Zelfvertrouwen vergroten? 3 tips die je niet mag missen! | Leroy Seijdel

Zelfvertrouwen vergroten is een goede manier om je leven leuker en makkelijker te maken. In dit artikel vind je 3 tips om sneller en beter je zelfvertrouwen te vergroten!

‘The only way to get rid of the fear of doing something is to go out and do it’ – Susan Jeffers

Meer zelfvertrouwen managen

Een gezonde dosis zelfvertrouwen is belangrijk voor een leuk leven. Meer zelfvertrouwen geeft je de kracht om beperkingen en belemmeringen tegen te gaan. Toch is een gezonde dosis zelfvertrouwen niet vanzelfsprekend.

Bekijk de video en ontdek hoe je zelfvertrouwen kunt opbouwen in kleine stapjes. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.[/fusion_text]

.

Zoals zoveel dingen in het leven verandert je zelfvertrouwen van dag tot dag. Het stijgt en het daalt. Vervelende momenten, gefaalde acties en gênante vertoningen doen je zelfvertrouwen afnemen. Positieve ervaringen zoals behaalde successen en geloof in eigen kunnen, vergroten je zelfvertrouwen.

Door inzicht te krijgen in de pieken en dalen van je emoties kun je zelfvertrouwen leren managen. Je voelt wanneer je zelfvertrouwen minder is en wanneer je zelfvertrouwen groeit. Om je elke dag goed te voelen, dien je structureel aandacht te besteden aan positieve energie.

Het pollyanna-effect

In haar bestseller ‘Niet durven, toch doen’ beschrijft Susan Jeffers het Pollyanna effect. Pollyana is de hoofdpersoon in het boek Pollyanna van Eleanor Porter uit 1913. Zij is een jong meisje haar beide ouders op jonge leeftijd verliest. Daardoor wordt ze gedwongen om bij haar enige nog levende familielid te wonen: haar teruggetrokken en stugge tante.

Pollyanna toont iedereen die ze ontmoet “het blijspel”. Dit spel heeft ze van haar vader geleerd voordat hij stierf. Hij geloofde dat wat er ook gebeurt, er altijd iets is waar je blij om kunt zijn. Mensen zouden zich moeten focussen op de positieve kanten in plaats van de negatieve ervaringen.

Met deze filosofie brengt Pollyanna zoveel blijheid in haar tantes huis dat ze de plaats omtovert tot een gezellige plek om te wonen. Het blijspel beschermt haar van haar tantes stugge houding: als tante Polly Pollyanna een lelijke kamer geeft zonder schilderijen, tapijt of spiegels is ze blij.

Van negatieve naar positieve energie

Pollyanna leert het spel ook aan anderen. Als een man zijn been breekt, wijst ze hem erop dat hij blij zou moeten zijn dat hij maar één been heeft gebroken. Pollyanna’s optimisme wordt zwaar op de proef gesteld als ze wordt aangereden door een auto waarbij haar beide benen worden verlamd.

Haar reactie lijkt eindelijk realistisch. Ze heeft verdriet en ziet dat het makkelijker is om anderen te wijzen op positief denken. Totdat het moment dat er iets met jezelf gebeurd. Ze geeft toe dat het spel niet leuk meer is als het moeilijk begint te worden.

Toch is ze vastberaden iets te vinden waar zij zich goed over kan voelen. Ze besluit dat ze blij is dat ze niet kan lopen, omdat haar stugge tante aardiger is geworden nadat ze invalide werd. Het boek eindigt vrolijk: tante Polly trouwt met haar oude liefde en Pollyanna gaat naar een ziekenhuis waar ze opnieuw leert lopen.

Het verhaal van Pollyanna illustreert het populaire concept positief denken. Pollyanna’s optimisme is gedachteloos en kinderlijk. Toch kunnen we veel van dit verhaal leren. Als het net zo realistisch is om positieve gedachten te hebben als negatieve, waarom zouden we de negatieve gedachten dan meer aandacht geven?

.

Zelfvertrouwen vergroten met positief denken: 3 tips

De vraag is: hoe leer je jezelf aan om meer positieve gedachten te krijgen? Als je overal snel angsten, beperkingen en belemmeringen ziet, dan is het moeilijk om dit om te draaien. Moeilijk, maar niet onmogelijk. Het vergt veel zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Met de volgende drie tips kun je je zelfvertrouwen vergroten:

1 Werk aan je houding

De manier waarop je beweegt, zegt veel over je zelfvertrouwen. Mensen die met het hoofd omlaag lopen komen onzeker over. Ze twijfelen vaak, komen niet enthousiast over en vinden zichzelf vaak minder belangrijk.

Zelfvertrouwen vergroten begint met zelfvertrouwen uitstralen. Loop met je hoofd omhoog, borst vooruit en maak oogcontact. Zorg voor een open houding, lach en je zelfvertrouwen zal groeien.

2 Inspireer jezelf

Voed je gedachten met meer positiviteit. Dit kan al door het toepassen van kleine positieve oefeningen. Lees bijvoorbeeld elke dag minimaal twee pagina’s uit een positief (zelfhulp)boek, maak inspirerende quotes, gebruik affirmaties, luister naar een inspirerende podcast of doe een dankbaarheidsoefening.

Voor alle genoemde oefeningen geldt dat je ze elke dag moet doorvoeren. Je moet gaan geloven dat je de moeite waard bent. En dat lukt alleen als je van jezelf durft te houden. Ontwikkel jezelf door meer positiviteit in je leven te omarmen.

3 Wees dankbaar op het verleden

Blik terug op je verleden. Wat zijn de drie momenten waar je het meest dankbaar voor bent? Waar ben je trots op? Wat voor prestaties heb je neergezet? Focus je op je eigen krachten en successen. Wees dankbaar voor alles wat je wél hebt. Accepteer jezelf.

Denk bijvoorbeeld iedere ochtend bij het opstaan aan één van je succesmomenten. Hierdoor vergroot je zelfvertrouwen en krijg je meer positieve energie. Je voelt je zelfstandiger, sterker, meer gemotiveerd en vol zelfvertrouwen.

.

Zelfvertrouwen vergroten in de praktijk

Wil jij je zelfvertrouwen vergroten? Meer durven? Meer grenzen stellen? Meer jezelf zijn? Meer succes? En wil jij je mooiste doelen stap voor stap bereiken? Krijg hier direct toegang tot ”De Magie Van 1 Minuut” en ontdek hoe jij je mooiste doelen in kleine stappen bereikt.

.

Boekentips artikel