Zelfbeheersing leren: 2 cruciale stappen tot persoonlijke verandering

Zelfbeheersing leren is een vaardigheid om meer persoonlijk succes en geluk in je leven te creëren. Je wilt minder gefrustreerd of chagrijnig zijn. En je energieniveau van negatief naar positief omzetten. Dat kan. Gemakkelijk is het niet, maar het kan. Lees de 2 cruciale stappen tot persoonlijke verandering!

‘Use your self-control to form a daily habit, and you’ll produce more with less effort in the long run’ – Roy Baumeister

De verleiding weerstaan

Chocolade, chips, snoozen, te laat naar bed geen, te weinig water drinken en constant op je mobiel kijken. Soms doen we het allemaal. En soms zouden we willen dat we het niet deden. Wat is de reden dat we het dan tóch doen?

Onderzoek van Roy Baumeister toont aan dat we vijfentwintig procent van onze tijd besteden aan het weerstaan van verleidingen zoals die hierboven zijn benoemd. Dat komt neer op minimaal vier uur per dag. Zelfbeheersing leren lijkt noodzakelijk om deze verleidingen te weerstaan. En dat is het ook.

In de video deel ik hoe jij meer zelfbeheersing kunt ontwikkelen door te werken aan je zelfdiscipline. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Zelfbeheersing maakt gelukkiger

Hoe je succes ook omschrijft – een gelukkig gezin, goede vrienden, leuk werk, een goede gezondheid, financiële zekerheid, de vrijheid om de dingen te doen die je wilt doen – het gaat meestal gepaard met een aantal eigenschappen.

Psychologen komen in dit verband bij twee eigenschappen uit dit leiden tot ‘goede of succesvolle resultaten’: intelligentie en zelfbeheersing. Er is iets belangrijks wat je over zelfbeheersing moet weten: je kunt het leren.

Maar wat is zelfbeheersing? Zelfbeheersing is het vermogen om je emoties onder controle te houden voor het weerstaan van verleidingen, zoals chocolade eten, roken of constant naar de mobiel grijpen. Mensen met meer zelfbeheersing leveren op de lange termijn betere prestaties op ieder onderdeel van het leven. Ze zijn gezonder, gelukkiger en succesvoller.

Zelfbeheersing leren met de marshmallow-test

Meer dan vijftig jaar geleden begon onderzoeker Walter Mischel met de beroemde marshmallow-test. In de jaren zestig werd dit onderzoek uitgevoerd onder kinderen. Zij kregen een dilemma voorgeschoteld: ze mochten kiezen tussen één beloning (bijvoorbeeld een marshmallow) die ze meteen konden krijgen, en een grotere beloning (twee marshmallows) waar ze op moesten wachten.

Wat de kleuters deden terwijl ze probeerden te blijven wachten, en hoe ze er wel of niet in slaagden de bevrediging uit te stellen, bleek onverwacht veel te voorspellen over hun latere leven. De kinderen die twintig minuten konden wachten zónder de marshmallow die voor hun neus stond op te eten, werden later succesvoller.

Ze hadden een gezonder lichaam, meer eigenwaarde, meer focus en gingen beter om met frustraties en stress. Zelfbeheersing is cruciaal bij het nastreven van lange termijndoelen. De vaardigheid helpt om verleidingen te weerstaan en verhoogt de kans op een gezond, gelukkig en succesvol leven in de toekomst. De vraag is nu: hoe kun je zelfbeheersing leren?

2 cruciale stappen tot persoonlijke verandering

Zelfbeheersing leren is lastig, maar niet onmogelijk. Er zijn veel artikelen geschreven met ’10, 20 en of 30 praktische tips’. Persoonlijke verandering zit naar mijn idee in de eenvoud. Maak het niet moeilijker dan het is. De volgende twee stappen zijn cruciaal:

1. Stel een doel

Om de verleidingen te weerstaan en écht te doen wat je wilt, moet je doel hebben. Daar gaat het bij ons vaak mis. We stellen geen doelen op. En als we wel doelen opstellen, dan voldoen ze vaak niet aan de juiste regels voor effectieve doelen. Verdiep je in doelen stellen en stel een doel.

Wat wil je aan jezelf veranderen? Wat wil je verbeteren? Welke vaardigheden wil je ontwikkelen?

.

2. Meet het doel

Meten is weten. En dat geldt zeker voor je persoonlijke doelen. Welke plannen we ook maken, het is essentieel dat we onze voortgang bijhouden. Jezelf dagelijks wegen of een eetdagboek bijhouden kan je helpen af te vallen; je uitgaven bijhouden kan je helpen minder uit te geven.

Hoe intensiever je je voortgang bijhoudt, hoe beter. Elke week op de weegschaal gaan staan is goed, elke dag is beter. Nog beter is het jezelf te wegen en je gewicht te noteren. Eerlijk is eerlijk. Jezelf controleren is niet het leukste werk, maar wel noodzakelijk voor het aanleren van zelfbeheersing.

Je voortgang bijhouden werkt niet alleen direct motiverend, het helpt je ook je langetermijnplanning te verbeteren. Zo kun je zien wat je al wel en niet bereikt hebt. Door onszelf te meten, leren we meer over onszelf en ontwikkelen we discipline. En leren leidt tot persoonlijke groei.

Wat ga je doen om je dagelijks te meten? Hoe ga jij je doelen meten? Welk hulpmiddel gebruik je?

Als-dan techniek

Aanvullend op de twee cruciale stappen, kun je de als-dan techniek toepassen voor het implementeren van je nieuwe gedrag. Een paar voorbeelden:

  • Als ik een chocoladereep zie, dan doe ik tien push-ups en loop ik door
  • Als het 22:30 is, dan ga ik naar bed
  • Als het lunchtijd is, dan neem ik een extra glas water
  • Als ik mailtjes krijg, dan bekijk en beantwoord ik deze alleen tussen 11:00 en 12:00

Zelfbeheersing bepaalt of je slaagt of faalt in het leven

Zelfbeheersing kun je leren. Blijf je als-dan regels herhalen totdat ze een gewoonte zijn geworden. Gebruik daar de twee cruciale stappen voor: stel een doel (als-dan regel) en meet het doel elke dag.

Zelfbeheersing leren mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Welke als-dan regels kun je gebruiken om tot een persoonlijke verandering te komen? En hoe ga je deze regels bijhouden? Laat het me hieronder weten in een reactie!

.

Boekentips artikel