Wilskracht en Discipline Trainen: 5 Tips

Discipline is een belangrijke gewoonte die je helpt succesvoller en gelukkiger te worden. Hier vijf praktische tips om meer discipline te trainen en ontwikkelen.

’Discipline is the bridge between goals and accomplishments’ – Jim Rohn

Discipline is een belangrijke eigenschap

Je wilt afvallen, maar ondertussen eet je een zak chips leeg. Sterker nog, je bent niet te stoppen zodra jij je hand in het zakje steekt. Het enige wat je kan stoppen is een lege zak. Je wilt je doelen bereiken, maar ondertussen hang je rond op Facebook. Je wilt graag eerder opstaan, maar ondertussen blijf je snoozen.

Als je weinig discipline hebt, wordt het lastig om iets te bereiken in het leven. Het lijkt alsof je geen controle over jezelf hebt, en dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Je hebt het gevoel dat je ‘maar iets aan het doen bent’. Je leven voelt stuurloos aan. Er zit geen enkele helderheid en richting in wat je doet.

Discipline helpt je het leven vorm te geven dat jij voor ogen hebt. Het helpt je de dingen te doen die nodig zijn voor je toekomstige succes en geluk, ook al heb je er nu geen zin in. Hoe meer discipline je hebt, des te makkelijker je je leven kunt veranderen.

Wil jij graag meer discipline ontwikkelen? In de video geef ik 5 tips hoe je dit kunt doen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

1 Discipline trainen kan

Discipline is te vergelijken met een spier. Je kunt je discipline versterken door het te trainen en het verkleinen door het te verwaarlozen. En net als bij een spier kun je je wilskracht uitputten. Dat wil zeggen, je hebt per dag een beperkte hoeveelheid discipline tot je beschikking.

Voor het ontwikkelen van discipline heb je wilskracht nodig. Wilskracht is het vermogen om in beweging te komen. Je kunt dit iedere dag opnieuw trainen. Dat doe je door jezelf te pushen om iets te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Hoe vaker je dat doet, des te sterker je discipline wordt.

Dat klinkt vervelend en moeilijk, en dat is het ook. Maar het wordt makkelijker en steeds minder vervelend. En bovendien heeft meer discipline op de lange termijn enorme voordelen. Meer voordelen dan lui zijn.

2 Geef jezelf 1 minuutacties

Oké, hoe train je dan je wilskracht op een makkelijke manier? Simpel: je traint je wilskracht door jezelf kleine overwinningen te gunnen. Overwinningen van slechts 1 minuut. Kies iets wat je graag aan jezelf wilt veranderen en werk hier elke dag 1 minuut aan.

Je wilt bijvoorbeeld meer tijd besteden aan sporten, omdat je nu te vaak tegen jezelf zegt ‘Dat doe ik later wel’. Je kunt er dan voor kiezen om met jezelf af te spreken dat je, ook als je geen zin hebt, in 1 minuut je sportkleding aan doet. Je mag daarna alsnog kiezen wat je wilt doen. Als je op zo’n moment jezelf pusht om toch te gaan sporten, boek jij een 1 minuut overwinning. Zit je veel op social media? Sluit social media binnen 1 minuut en ga verder met je doelen. Deze handige tools kunnen je verder helpen.

De hele dag door kun je ‘1 minuut overwinningen’ boeken. Kleine momenten van discipline die je helpen je wilskracht te ontwikkelen. Je zult merken dat het steeds makkelijker en eenvoudiger word. En het wordt leuker. Want een leven met meer discipline is op de lange termijn leuker, bevredigender en makkelijker dan een leven vol luiheid, vermoeidheid en uitstelgedrag.

3 Vertel jezelf met een kleine stap te beginnen

Sta je voor een vervelende taak die je wilt uitstellen? Denk je dat het je niet gaat lukken? Herinner jezelf dan aan de 1 minuut actie. Je hoeft het maar voor 1 minuut te doen. Daarna mag je kiezen of je wel of niet doorgaat. Je zult merken dat je langer doorgaat dan 1 minuut en de taak sneller afrond. En 1 minuut de tijd nemen om iets te veranderen heeft iedereen. Jij ook.

4 Beloon jezelf

Soms vind ik het lastig om te schrijven. Dan wil ik een blog afronden, maar gaan mijn gedachten een eigen leven leiden. Het zou dan heel makkelijk zijn om te stoppen, maar je kunt het ook makkelijker doorzetten.

In feite kun je twee dingen doen met deze gedachten. Je kunt eraan toegeven, maar dan zul je niet echt vooruit komen. En je kunt ze ook uitbannen, maar dan zal het steeds moeilijker worden omdat je wilskracht per dag beperkt is.

Er is nog een derde weg. Als je merkt dat je graag op de bank wilt liggen, maak dan gewoon een deal met jezelf: ‘Ik ga eerst sporten en daarna kan ik heerlijk bankhangen’. Hoe vaker je deze deals met jezelf afspreekt, des te beter zal het gaan. Probeer het maar eens.

5 Creëer energie

Mensen met discipline doen wat ze moeten doen, ook al hebben ze er geen zin in. Ze maken energie. Ze zorgen dat ze de dingen die discipline vereisen doen wanneer ze veel energie hebben. Net na het eten is een goed moment om je wilskracht aan het werk te zetten.

Als je tegen een taak op kijkt, zorg dan voor voldoende energie. Dat kan door eten, maar ook door beweging. Merk je dat je het leren aan het uitstellen bent? Kom in beweging. Ga vijf minuten (touwtje) springen. Of werk aan je ademhalingstechniek. Creëer energie in je lichaam en ga aan de slag.

Opeens merk je een snelle vooruitgang. Dat telefoontje waar je tegenop ziet, binnen 3 minuten klaar. De belastingpapieren invullen: 10 minuten. Een boodschappenlijstje maken: 4 minuten. Iets doen geeft voldoening.

Maak het gedrag dat je wilt veranderen klein, heel klein. Zo klein dat je het maar 1 minuut hoeft te doen. Neem het heft in eigen handen.

Discipline trainen doe je zo

Wil jij het heft in eigen handen nemen? Dingen gedaan krijgen die je anders niet gedaan krijgt? Ontdek de nummer 1 tool hoe je in 3 stappen meer discipline krijgt. 

.

Boekentips artikel