Wilskracht trainen kan! Volgens Roy Baumeister, de auteur van het boek Wilskracht, is wilskracht te vergelijken met een spier. Ze kunnen vermoeid raken, herstellen én verbeteren. Wil jij je wilskracht en doorzettingsvermogen trainen? Leer in dit artikel de twee belangrijkste stappen.
‘Willpower is a muscle that can be strengthened’ – Roy Baumeister
Gebrek aan wilskracht
We kennen allemaal die momenten dat we iets willen doen, maar het tóch niet doen. Het is gemakkelijker om het bijltje erbij neer te gooien als het even tegen zit. Bankhangen is eenvoudiger dan jezelf naar de sportschool slepen. Snoepen is simpeler dan iets gezonds eten. Piekeren is makkelijker dan even aan niets denken.
De voorbeelden herkennen we bij anderen en stiekem ook bij onszelf. Soms. Heel af en toe. Een gebrek aan wilskracht komt overal voor. Baumeister stelt in zijn boek ‘Wilskracht’ dat dit gek is. Er zijn twee belangrijke verklaringen en stappen waardoor we een gebrek aan wilskracht hebben. Daarvoor moeten we eerst naar de kern van het verhaal.
Wilskracht als spier
Wil je wilskracht trainen? Dan is het handig om de betekenis van wilskracht te kennen. Wat is wilskracht precies? Wilskracht is niets anders dan het vermogen om iets te willen en die wil ook uit te voeren. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. En dat is het ook.
Baumeister vergelijkt wilskracht met een spier. Volgens hem zijn de meeste mensen bekend met het trainen van hun lichaam, maar niet met het trainen van hun brein.
Je lichaam wordt moe van trainen. Dat geldt ook voor je brein. Als je op een werkdag veel denkwerk hebt verricht, heb je ’s avonds minder wilskracht over. Er is minder doorzettingsvermogen aanwezig. Je hersenen hebben overdag op volle toeren gedraaid. En net als je lichaam heeft je brein rust nodig om te herstellen.
Wilskracht heeft te maken met zelfbeheersing of zelfcontrole. Je impulsen en prikkels beheersen. Het vermogen om zowel ja als nee te zeggen. Wilskracht is een vaardigheid die je helpt om volgens je prioriteiten te leven. Je kunt bijvoorbeeld uitstelgedrag voorkomen, concentratie verbeteren, gewoontes veranderen en verleidingen weerstaan.
Wilskracht trainen? Zo pak je dat aan!
Wil je dat een spier optimaal werkt? Dan moet je de spieren trainen. Wil je dat wilskracht optimaal werkt? Dat moet je wilskracht trainen. Dat trainen doe je niet door die spier vanuit het niets 100% te belasten. Je lichaam protesteert, krijgt spierpijn en wil de volgende keer niet weer dezelfde klappen opvangen.
Het is beter om die spier stap voor stap te stimuleren. Zo werkt het ook met wilskracht. Wil je die trainen? Dan doe je dat beetje bij beetje. Zie jezelf als een topsporter. Wilskracht versterken lukt alleen door balans te vinden tussen trainen en herstellen. Baumeister deed een interessant onderzoek om het geheim van wilskracht te ontdekken.
Wilskracht onderzoek: het radijsexperiment
Hij liet in een restaurant twee gerechten staan: radijzen en chocolade (aangevuld met koekjes). De eerste groep mocht alleen de radijzen eten en de andere groep alleen de chocolade. In het experiment zag je dat de ‘radijsgroep’ meer moeite moest doen om de verleiding van de chocolade te weerstaan.
Vervolgens werden beide groepen gevraagd om een onoplosbare puzzel op te lossen. De controlegroepen wisten dit niet. Welke van deze twee groepen denk je dat de oefening het langste volhield?
Meer wilskracht in 2 stappen
Veel mensen denken dat het de eerste groep moet zijn. Het tegendeel is waar. De radijsgroep hield het maar 8 minuten vol terwijl de chocoladegroep tot 20 minuten doorging. Zij hadden duidelijk meer wilskracht. Hoe kwam dit? Wilskracht trainen kun je doen door twee belangrijke stappen in je achterhoofd te houden.
1. Je wilskracht is beperkt
De radijsgroep had zijn wilskracht bij de eerste oefening al gebruikt. Of zoals Baumeister het zou zeggen: de spier was vermoeid. Eenmaal aangekomen bij de puzzeloefening hadden ze niet meer voldoende wilskracht om door te zetten.
2. Je wilskracht geldt voor alle activiteiten
Er is één hoeveelheid wilskracht voor alle activiteiten. Heb je een drukke dag op het werk gehad? Dan is de kans groot dat je ’s avonds eerder gefrustreerd bent. Je hebt je wilskracht op het werk al verbruikt.
Heb je het de komende maanden druk met je werk en wil je tegelijkertijd trainen voor een marathon? Dan is de kans groot dat dit niet goed gaat. Je zult te weinig wilskracht hebben om beide activiteiten tegelijkertijd te doen.
Dit is de reden waarom veel dingen tegelijk doen, multitasken, minder goed werkt. En waarom een te veel aan doelen stellen niet werkt. Ons brein kan dat simpelweg niet aan. Nu is de vraag: wat kun je doen om je wilskracht te versterken?
Wilskracht trainen: 2 praktische tips
Met de volgende 2 praktische tips kun je direct beginnen met het trainen van je wilskracht:
- Gebruik wilskracht zorgvuldig. Probeer je iets te veranderen, besteed het grootste deel van je wilskracht dan aan maximaal één verandering.
- Ontwikkel goede gewoontes. Gewoontes kosten weinig tot geen wilskracht. Ze verlopen automatisch. Om een gewoonte te veranderen ben je op de korte termijn veel wilskracht nodig (stap 1) om er op de lange termijn van te profiteren. Nadat stap 1 is voltooid kun je iets anders veranderen. Je leven raakt steeds meer in balans waardoor je doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen groeit.
Wil jij je wilskracht trainen? Wacht dan niet, maar ga aan de slag. Start. Ga het gewoon doen. Ik ben benieuwd hoe het je vergaat. Heb je vragen? Wil je je ervaringen delen? Of heb je nog handige tips die bijdragen aan meer wilskracht? Deel ze hieronder in een reactie!
Meer wilskracht tips
- Wilskracht en discipline trainen: 5 tips
- In actie komen: van twijfelen naar doen in 7 stappen!
- Must-read: Wilskracht: de herontdekking van de grootste kracht van de mens
Reacties