je vaste én flexibele werktijden

Één van de eerste dingen die wat mij betreft iedere ondernemer zou moeten doen, is je werktijden bepalen. En zelf ben ik er een voorstander van om onderscheid te maken ín je werktijden.

Zo bepaal je eerste het aantal werkuren die je wilt werken én wanneer. Vervolgens kun je een onderscheid maken tussen die werkuren.

Vaste werktijden zijn de tijden waarin je perse moet werken om je business draaiende te houden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je 30 van de 40 echt moet werken. Die andere 10 uur creëer je misschien extra dingen die voor groei van je bedrijf kunnen zorgen. Dit zijn de flexibele werkuren. Uren die je wel kunt werken, maar niet perse hoeft te pakken.

Tip 2: Bouw digital nomad routines

Gewoontes en routines bouwen is één van de belangrijkste onderdelen die jouw leven als digital nomad makkelijker maken. Wat doe je wanneer je op een nieuwe plek arriveert? Wat zijn de eerste dingen die je wilt uitzoeken? Hoe zorg jij ervoor dat je je goed aanpast aan een nieuw land? En wat is jouw manier om nieuwe mensen te leren kennen?

Dit zijn slechts een paar vragen waar je voor jezelf duidelijkheid over wilt hebben. Daarna kun je hier routines voor maken zodat je niet veel tijd en energie verspilt aan onnodige zaken. Ook helpt dit enorm om met meer rust en overzicht te leven. Zo word je een succesvol digital nomad.

.

Tip 3: Regel eerst je grootste levensbehoefte: het internet

Als digital nomad kun je er niet om heen: het internet is (bijna) je grootste eerste levensbehoefte. Zorg er dus voor dat zowel je laptop als mobiel voorzien is van internet dat snel genoeg is om je business te runnen. Onthoud daarbij dus de minimale internet downloadsnelheid en uploadsnelheid die jij nodig hebt. Dit kun je handig testen via Speedtest.

Werk je vanuit het appartement? Dan is dit dus een hele belangrijke factor. Vergeet dit dus niet te checken! Persoonlijk probeer ik altijd met de eigenaar te overleggen dat ik even een uurtje wil werken op hun locatie. Ik kan dan én alles rustig testen én ik kan de omgeving in mij opnemen (druk, veel lawaai, uitgebreider checken appartement).

Tip 4: Doe aan slow travel

Werken en reizen combineren is alleen op de lange termijn vol te houden wanneer je langzaam gaat reizen. Dit wordt ook wel ‘’slow travel’’ genoemd. Wanneer je écht serieus bent en de digital nomad leefstijl omarmt, dan wil je naar mijn mening minimaal 1 maand op 1 locatie blijven.

Dit verschilt ook heel erg per persoon. Ik ben een groot fan van slow travel. Niet alleen kun je zo meer leren over de cultuur op één plek. Het is ook enorm handig om productiever te werken en betere sociale contacten op te bouwen.

Tip 5: Werk eerst, reis later

Voor mij is reizen niet het belangrijkste in het leven. Mijn missie om mensen te helpen en inspireren het beste uit zichzelf te halen is voor mij belangrijker dan veel reizen. Maar ook wanneer dit voor jou niet telt, dan wil je eerst het werk afronden en daarna ‘’reizen’’. Zonder het werk kun je namelijk helemaal niet reizen!

Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om in de ochtend te werken en pas daarna te reizen of ontspannen. Voor het zoeken van een appartement geldt hetzelfde. Kies liever een plek waar je goed kunt werken, dan dat super mooie uitzicht dat je kunt krijgen met verschrikkelijk internet. Kun je beiden krijgen? Go for it!

Dit zijn de 5 ultieme stappen voor sneller én simpeler locatie onafhankelijk werken.

.

Tip 6: Reis vanuit een (tijdelijke) thuisbasis

Het vele reizen kan je op een gegeven moment gaan opbreken. Hier is ook een term voor bedacht: reismoe. Reizen is geweldig, maar het kan ook vermoeiend zijn. Zeker wanneer je dit maanden of jaren achter elkaar doet.

Het hebben van een tijdelijke thuisbasis en vanuit die plek reizen kan dan helpen. Je woont bijvoorbeeld voor drie maanden in Berlijn en maakt vanuit Berlijn trips naar andere steden in Duitsland. Zo ben je nog steeds aan het reizen, maar hoef je niet iedere al je spullen mee te nemen en keer je ook weer terug naar ‘’huis’’.

Tip 7: Maak onderscheid tussen werk- en reisdagen

Werken en reizen combineren en daar een ideale balans in vinden kan een flinke uitdaging zijn. Daarom kan het handig zijn om dit heel zwart-wit voor jezelf op papier te zetten.

Zo kun je aangeven dat je van maandag tot vrijdag werkt en de weekenden pakt om te reizen. Dit betekent dan dus ook dat je niet werkt! Iets wat voor ons als ondernemer ook weer lastig kan zijn. Juist omdat het allebei leuk is – werken en reizen – wil je hier voor jezelf een prettige balans in vinden.

Tip 8: Doe het één of het ander

Ga geen dingen met elkaar mixen. Wanneer je werkt, dan werk je. Wanneer je met vrienden afspreekt, dan ben je met die vrienden. Laat je tussendoor niet afleiden door de mobiel of een mail van het werk. Deze focus is super waardevol om zo optimaal mogelijk te genieten van de digital nomad lifestyle. Leer beter focussen met deze 3 gouden tips.

Tip 9: Ga steeds onafhankelijker werken en reizen combineren

Ben jij een digital nomad of iemand die veel reist? Dan behoor je al bij het kleine clubje mensen dat enorm onafhankelijk is. Toch is het altijd tof om te kijken of je nog onafhankelijker kunt worden.

Hoe zou het voor jou zijn wanneer je business draait zonder dat jij hier nog iets voor hoeft te doen? Of minder dan je nu doet? En wat kun jij doen om dit voor elkaar te krijgen?

Maak jezelf onafhankelijker met het creëren van schaalbare verdienmodellen.

.

Tip 10: Pak je verantwoordelijkheid

Wees je ervan bewust dat je een keuze maakt voor een compleet andere leefstijl dan de meeste mensen ooit zullen ervaren. Hier horen alle voordelen maar ook de nadelen bij!

Denk in oplossingen. Check voor jezelf hoe jij de nadelen kunt verminderen of zelfs kunt wegnemen. Misschien is het niet ideaal dat jij sommige vrienden of familieleden niet zo vaak kunt zien. De vraag is dan: wat kun je doen om dit nadeel zoveel mogelijk te verminderen? Hetzelfde geldt natuurlijk voor ieder ander nadeel waar jij tegenaan loopt.

Werken en reizen combineren voor de lange termijn

Wanneer je een paar maanden per jaar aan het reizen bent, dan spreek je naar mijn mening meer van een ‘’lange vakantie’’. Ja, je moet je wel settelen en kunt bovenstaande tips goed gebruiken. Toch heb je ook een thuisbasis wat het weer heel anders maakt.

Werken en reizen combineren mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, focus en discipline. Wil jij een succesvolle online business starten? Leven van het internet? En meer tijd, geld en vrijheid creëren voor jezelf én anderen?

Krijg hier direct toegang tot de 18 Tips Voor Een Succesvolle Online Business.

.

Boekentips artikel