Zelfkennis – Ontdek Jouw Levensmissie met 10 Vragen

Echt weten wat je wilt. Het is maar weinig mensen gegund. Toch is er een manier om erachter te komen. En vaak nog sneller dan je denkt.

‘Als je geen plannen maakt voor je eigen leven,
word je geleefd door de plannen van anderen’

Zelfkennis – terug naar de oorsprong

Misschien zit je nu voor je laptop, computer of lees je dit artikel op je mobiel. De kans is groot dat je vaak en veel door dit soort berichtjes heen gaat. Er zijn veel mensen die dit doen. Een gebrek aan eigen doelen maakt dat je geen idee hebt hoe jij je tijd beter of maximaal kunt indelen.

Stel je voor dat je vandaag gaat studeren of werken. Wat is je doel voor vandaag? Wat wil jij concreet uit je dag halen? En wat moet er vandaag gebeuren voordat jij met een voldaan gevoel gaat slapen? Zonder doel kun je niet scoren. Het is te vergelijken met trainen zonder een wedstrijd te spelen. En daar word je ook niet blij van.

Zelfkennis is niets anders dan het overdenken van je gedachten, gevoelens, acties en herinneringen. Je leert vragen aan jezelf te stellen en die kunnen best confronterend zijn. Of moeilijk. Hoe vaker je het doet, des te makkelijker zal het worden.

Door zelfkennis ga je nadenken over wat jij echt belangrijk vindt. En als je dat weet kun jij je tijd en leven veel beter inrichten zoals jij dat wilt.

Stel de juiste vragen aan jezelf

Vragen stellen aan jezelf. Het is iets wat je vaak onbewust doet. Misschien heb je weleens nagedacht over wat jij wilt met je leven. De meeste mensen komen vanzelf op mooie dingen die ze nog weleens zouden willen doen. Vaak blijft het daar bij. En dat is zonde.

Als je echt aan de slag wilt met die mooie dingen in je leven, dan zul jij eerst met jezelf aan de slag moeten gaan. Vragen stellen en de antwoorden opschrijven zijn de enige manieren om dit te doen. Hieronder volgen grote levensvragen waar je mee aan de slag kunt:

  1. Heb je het doel bereikt dat je jezelf had gesteld voor dit jaar?
  2. Heb je de beste kwaliteit geleverd die je kon leveren?
  3. Heb je minder bereikt door dingen uit te stellen, en zo ja, in welke mate?
  4. Is je persoonlijkheid verbeterd, en zo ja, op welke manier?
  5. Heb je doorgezet om je plannen uit te voeren en te voltooien?
  6. Heb je jouw energie laten weglekken door een gebrek aan focus?
  7. Hoeveel tijd heb je nutteloos besteed? Hoeveel tijd had je beter kunnen besteden?
  8. Hoe kan je je tijd beter indelen om meer uit je leven te halen?
  9. Is je studie of werk nog steeds je droom(baan), en zo niet, waarom niet?
  10. Hoe tevreden ben je over je eigen leven? (op een schaal van 10)

Pittige vragen. Ik weet het. Toch zijn deze vragen van het grootste belang om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Als jij erachter komt wat je wilt, maak jij de grootste vooruitgang die je ooit zult boeken.

En iedereen kan het. Zelfreflectie is een vaardigheid die je kunt trainen. Oefening baart kunst. Zodra je dit weet kun je bovenstaande vragen veel beter en makkelijker beantwoorden. Je zult meer energie, motivatie, doorzettingsvermogen en discipline ontwikkelen om een succesvol en gelukkig leven te leiden.

Zelfkennis is niets anders dan tijd voor jezelf plannen

Reflecteren is enorm belangrijk omdat het je effectiever gaat maken in het dagelijks leven. Neem die tijd. Wees vrij om je eigen vragenlijst te maken. Het gaat om het denkwerk! Als je dit niet doet, blijf je doen wat je altijd deed.

Je ontwikkeling stagneert. Het overzicht is ver te zoeken. En dat leidt automatisch tot een gebrek aan tijd, focus en motivatie. Je zult je eerder laten leiden door de plannen van anderen, omdat jij geen plannen voor jezelf hebt gemaakt. Reflecteer en werk bewust aan je eigen succes en geluk.

Welke vragen stel jij jezelf regelmatig?