Zelfontplooiing en zelfontwikkeling: de kracht van persoonlijke ontwikkeling

Zelfontplooiing en zelfontwikkeling is een uitstekende manier om je levenskwaliteit te verhogen. Denk jij dat er meer in je zit? Wil je meer succes? Meer tijd voor jezelf nemen? Meer lezen? Meer reizen? Dat kan door meer tijd aan je persoonlijke ontwikkeling te besteden!

Wat is zelfontplooiing?

Zelfontplooiing is het vermogen om aan jezelf te werken. Iemand met veel zelfontplooiing ruimt meer tijd in voor zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling.  Met als gevolg dat deze persoon meer controle over zijn of haar eigen leven krijgt.

Bekijk in deze video hoe belangrijk doelen stellen is voor je persoonlijke ontwikkeling. Vond je dit een leuke video en wil je nóg meer gratis tips? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal.

.

Een paar voorbeelden van zelfontplooiing en zelfontwikkeling:

 • Je komt erachter wat je écht wilt in het leven
 • Je bent in staat om beter prioriteiten te stellen
 • Je kunt beter met je eigen tijd omgaan
 • Je weet op gevoelsniveau waarom je elke dag WILT opstaan
 • Je ontwikkelt het vermogen om jezelf, en daarmee ook anderen, beter te begrijpen
 • Je ontwikkelt meer kennis
 • Je verhoogt je persoonlijke groei

Ontdek hier de top 10 zelfontwikkeling boeken (+ tips)

Persoonlijke groei begint bij zelfontplooiing en zelfontwikkeling

Steeds vaker krijg ik de vraag van mensen hoe zij sneller persoonlijk en zakelijk kunnen groeien. Mijn antwoord is steeds hetzelfde. Als je sneller wilt groeien, moet je daar meer uren insteken. Zo werkt het met alles wat we doen.

 • Wil je snel je eigen bedrijf laten groeien? Werk meer uren.
 • Wil je sneller je opleiding halen? Studeer meer uren.
 • Wil je snel fitter worden? Sport meer uren.
 • Wil je meer tijd voor jezelf nemen? Ontspan meer uren.

Best simpel toch? Simpel is het ook. Niet makkelijk. We kunnen niet overal tegelijk op groeien. En dat maakt het lastig. Prioriteiten stellen speelt daar een belangrijk rol in. Om écht snel te groeien moeten we minder dingen beter doen.

zelfontplooiing-en-zelfontwikkeling-voorbeelden-cursus-oefeningen

.

Zelfontplooiing voorbeeld

Stel dat je eigen bedrijf opstarten nu je belangrijkste doel is, dan wil je daar ook de meeste uren insteken. Die uren kunnen we niet besteden aan iets anders. En gaan dus altijd ‘’ten koste’’ van iets anders.

Nog te vaak proberen we alles tegelijk te doen. We hebben een to do lijst van 10, 20 of 100 dingen die we vandaag willen afronden. Zonder ons af te vragen of dit wel de belangrijkste dingen zijn.

Hoe vaak sta jij stil bij jouw belangrijkste doel? Wat is je plan om deze te bereiken? En welke nummer 1 actie zet jij vandaag in de richting van dit doel? Ontdek hier hoe jij je mindset veranderd in 1 minuut. 

Deze vragen zijn zoooo belangrijk voor persoonlijke groei. En de antwoorden vind je alleen door tijd en aandacht te besteden aan zelfontplooiing en zelfontwikkeling. Vanuit die antwoorden kunnen we actie ondernemen. En die acties leiden tot meer succes, plezier en geluk.

Wat is jouw belangrijkste doel? Welke moeilijke beslissingen heb jij gemaakt? Waar ga jij meer uren insteken om zowel persoonlijk als zakelijk meer te groeien? En niet onbelangrijk: welke zelfontplooiing oefeningen kun jij doen?

.

De kracht van boeken en zelfontplooiing (mijn verhaal)

Halverwege mijn  studie, ongeveer 6 jaar geleden, kwam ik voor het eerst in aanraking met persoonlijke ontwikkeling. Ik weet nog dat de boekentitel ‘’De 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap’’ me aansprak (klik hier voor een samenvatting van het boek).

Het stond op onze studielijst. Dezelfde week kregen we te horen dat we het niet hoefden te lezen voor de opleiding. Toch kocht ik het boek tweedehands. Ik betaalde nog geen tientje voor iets wat mijn leven zou veranderen. Maar dat wist ik toen nog niet.

Na dit boek las ik binnen 2 jaar honderden boeken over persoonlijke ontwikkeling. Ik ging de boeken – met alle zelfontwikkeling tips – toepassen in de praktijk. Met resultaat.

Ik overwon mijn faalangst, werd uitgeroepen tot beste student, deed mijn afstudeeronderzoek bij FranklinCovey (het bedrijf van het boek De 7 Eigenschappen!), maakte mijn droomreis door Zuidoost-Azië, liep meerdere marathons en richtte binnen 1,5 jaar de grootste persoonlijke ontwikkeling community van Nederland op: de 1 Minuut Community (van 0 naar meer dan 15.000 leden).

zelfontplooiing-en-zelfontwikkeling-voorbeelden-cursus-oefeningen-2

.

 

Jezelf blijven ontwikkelen

Het maakt me trots dat ik toen tóch dat boek kocht. Uit vrije wil. Uit pure nieuwsgierigheid. Die ene beslissing maakte de weg vrij voor die andere indrukwekkende beslissingen. Dát is een mooi voorbeeld van zelfontplooiing

En daarom lees ik nog steeds boeken. Veel boeken. Ik lees alles wat ook maar enigszins te maken heeft met mijn doelen. Mijn strategie is wel veranderd. Lezen is vervangen door bestuderen.

De hoeveelheid boeken die ik lees maakt me niets meer uit. Het gaat voor mij om de kwaliteit. Actief iets DOEN met wat ik lees. Het inspireert me. Het maakt me gelukkig. Het is dat moment dat je écht kiest voor jezelf. Een heerlijk gevoel.

En zoals gezegd. Persoonlijke groei begint bij zelfontplooiing en zelfontwikkeling.

PS: wil jij er ook een gewoonte van maken om dagelijks tijd te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling? Download hier De Magie Van 1 Minuut waarin je leert hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Boekentips artikel