Wet van Parkinson Betekenis | Meer Doen in Minder Tijd
We zouden het allemaal wel willen: meer doen in minder tijd. Onlangs las ik het boek ‘Een werkweek van 4 uur’. In dit boek beschrijft Timothy Ferriss hoe we meer kunnen doen in minder tijd. Ik vind dit een speciaal boek aangezien Ferriss veel eigen voorbeelden gebruikt én het heeft bij hem meer dan goed gewerkt. Tegenwoordig kan hij leven zoals hij wil leven. Meer doen in minder tijd. Hoe doen we dat? En wat kunnen we leren van de wet van Parkinson?
Mindset is allesbepalend
Wat vind ik écht belangrijk? Iedereen zou met deze vraag moeten beginnen voordat hij of zij ergens aan begint. Volgens Ferriss en andere onderzoekers is het essentieel onze mindset te veranderen. Veel mensen zijn vooral bezig met druk zijn. Hoe drukker we het hebben, hoe beter we het doen is onze gedachte. Maar is dit ook zo?
‘Begin met de juiste dingen doen in plaats van de dingen juist doen’ – Peter Drucker
Een jaar geleden sprak ik managementgoeroe Ben Tiggelaar over timemanagement. Hij stelde zich bij iedere taak de vraag ‘Is het belangrijk?’ gevolgd door de vraag ‘past de taak bij het project waar ik nu aan werk?’ Steve Jobs ging daar nog een stap verder in. Hij stelde zichzelf elke ochtend de vraag ‘als vandaag mijn laatste dag zou zijn, zou ik dan doen wat ik nu doe?’ Dit zijn twee voorbeelden van mensen die meer doen in minder tijd.
‘Concentreer je op productiviteit en niet op druk zijn’ – Timothy Ferriss
Misschien ken je het gevoel wel. Je bent een film aan het kijken en halverwege de film weet je al dat de rest niks aan is. Toch kijk je de film af. Waarom doe je dit? Hetzelfde gaat op voor het lezen van een ‘slechte’ roman of het bankhangen terwijl je echt op tijd naar bed wilde gaan. Ferriss beschrijft dat we dit makkelijk kunnen tegengaan. Stoppen! Het kost ons alleen maar tijd en het levert ons niks op. Waarom zouden we het dan nog blijven doen? En hoeveel uren per week kun jij ‘tijd winnen’ door eerder te stoppen met overbodige activiteiten?
Minder drukte met de Wet van Parkinson
Parkinson deed een interessante bevinding omtrent productiviteit. De econoom stelde vast dat het Ministerie van Koloniën in Engeland tussen 1935-1954 flink was gegroeid, terwijl het aantal koloniën was afgenomen. Hij rekende uit dat het aantal mensen in een bureaucratie, ongeacht het werkaanbod, met een gemiddelde van 5,5% per jaar toenam. Parkinson vond dit een bijzondere constatering. Wat kunnen wij hieruit leren?
‘Werk wordt meer naarmate je meer tijd hebt om het uit te voeren’
In het voorbeeld van Parkinson kwamen er meer medewerkers bij om minder koloniën te bedienen. Men deed alsof er meer werk én tijd nodig was om deze koloniën te kunnen besturen, terwijl dit voordien niet nodig was. De betekenis van werk en tijd was door de Wet van Parkinson compleet veranderd.
De betekenis achter de Wet van Parkinson
Om onze productiviteit te verhogen dienen we allereerst te weten wat belangrijk voor ons is. Zodra we dit weten kunnen we de wet van Parkinson benutten:
Stel een deadline
Beperk de tijd door een deadline te stellen. Dit kun je zelfs doen als er geen deadline is. Ik zorg ervoor dat ik elke dag een uur aan het lezen ben. Met een leessnelheid van 50 bladzijden in het uur kan ik elke week een boek uitlezen met een omvang van 350 pagina’s. Deze informatie gebruik ik vervolgens voor het schrijven van een blog. Ook daar zet ik een deadline op.
Iedere week wil ik in 2 uur tijd een kwalitatief hoogwaardige blog schrijven. De laatste maanden pak ik het op deze manier aan en elke week krijgen mijn volgers de blog in hun mailbox. Dit werkt uitstekend! Wil jij ook meer doen in minder tijd? Beantwoordt dan de volgende vraag.
Meer productiviteitstips
Boekentip Artikel
Reacties