Wilskracht boekrecensie: discipline leren en trainen – Roy Baumeister & John Tierney

Wilskracht boekrecensie. Hoe ontwikkel je meer wilskracht? En hoe krijg je wilskracht? Zodat jij je minder laat afleiden en juist meer gedaan krijgt? Vandaag bespreek ik het boek Wilskracht door Roy Baumeister met je en hoe dit boek je wel of niet kan helpen bij deze vragen!

Train je wilskracht

Vind jij van jezelf dat je meer wilskracht zou willen hebben? En waarom? Hele interessante vragen om over na te denken. Volgens mij ken ik niemand die niet meer wilskracht zou willen hebben. Mensen met wilskracht worden alom bewondert om hun discipline en doorzettingsvermogen. Maar hoe krijg je wilskracht?

In de video geef ik een Nederlandse boekensamenvatting met mijn 3 grootste inzichten uit het boek Wilskracht. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inzichten.

.

Hoe krijg je wilskracht?

Wilskracht van Roy Baumeister (de Nederlandse vertaling van het boek Willpower) gaat over het versterken van je wilskracht en mentale kracht. En meer specifiek over hoe je meer zelfcontrole krijgt om jouw doelen te bereiken. Als boekreview deel ik hieronder mijn 3 belangrijkste ‘wilskracht inzichten’ met je.

Inzicht 1: Je wilskracht is beperkt

Misschien niet iets wat je direct wilt horen maar het is wel zo. Onze energie is beperkt. Dit verklaart ook waarom we na een lange werkdag vaak geen zin meer hebben om te sporten. We zijn moe geworden.

Dit is nog meer te verklaren zodra je door een moeilijke periode gaat. Je wilskracht is dan een stuk minder omdat heel veel andere dingen je energie vreten.

Vergelijk het met een batterij. Tijdens het slapen laten we de batterij op voor een hele dag van prikkels, werken, sporten en nog honderden andere dingen. Zodra we onze energie aanboren begint de teller van de accu te lopen. En langzaam maar zeker gaat deze naar de nul procent toe.

In het artikel ‘Discipline leren? Verander je gedrag in 1 minuut!’ ga ik dieper in op hoe jij je wilskracht kunt trainen voor meer discipline.

.

Inzicht 2: Je wilskracht is één accu

Om nog even in de metafoor van de mobiel te blijven. Wij hebben maar één accu. Dat betekent dat als wij veel energie stoppen in ons werk er ook automatisch minder energie is voor sporten. Het is dus niet zo dat we overal aparte energiestromen voor hebben.

Je energie kun je weer opladen met zogenaamde ‘opladers’. Slaap is voor ons allemaal de belangrijkste oplader. Ook kun je denken aan tussentijdse opladers zoals een powernap, meditatie, wandelen, rustig sporten enzovoort.

Inzicht 3: Al het nieuwe kost meer energie

Wil jij iets aan jezelf veranderen? Weet dan dat dit in het begin veel meer energie van je vergt. Toen ik voor het eerst een blog schreef was ik hier 4 uur mee bezig. Het kostte me heel veel energie.

Ik moest nadenken over een heleboel dingen waar ik normaal niet over nadenk. Waar ga ik over schrijven? Wat zijn interessante thema’s? Hoe lang moet het artikel worden? Hoeveel subtitel ga ik gebruiken? Hoe kan ik het artikel SEO-proof maken? En zo waren er nog wel een tiental vragen!

Na honderden blogs ben ik nu in staat om een blog binnen 1 uur te schrijven. En het kost me ook nog eens minder energie, tijd en moeite dan bij mijn eerste blogs.

Wees dus gewaarschuwd. Ga je veel nieuwe dingen veranderen aan jezelf? Of verandert er veel in je omgeving? Zorg er dan voor dat je niet teveel dingen tegelijk gaat veranderen!

Samenvatting en boekrecensie Wilskracht

Wilskracht is voor mij een geweldig boek geweest om mijn zelfdiscipline en zelfcontrole naar een hoger niveau te tillen. Vooral de wetenschappelijke onderzoeken – uitgelegd op een praktische en goed te volgen manier – vond ik zeer verhelderend bovenop de kennis die ik al had.

Hoe je omgaat met je energie bepaalt heel erg je wilskracht. Roy Baumeister vergelijkt wilskracht ook wel met een spier. Je moet – net als je fysieke spier – ook je brein blijven trainen als je sterker, slimmer en gedisciplineerder wilt worden.

Het helpt om heldere en concrete doelen te stellen. Hoe beter je weet wat je wilt des te minder energie je verspilt. En dat zorgt er weer voor dat je met meer discipline en focus aan je doelen kunt werken!

Wilskracht toepassen in de praktijk

De strategieën uit het boek Wilskracht toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel