Zaaien en oogsten voor online ondernemers

Zaaien en oogsten is één van de belangrijkste principe voor iedere ondernemer. En toch slaan we het zaaien vaak over. We willen NU oogsten zonder te zaaien. En juist dit werkt averechts. Waarom? En wat levert meer zaaien dan wel op?

Wat is zaaien en oogsten?

Zaaien en oogsten voor ondernemers is niets anders dan veel toegevoegde waarde leveren zonder te weten of hier iets uitkomt. Veel geven, weinig nemen.

In de video leg ik uit hoe zaaien en oogsten voor online ondernemers werkt. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

De grootste valkuil van ondernemers

We willen allemaal nu succes hebben. Liever vandaag dan morgen. Helaas werkt het niet zo. We willen nu van alles hebben. Een gespierd lichaam. Meer tijd. Meer liefde. Meer geld. Noem het maar op. Dit is allemaal korte termijn werk. Het oogsten.

We kunnen pas oogsten als we eerst gezaaid hebben. Dit is de lange termijn. Dat betekent altijd dat je nu dingen moet doen die je misschien niet leuk vindt om te doen om daar op de lange termijn van te profiteren. Ik noem dit ook wel het korte termijn plezier versus lange termijn pijn.

.

Een voorbeeld: online zichtbaar worden met zaaien en oogsten

Stel je voor dat jij meer klanten wilt hebben. Daarvoor bedenk je dat jij online zichtbaarder moet worden dan je nu doet. Dat betekent ook dat je veel meer blogs moet schrijven, video’s moet maken en misschien wel podcasts moet gaan opnemen.

Weet je wat het ‘leuke’ is? Je moet dit allemaal doen voordat je weet of er iets uit gaat komen! Dat is zaaien. Dat is focus op de lange termijn. Dat is eerst geven en dan nemen. Succesvolle ondernemers begrijpen het ondernemerschap en passen de principe van zaaien en oogsten automatisch toe.

Wat zou jij nu meer moeten zaaien? Wat kun jij geven? Wat voor toegevoegde waarde kun jij leveren zonder dat je hier direct iets voor terug krijgt? Dat zijn de vragen waar je focus zou moeten liggen.

De wet van zaaien en oogsten toepassen in de praktijk

Wil jij succesvol worden? Pas dan de wet van zaaien en oogsten toe. Ik geloof zelfs dat je niets anders nodig hebt om succesvol te worden. Alles valt en staat met waarde leveren. En dat kan tegenwoordig op ontelbaar veel manieren!

Gebruik social media. Plaats quotes. Maak video’s. Schrijf artikelen. Neem een podcast op. Ga mensen interview. Wat het ook is, ga zaaien. Zoek uit wat mensen leuk vinden om van je te ontvangen en geef ze dat. Reken maar dat het oogsten een kwestie van tijd is!

De principes van zaaien en oogsten toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel